Mikor utálták meg a szerbek a magyarokat?
"A török mellett pedig az osztrák is közös ellenség volt."
Pontosan mikor voltak az osztrákok közös ellenség? Mert például 1848-49-ben a szerb felkelők a Délvidéken ellenünk harcoltak. (Nyilván akkor sem volt minden szerb magyarellenes, Damjanich János például szerbszármazású volt.)
Szóval szerintem a nemzetiségi eszme, a nacionalizmus kialakulásától alakulhatott ki az ellentét, hiszen a szerbek függedtlenedni szerettek volna, míg a magyarok megtartották volna a szerb lakta területeket.
"De a 14es megszállás miatt is minket hibáztatnak, miközben Osztrák döntés volt."
Hát ez azért így nem igaz. A háború megindításába Tisza István is belement például, pedig ő nagyon nem volt osztrák. (Az tény, hogy eleninte ellenezte, és területszerző háborút nem akart kéőb sem.)
Tisza tudtommal tiltakozott, és nem számított a döntése, a külügy osztrák kézen volt. Vagy rosszul tudom négyes?
Osztrákok mindig ellenségeink voltak, ahogy minden kelet Európában élő népnek.
Igen, Tisza eleinte tiltakozott, de miután garanciát kapott a németektől, hogy semlegesítik a románokat, ha belépnek a háborúba, már támogatta a háborút tudomásom szerint. (Régi Rubiconban olvastam.) Itt is azt írják, hogy az utlimátum küldése után megváltozott a véleménye.
"After sending the ultimatum, his view changed. The ultimatum had expired after 48 hours, so Tisza wrote: "it was a difficult decision to take a stand to propose war, but now I am firmly convinced of its necessity"[24] He was, however, still opposed to the annexation of Serbia to the Monarchy, but failed."
"Véleménye azonban július 14-ére megváltozott. Miután megszövegezték az ultimátumot, amelyhez 48 órás lejárati időt adtak, Tisza már ezt mondta: „Nehezen határoztam el magam arra, hogy a háborút ajánljam, de most szilárdan meg vagyok győződve szükségességéről, és a Monarchia nagyságát minden erővel védelmezni fogom”[14] Tartva azonban a kiszélesedő konfliktustól továbbra is garantálni akarták, hogy Szerbiát nem annektálja a Monarchia. A terv azonban nem sikerült"
Nem igaz, hogy a külögy osztrák kézen volt. A külügy közös volt, és a magyar politikusok is jelentős befolyással voltak rá (például korábban Andrássy 8 évig volt a Monarchia közös külögyminisztere). Az azért tény, hogy a közös miniszteri posztokat gyakrabban töltöték be osztrákok, úghgoy valószínűleg jelentsebb hatásuk volt a külpolitikára.
Mintha úgy rémlene, hogy Tisza beleegyezésére is szükség volt a hadüzenethez (magyar miniszterelnökként), de erre lehet, hogy rosszul emlékszem.
"Osztrákok mindig ellenségeink voltak, ahogy minden kelet Európában élő népnek."
Ezt így nem nagyon tudom értelmezni. Ha már említetted, hogy a szerbekkel együtt harcoltunk a törökök ellen, ez ugyanúgy igaz az osztrákokra is. Ha nincs az összefogás az osztrákokkal, könnyen lehet, hogy a törökök teljesen elfoglalják a Magyar Királyságot. (Persze ugyanígy az osztrákok is rászorultak a magyarokra.) Az ország felszabadítása is nagyban volt köszönhető osztrák (és mellette más német) csapatoknak.
De például ha már az 1848-as forradalmat említettük, az akkori bécsi felkelők kifejezetten szolidárisak voltak a magyarokkal.
És a Monarcha ideje alatt sem épp ellenségképpen viselkedett egymással a két nép.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!