Putyin el fogja zárni a gázt?
Már elkezdte.
Egy hete már bejelentették, hogy kevesebb kapacitást foglalt le a gázvezetéken a szállításra mint a korábbi igények és kizárólag annyi gáz jön az oroszoktól amennyi a hosszútávú szerződésekben szerepel.
lehet, hogy 1-2 nap és még azt sem fogják küldeni. Reménykedjünk benne, hogy nem a mihozzánk jövő mennyiség lesz az amit elzárnak!
#2 és #5 Azt jó lenne megértenetek, hogy a többszörösére emelkedett energiaárak az oroszoknak KEDVEZNEK és nem veszteséget jelent nekik ha nem tudnak olcsón Európába szállítani a meglevő szerződéseik szerint, hanem eladják a többszöröséért Kínának, Indiának vagy akár távolabbra is.
az oroszok nem vesztettek a gázon, kőolajon egy fillért sem, köszönhetően a nyugatiak által is felvert energiahordozó áraknak.
ha ide nem szállítanak gázt az oroszok, akkor Európa kénytelen máshonnan beszerezni és az tovább emeli a gáz világpiaci árát. Akkor az oroszok sokkal többet kaszálnak azon is amit most eladnak keletre. Nem hiányzik majd nekik az, hogy az európai szállítások mennyiségét is eladják ezzel egy időben. lesz bőven idejük megoldani, hogy akár cseppfolyósítva adják el, akár kiépítsék a gázvezetékeik összekötését keleti irányba.
Tényleg azt hiszitek, hogy az oroszok csak Európába tudnak gázt meg más nyersanyagot eladni? nem. Sokkal nagyobb piacuk van keletebbre.
Európa van megkötve úgy, hogy vezetéken az oroszoktól jön a legtöbb gáz és ennek hiánya itt állítaná meg az ipart. Az oroszok max nem most adják el hanem 1-2 évvel később máshol.
én egyébként Oroszországban vagyok, hiába esett a rubel óriásit, a belső árak semmit nem változtak, persze nem tudom, hogy ez meddig fenntartható, de tekintve Oroszország adottságait, itt a k+f et leszámítva az ország képes lenne önellátásra nyugati függés nélkül. arról nem is beszélve, ahogy többen is írtátok, hogy vannak más gáz és kőolaj felvevők délre, keletre Oroszországtól.
kiváncsi vagyok, mi lesz a hosszú távú gázszerződésekkel. mi van, ha Oroszország nem teljesít? megtámad a nato?
#6 A gáz és olajkitermelés nem olyan, hogy most elzárom a kutat, aztán csak úgy kedvemre újra nyitom. Az alternatív piacokon való értékesítésről meg annyit, hogy ahhoz Oroszországnak épp úgy új infrastruktúrát kellene építenie, mint az EU-nak ahhoz, hogy 100%-ban kiváltsa az oroszt.
A keletre irányuló gázvezetékek kapacitása töredéke az EU-ba irányulóknak, és LNG terminálból is igen kevés van nekik.
#9 "A keletre irányuló gázvezetékek kapacitása töredéke az EU-ba irányulóknak, és LNG terminálból is igen kevés van nekik."
Még.
De miért hiszed azt, hogy ugyanakkora mennyiség VÁSÁRLÁSÁHOZ ezt az európai országoknak könnyebb kiépíteni, mint az oroszoknak ELADNI?
nem az orosz ipar fog leállni ha nem jöhet orosz gáz idefelé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!