Mi a véleményetek a háború kapcsán, miért esik neki mindenki Oroszországnak? Hisz ő csak azt akarja visszavenni ami jogosan az övé volt 1000 éven át,és kb 30 éve szakadt csak el, illetve mi a véleményetek az amerikai befolyásról Ukrajna kapcsán?
[ma 15:43]: Nem kétlem, hogy igazat mondasz, más nevében nem beszélhetek, magam gyakran szoktam hivatkozni a nyugati életszínvonalra, de akkor szeretnék eloszlatni néhány félreértést. Amikor azt írom, hogy a nyugati társadalmi modellek (egyebek, demokrácia, jogállamiság, stb. mellett) a magasabb életszínvonal miatt vonzóbbak, akkor azalatt - egyszer s mindenkorra - nem azt értem, hogy Ukrajna Svájc lenne. Az állítás arról szól, hogy a nyugati társadalmi modellben van egy ilyen "ajánlat". Aztán hogy ebből mi mennyire gyorsan valósul meg, vagy hogy megvalósul-e belőle bármi egyáltalán, az elég sok mindenen múlik.
Nem vagyok túl öreg, de Magyarországon nagykamaszként, illetve fiatal felnőttként láttam az EU-ban való csalódást. Hogy beléptünk, és mégse lett két év alatt Budapestből Bécs, Szabolcs-Szatmár-Beregből pedig Burgenland. Megmondom őszintén, az egyik legnagyobb csalódás volt számomra, na nem azért, mert én azt hittem volna, hogy mi itt seperc alatt Ausztria leszünk, hanem mert akkor tudatosult bennem, hogy a társadalom jelentős része nem volt vele tisztában, hogy az EU nem csinál itt egy nap alatt Ausztriát. És nem sokkal korábban ez lejátszódott már, persze akkor kisgyerek voltam, de mindenki meséli a rendszerváltozás körüli csalódást. Hogy nem lettünk néhány év alatt Ausztria.
Nem érdemes csodát várni, semmi nem lesz jobb egy-két éves időtávlatban, lehet, hogy még egy évtized alatt is alig érzékelhető valami. De hosszú távon, legalábbis Magyarország viszonylatában, azért kimutatható az életszínvonal jelentős emelkedése, mind a rendszerváltás, mind az uniós csatlakozás óta.
Leírtam már többször is: Ukrajna előtt még egy megnyert háború (= sikeres védekezés, független állam megtartása) után is iszonyú hosszú út áll. Mind jogállamisági (a magyar kisebbség helyzete ebbe tartozik), mind átláthatósági-korrupcióellenes téren, és természetesen az életszínvonalban is. Orosz bábállamként erre sokkal rosszabbak az esélyek, az autokratikus rendszerek majdnem* (mindjárt kifejtem) mindegyike lényegesen rosszabb életminőséget és szabadságjogokat tud ajánlani. Ezért van az, hogy az oroszoknak háborúzni kell, hogy minket is csak a tankokkal gyarmatosítottak, míg ha megkérdezem az amerikafób rokont, hogy mégis az amcsik mi a tetűvel gyarmatosítanak minket, akkor a válasz kimerül a hálivúdi filmekben. (Ami egyébként teljesen opcionális, vissza szoktam kérdezni, hogy van orosz filmipar, az indiai filmipar kifejezetten nagy, miért nem azokat nézi, akkor arra nem nagyon van válasz.)
* Az egyetlen valóban jól mérhető kivétel Szingapúr, ahol autokratikus rendszerben megoldották a nyugati (sőt!, sok mérőszámban még annál is jobb) életszínvonalat. A világ egyik legkevésbé korrupt országáról beszélünk, iszonyú meritokratikus gondolkodással. A nagy politikai vezetők kb. leválthatatlanok, de bármelyiknek veszed el a lányát, nem lesz belőled a közbeszerzések királya (vessük össze ezt Oroszországgal, szép hazánkkal, vagy akár a kérdéses Ukrajnával).
Sok kitartást a háború okozta és egyéb nehézségekhez!
"Nem érdemes csodát várni, semmi nem lesz jobb egy-két éves időtávlatban, lehet, hogy még egy évtized alatt is alig érzékelhető valami."
Igen, ez igy van. De az a gond, hogy érzékelhető volt, mégpedig rossz irányban. Legalább lett volna pangás vagy lassú fejlődés. De gyors és folyamatos romlást nem szívesen lát az ember.
"Sok kitartást a háború okozta és egyéb nehézségekhez!"
Köszi szépen!
Itt most teljesen lényegtelen, hogy Amerika vagy Oroszország a jobbik oldal. Ukrajna egy szabad állam, az ukránoknak joga van eldönteni, hogy kihez akarnak tartozni. Ők döntöttek az EU és NATO mellett, Oroszország meg a féltékeny ex aki ezt nem tudja elfogadni és ezért háborút indít. Ezért van mindenki Ukrajna oldalán, mert Oroszországnak semmi joga háborút kezdeni.
Ha te ennyire orosz párti vagy, akkor ki tudja, lehet pár év múlva Magyarországon is lesz népszavazás, hogy kihez akarunk inkább tartozni EU-hoz vagy ruszkikhoz, akkor majd behúzhatod az x-edet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!