Katalóniának van esélye függetlenedni?
# 3
Katalónia csak a 3. leggazdagabb spanyol artomány Madrid és Baszkföld után.
# 2
Új-Kaledónia most bukta el másodszor a függetlenségi népszavazását, a többség franciapárti.
Gibraltár a népszavazásokon eddig mindig 90 % fölött szavazott a brit fennhatóságra.
Semmi. Spanyolország nem engedi, de lehet egyébként is elbukna egy erről szóló népszavazás is. Egy önálló Katalónia életképtelen lenne, mivel Spanyolország mindenhol keresztbe tenne nekik bosszúból.
Gibraltár meg Új-Kaledónia nem is értem, hogy jön ide, mindkettőben leszavazták a függetlenséget, utóbbiban pont nemrég, sorban harmadszor.
Pont azért volt pár éve a balhé, mert a többség nem akar Katalóniában függetlenedni. A szavazásra jogosultak kb 40%-a szavazott, és ennek a 40%-nak kicsivel több, mint az 50%-a szavazott a függetlenségre. A katalánok ugyanúgy tudják, hogy egy függetlenséggel abszolút nem járnának jól, mert hirtelen az EU-n kívül kerülnének, és belépni meg nem tudnának, mert Spanyolország biztos, hogy megvétózná.
A katalánok döntő többsége nem akarna független Katalóniát. Már most is olyan szintű autonómiájuk van, hogy a függetlenséggel kb csak buknának sokmindent.
Ugyanúgy Aragónia és Valencia sem akar függetlenedni, Valenciában ráadásul szintén katalán többség van.
Amúgy én sem értem, hogy Új-Kaledónia hogy jön ide. Új-Kaledóniában zsinórban 3-szor leszavazták a függetlenedést Franciaországtól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!