Kína előbb utóbb ugyanarra kényszerül, mint a nyugat ?
Lehet.
De Kína egy teljesen más kultúra, és vélhetően éppen ezért teljesen másként kezeli az ilyesmit.
Előfordulhat, már most van egy kínai katonai bázis Djibutiban (többek között a Törökök, az Amerikaiak, a Franciák, a Németek, a Japánok, az Indiaiak az Olaszok és a belgák mellett)
Hogy Kína katonailag gyarmatosítaná-e Ázsiát, vagy Afrikát?
Kína megítélése jelenleg nagyon lenn van, de szerintem erre soha nem fog sorkerülni, ennek több oka is van.
-Kína egy földrajzi egység. Alulról a Himalája, keletről egy végtelen sivatag,, északról Szibéria határolja. Ez régen, de szerintem most is megvédi, de be is zárja. Kína maximum addig fog menni, hogy a történelmileg ideologizált Nagy Kínát visszaállítsa, ez azt jelenti, hogy szükségük van Mongóliára, Tajvanra, és Hong Kong Macaura. Tovább nem fognak menni.
-Kína soha sem volt expanzív. A soha azt jelenti Kínai értelemben, hogy már a piramisok építésekor létezett Kína, és azóta nem csináltak ilyet. Minimális háborúik voltak a mai thai királyság elődeivel, vagy japánnal, de sokkal inkább kereskedőnép, és békés alá-fölérendeltségi, szívességi viszont alakítottnak ki. Nincs történelmi példa arra, hogy Kína más királyságokat elfoglalt volna (a Tibet kérdésbe ne menjünk bele, az szerintem összetettebb)
Kína gazdaságilag akarja irányítani a világot, kereskedelemmel. Afrikai bányákat azért vesz, hogy monopóliumot szerezzen pl ritkaföldfémekben, vagy biztosítsa és diverzifikálja a nyersanyagforrását. Ezért nem hinném hogy komoly háborúkba belemenne.
Németországnak van : [link]
Norvégiának azért van nyersanyaga, ha jól tudom s őt is nyugathoz sorolnám. Kínának sincsen elég nyersanyaga. Ők a világ legnagyobb olaj importőrjei
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!