Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Putyinnak miért baj, hogy a...

Putyinnak miért baj, hogy a NATO terjeszkedni akar? Ő is ugyanezt csinálja évtizedek óta.

Figyelt kérdés

Az oroszoknak ugyanúgy javul a kapcsolata pl. a kínaiakkal, észak koreaiakkal, szerbekkel, indiaiakkal, kubaiakkal, venezuelaiakkal stb.

Kuba például közvetlen szomszédos ország az USA-val, mégsem vannak annyira kiakadva az amerikaiak, mint most az oroszok Ukrajnával kapcsolatban.

2022. jan. 28. 11:26
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Én nem tudom ezt az egészet.
2022. jan. 28. 11:38
 2/10 anonim ***** válasza:
84%
Jó kérdés... Puffer vagy ütköző zónáknak én nem látom értelmét...
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Én nem tudom ezt az egészet.
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Na, tényleg gagyi ez az oldal. Nem az én gépemben van a hiba.

Kétszer írta ki a válaszom. (1,3)

2022. jan. 28. 11:39
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Mert Putin.
2022. jan. 28. 11:44
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Kuba miatt nagyon ki vannak akadva az amerikaiak, már 61 éve, amikor a forradalom elsöpörte az amerikabarát rezsimet, pedig Kuba már 1898 óta amerikai gyarmat, félgyarmat volt.

1962-ben majdnem ki is tört a harmadik világháború Kuba miatt.

Jelenleg nincs katonai szövetség Kuba és Oroszország között, de ha ilyesmi alakulna, akkor az USA biztosan keményen fellépne ellene.

Kína gazdasági, politikai nyomulása Közép-Amerikában, Nicaraguában, Hondurasban, Venezuelában is nagyon irritáló Amerika számára, mivel hagyományosan az USA érdekszférája a térség, szeretnék megőrizni a hegemóniát.

Egy nagyhatalom sem szereti, ha másik nagyhatalom akar benyomulni a saját érdekszférájába, csökkentenék a befolyását.

2022. jan. 28. 11:46
 7/10 anonim ***** válasza:
77%

Őszintén mivel én félig lengyel vagyok, litvániához is van közöm, mert lengyel nagyapám testvéreinek leszármazottai is ott élnek... Oroszországhoz is van közöm mint, hogy dédanyám orosz volt és magyar is vagyok anyám révén...

Nos úgy gondolom, hogy Putyinnak lehet olyan szempontja is, hogy jelentős orosz kisebbséggel rendelkező Észt és Lettországot is bekebelezze, vagy például Litvániát is, hogy szabadon tudjon Kalinyingrádba menni...

Viszont ezt nem fogják lenyelni a Balti államok vezetői sem, hiszen függetlenségét senki se akarja elveszíteni, ott meg Euró is van ráadásul..

Lengyelország se lépne ki a NATO-ból és az EU-ból sem...

Kalinyingrádra mindig úgy tekintettem, hogy hiba a rendszerben, mert inkább Németek kitelepítése után én Litvániának adtam volna... és ők benépesíthették volna, de hát Sztálin szeretett ilyen konfliktus zónákat létrehozni...

2022. jan. 28. 11:51
 8/10 anonim ***** válasza:
0%

Ez csak buta nyugati propaganda, hogy Putyin annektálni akarja Észtországot, Lettországot, Litvániát, Ukrajnát stb. és visszaállítani a Szuvjetuniót vagy akár újra felosztani Németországot...

A balti államok már EU, NATO tagok és ez nem fog változni, ezt az orosz vezetés is tudja.

Még Belaruszt sem akarja bekebelezni Oroszország, jól megfelel neki a jelenlegi helyzet.

A mostani ukrán konfliktus sem arról szól, hogy Putyinnak, Oroszországnak milyen annexiós tervei vannak, hanem csak a feltartóztatás politikájával próbálkoznak. Ukrajna hagyományosan orosz érdekszféra és nem akarják engedni, hogy nyugati, USA, NATO, EU befolyási övezetté váljon teljesen. De az agresszív politikájukkal csak azt érték el, hogy Ukrajna még távolabb került Oroszországtól és a NATO is összezárt, megerősödve jön ki a konfliktusból. Részben Oroszország miatt is viszont Ukrajna nincs abban a helyzetben, hogy NATO taggá váljon, az EU sem akarja valójában teljes jogú tagnak, így ez még nem dőlt el teljesen. Szerintem Ukrajna számára is az lenne a legjobb, ha elfogadná a helyzetét és ebben az új hidegháborúban a semmlegességet választaná, mint ahogy Finnország is vállalta ezt az előző hidegháború idején és megpróbálna mindkét tömbbel jó kapcsolatot ápolni és a gazdasági fejlődésre, a nemzet jólétére koncentrálni. Ha Ukrajna fejlett, demokratikus országgá válna egyszer, akkor az EU csatlakozás is könnyebben elérhetővé, reálisabbá válna.

Az USA fogadja el, hogy Ukrajna nem lesz NATO tag, de Oroszországnak is be kell látni, hogy CSTO és Eurázsiai Unió tag sem lesz Ukrajna, 2014 után végleg kikerült az orosz befolyási övezetből. Ez valójában Moszkvának lenne nagyobb vereség, nem a távoli Washingtonnak.

2022. jan. 28. 12:18
 9/10 MDaniel98 ***** válasza:
100%
Putyin csak azt nem tűri el, hogy a saját érdekszférájában (vagy abban amit ő annak tekint) a NATO tovább terjeszkedjen, a nagyhatalmak pedig elég ritkán foglalkoznak a másik nagyhatalmak érdekeivel, ez már csak ilyen.
2022. jan. 28. 13:23
 10/10 anonim ***** válasza:
Szerintem Putyin csak igazságot akar szolgáltatni. Krímet vissza vette ahol többségében oroszok laknak. Etnikai alapon húzza meg a határokat.
2022. febr. 23. 05:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!