Szerintetek Svájc melyik kantonjába érdemes kimenni?
Gondolok itt a következőkre:
- Fizetés:árak aránya hol a legjobb
- Közösség, hol a legkevésbé zárkózottak és hidegek az emberek
Nyelvtudással mennék és szakmunkásnak, saját autóval.
Zürich,bern,genf,basel városába vagy ezeknek a környékébe.
Itt koncentrálódik a svájci jólét, él az emberek többsége.
munka is itt van a legtöbb, meg a legtöbb lehetőség, hogy valakinek jó élete legyen.
Ha már Kanton akkor csak is az igaziba:
"Nyelvtudással mennék"
Jó jó, de milyen nyelvtudással? Olasszal? Franciával? Schwizerdütschel?
Az angol már most folyékony (olyan C1), de tudom, hogy arrafelé ezt lesz*rják.
A németet olyan B1-es szinten beszélem. Legalábbis a standard németet, a svájci németet sajnos nem ismerem, csak pár kifejezést. De ha standard németül kell beszélnem (vagy szólnak hozzám) az megvan egy B1 szint biztos.
Franciául alapfokon tudok. Itt a passzív nyelvtudásom sokkal erősebb, mivel éltem egy évet egy olyan országban ahol a hivatalos nyelv a francia és franciául beszéltek hozzám legtöbbször (mivel a többség nem nagyon tudott angolul). Így rengeteg input ragadt rám és sok mindent felismerek ha látom vagy hallom, csak beszélni nem annyira tudok. De ezt fel lehet tornázni hamar.
Ami az olaszt illeti attól meg nem félek, mert az egyik legkönnyebb nyelv a világon, ha kell pár hónap alatt el lehet jutni társalgási szintre, a nagybácsim egyszerű napszámosként is gyorsan megtanult olaszul pusztán attól, hogy olaszokkal együtt dolgozott kint. Szóval ha fix lenne, hogy Ticinoba mennék akkor pár hónappal előtte fel tudom tornázni annyira, hogy meg tudjam értetni magam.
Ha a nyelvtudást nézzük akkor a német területek tűnnek a legjobb választásnak. Azonban én félek attól, hogy a német területeken karót nyeltebbek, rasszistábbak és zárkózottabbak lesznek az emberek. Nem tudom mennyivel lazábbak a francia vagy olasz részen. Ezért nem egyértelmű nekem.
"De ha standard németül kell beszélnem (vagy szólnak hozzám) az megvan egy B1 szint biztos."
Standard németül szinte senki nem beszél, csak ha muszáj - azt Svájcban is iskolában tanulják a gyerekek :D
A német nyelvű kantonokban teljesen jó arcok az emberek, ha meg tudsz kommunikálni. Ha a német vagy osztrák határ közelébe költözöl ott azért elég sok hochdeutchot hallani, de ha van egy erős közepes német nyelvtudásod akkor a svájcit is egész hamar meg fogod tudni tanulni.
Közlekedés, utazás szempontjából az északi, "német" régió a legjobb. Talán fizetésben is jobb, mint a francia rész. Genf környéke mondjuk már tiszta mediterrán, télen sem kell túl gyakran kabát :D
"Standard németül szinte senki nem beszél, csak ha muszáj"
Lassan 15 éve élek itt és mindenki azonnal hochra vált ha kéred, sőt akkor is ha csak hochul válaszolsz.
Senkire nem neheztelnek ezért és teljesen természetes dolog, semmilyen negatív megkülönböztetés nem ér ezért! Sokszor egymás dialektusát sem értik (tipikusan a wallisi a problémás) és ezért egymás között is nèha hochra váltanak.
Állampolgársághoz se kellett a dialektus.
Sőt nekem még a másik szokott elnézést kérni ha nem tud hochul, még szégyelli is. Ez iskolázatlanoknál fordul elő, de nagyon ritkán.
Abba gondolj bele hogy nem csak külföldi lehetsz aki nem beszél dialektust, hanem simán francia vagy olasz svájci, sőt velük egyre gyakoribb hogy angolul kommunikálnak!
Amúgy amit vki írt hogy "rasszistábbak" a németajkúak, ezzel vitatkoznék. Nem attól függ. A városi vagy iskolázottabb a felvilágosultabb, a falusi vagy iskolázatlan szokott lenni a "rasszistább", és falun is inkább csak az idősebbek. Függetlenül attól hogy milyen ajkú. Magyarország szerintem ezerszer rasszistább.
Amúgy ami másnak furaként hathat az az, hogy ha egy svájcinak rasszista megnyilvánulásai vannak, még ha "haza is küld", akkor is korrektül elvégzi a dolgát veled, nem fog se keresztbe tenni, se átverni stb. Persze szívességet azért olyankor ne várj ;)
Ticino, bár talán a leggyönyörűbb kanton, mediterrán, lazább olaszos mentalitású, jó konyhájú és nagyon olcsó (Svájchoz képest), mégsem ajánlanám, max kirándulásra (de arra nagyon!)
Ahogy hallom, kevés a munkalehetőség, és mivel nagyon protekcionisták, azt a kevés munkát is elsősorban helyinek adják vagy ingázó határmenti olasznak. Utóbbi miatt meg a fizetések is olyan alacsonyak hogy amúgy se túl vonzó. Hacsak nincs valami olyan keresett speciális szaktudásod amit senki helyi nem tud és/vagy perfekt olasz vagy, nagyon kis esélyed lesz munkát találni.
Ez amúgy sokkal kevésbé, de a francia részre is igaz. Én C1-es francia, C2-es angol és kb A1 német tudásommal Genf környékére vágytam, aztán végül mégis a német területen kötöttem ki anno, azóta is itt. Már nem is mennék a francia részre, mert ami fiatalon még vonzó volt, az idősebbként pont hogy negatívum már...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!