Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Az elmúlt tíz év során miért...

Isti22 kérdése:

Az elmúlt tíz év során miért nem tűnt el Svédországban teljesen a készpénz?

Figyelt kérdés
...merült fel 2012-ben: https://www.gyakorikerdesek.hu/politika__kulfoldi-politika__..
2022. márc. 20. 08:09
 1/10 anonim ***** válasza:
63%
Mert vannak még gondolkodó emberek, akik szándékosan készpénzzel fizetnek. Ha egyszer eltűnik a készpénz, a bankok a jelenleginél sokkal durvábban meg fogják sarcolni a bankszámlákat. Amíg van készpénz, addig ezt hülyeség lenne megtenniük, mert mindenki rohanna kivenni a pénzét. A másik, hogy ha kártyával fizetsz, a hatalom pontosan tudja, hol jársz és mit vásárolsz. Illetve van még egy harmadik szempont, legalábbis itt Magyarországon: az üzleteknek, főleg a kisboltoknak nagyon sokba kerül a bankkártyás fizetés, és ha csak valami apróságot veszel, az konkrétan veszteséget okoz nekik.
2022. márc. 20. 08:18
 2/10 anonim ***** válasza:
48%

#1 "ha kártyával fizetsz, a hatalom pontosan tudja, hol jársz és mit vásárolsz"

Persze, a hatalmat pont az érdekli hogy sajtos kiflit vettem két liter tejjel.

Amúgy a készpénzfeltével is költséggel jár, csak hogy tudd mielőtt kiveszed a millióidat.

2022. márc. 20. 08:25
 3/10 anonim ***** válasza:
20%

A készpénzt, csak egyszerre tudják kivezetni. Amíg van euro, dollár addig nem, mert sokan azt használnák.

Amúgy kifogják vezetni, ha csak valami csoda nem történik és az embereknek lesz ezúttal szerencséjük.

A cél az lenne és erről már nyiltan beszélnek is, hogy a digitális egyenleged össze legyen kötve a covid green passal. Az ne tévesszen meg senkit, hogy most nem akkora téma a covid, Putyin most fontosabb, de nyván nincs ez elengedve, nem is lesz.

A digitális pénzed össze lesz tehát kötve a green passal, meg lesz határozva az oltások felvétele, ha nem teszel eleget ennek, korlátozzák a számládat, akár zárolják is, szankciókra számíthatsz, ahogy nagyban csinálva most oroszországgal is teszik. Kínában fut már ez a program, teljes civil kontroll van, a világ térfigyelő kameráinak a fele kínában van.

Persze a legtöbb ember ebből nem fog észrevenni semmit, éli az életét tovább, dolgozni meg boltba jár, ahogy eddig is, felveszi az oltást, megteszi amit mondanak a tv-ben, rádióban. A probléma abban lesz, hogy lesznek újságírók, filozófusok, gondolkodók, művészek, ellenzékiek, egyházi emberek, értelmiségiek stb, akik majd ez ellen szót emelnek, akkor ezeket el fogják lehetetleníteni, vagy tüntetni.

A digitális pénz azért is lesz jó a hatalomnak, mert nem lehet tartalékolni, eldugni, semmit nem lehet majd titokban kifizetni, ide tarzozik még az elektromos autó is, hiszen ahhoz sem tudsz üzemanyagot gyűjteni, már a benzint sem tudod gyűjteni, mert bekocsonyásodik valami adaléktól, megromlik. Ez a röghöz kötést szolgálja, hogy ne tudd engedélynélkül elhagyni a lakóhelyedet, azt a körzetet, ami ki van neked jelölve. Kínában már most is úgy van, hogy ha nincs meg a megfelelő társadalmi kredit pontod, akkor pl nem tudsz jegyet venni egy gyorsvonatra, repülőre. Ezt a rendszert fogják az egész nyugati világra kiterjeszteni lassacskán.

2022. márc. 20. 08:45
 4/10 anonim ***** válasza:
81%
Valószínű ott is vannak olyan üzleti tranzakciók, amiket csak készpénzbe lehet lebonyolítani. Én ezen a téren nagyon pici vagyok, de kiröhögnének, sőt többé szóba sem állnának velem, ha én átutalással, kártyával szeretnék fizetni.
2022. márc. 20. 09:08
 5/10 anonim ***** válasza:
50%

#2 Nyilván nem a sajtos kifliről beszéltem, ami érdekelheti a hatalmat. De ha mondjuk vadásznak rád, mert önállóan gondolkozol, akkor érdekelheti őket az, hogy (földrajzilag) hol vásárolsz.

A készpénzfelvétel is éppen azért kerül pénzbe, hogy minél előbb eltűnjön a készpénz.

2022. márc. 20. 09:18
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom, de Magyarországon eltűnt a közpénz.
2022. márc. 20. 09:27
 7/10 anonim ***** válasza:
37%
Nincs egy kicsit üldözési mániád? :D
2022. márc. 20. 10:09
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Természetesen azért, mert nem hülyék.

Ha nem lenne készpénz akkor tuti ügyfelet jelentene mindenki a banknak, és baromi magas díjak lennének.

Meg nem lenne magánélet, mert túrkálna az állam a pénztárcámban is.

Na meg ugye ezt az eladó fizeti meg.

És az is szempont, hogy a készpénz használhatósága a legjobb. Ha pl nincs áram, akkor a terminál sem működik és nem tudsz kártyával fizetni.

Ez az oldal egyébként elmagyarázza.

[link]

2022. márc. 20. 10:44
 9/10 anonim válasza:
58%

Nem tűnt el, és még jó ideig nem is fog, mert nem mindenki barátja a készpénzkímélő technológiáknak.

De jó úton halad e felé: a pénzállomány csak 1 %-a készpénz, és már 2020-ban az emberek kevesebb mint 10 %-a használt készpénzt a legutóbbi vásárlásához, és felük nem használt egyáltalán készpénzt a megkérdezésük előtti hónapban.

2022. márc. 21. 19:36
 10/10 anonim válasza:
70%
Őszintén remélem soha nem is fog megszűnni a készpénz. Isten mentsen attól hogy a bankok teljes hatalmat kapjanak a pénzügyek felett. Akkor azthiszem mi egyszerű emberek szívnánk meg a legjobban. A másik dolog az, ha esetlegesen történik bármi, háború, nagyobb áramkimaradás akkor a pénz az mindig ott lesz a legvégső esetben. Egyébként nemrég voltam a svédeknél és igen valóban sokan fizetnek kártyával, de több embert is láttam készpénzzel fizetni. Nem rossz dolog ez a kártya, de minden pénzügyet digitális útra terelni számomra öngyilkosság.
2022. ápr. 21. 21:09

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!