Mekkora csapás volt az hogy lengyelország megszerezte németoszágtól sziléziát kelet poroszországot és pomerániát?
Én 2021 júliusa óta élek kint, kb 30 évesen döntöttem el, hogy kint éljek, egyszer már éltem egy félévet 2015-ben Krakkóban, mikor a Jagelló Egyetemen tanultam szociológus hallgatóként. Egyébként lengyel-magyar kettős állampolgár vagyok és felfedeztem jó pár nagyvárosban is itt, magyar közösséget összefogó facebook csoportokat.
Maga Wroclaw se teljesen volt német, mindig éltek lengyel nyelvű emberek itt. Ha azt vesszük, nagyjából 990 vagy még korábban 985-ben elfoglalták a területet a lengyelek és onnantól kezdve egészen 1335-ig lengyel terület volt, előtte azt hiszem más szláv törzsek is laktak itt, illetve Morva birodalom része is volt.
1335-1469 közöt Cseh Királyságé lett, majd 1469-90 között Magyar Királysághoz tartozott, Mátyás Király jóvoltából. 1490-1526-ig vagy más számítás szerint 1742-ig Csehországhoz illetve 1526-tól Habsburgokhoz is tartozott. 1742-1871-ig Porosz Királyság része volt amely aztán a kisnémet egyesülés során 1871-től Német Császárság része volt, majd 1918-33-ig Weimari Német Köztársaság része maradt, utána innentől Náci Németország része maradt 1933-45-ig. 1945-től kezdve a Lengyelország része lett.
Egyébként próbálkoztak eltüntetni a lengyel múltat a városból miután más országok foglalták el a területet, két világháború között 5000-3000 környékén stagnált az itt élő lengyelek száma, és volt külön lengyel iskola is, lengyel sportcsapat, sőt konzulátus is, 1921-1939 között egy kis román stílusú templomba száműzték a lengyel nyelvű miséket amely ma is áll, ezt a Szent Márton Templom.
Egyébként a lengyel értelmiségi réteg a két világháború között áttelepült az újjá alakuló lengyel területekre, szóval emiatt is csappant meg a szám, de pl 1928-ban egy helyre költöztették az iskolát, a könyvtárat olvasóteremmel, énekkart, lengyel cserkész egyesületet, színi társulatot, akkor egy akadémikusok csoportját ,itt egészen 1938-ig működhettek, majd átköltöztették a lengyel házat máshová, amelyet aztán felvásárolt egy bank. Egyébként a Felső-Sziléziai részekn ahol aránylag több lengyel élt, és amiatt aztán részben elfoglaltak a lengyelek, pl a városban lévő lengyel konzulátus épületét pont emiatt lerombolták.
Egyébként XVIII. századtól indult meg az intenzív németesítési folyamat, több rendelettel is betiltotta, hogy a lengyel nyelvet érdemben tudják használni a városban és Alsó-Sziléziában élő lengyelek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!