Valaki, aki tényleg ért hozzá, megpróbálná elmagyarázni ezt az Afgán helyzetet?
vagy 50-70 évre visszanyúló történet.
Amíg az afgán kormányerők a Szovejtunióval szövetkeztek addig a talibánk sutyiba az USA pénzelte, hogy gyengítsék a a szovjetbarát kormányt, aztán mikor a szovjetek kivonultak az USA már annyira nem akarta támogatni hogy a talibán a szélsőséges nézeteivel hatalomra jusson. Szóval végül fordult a kocka és az afgán kormányt kezdte el keményen támogatni a talibán ellen. Viszont most megunta az USA hogy évtizedek alatt nem sikerült stabilizálni a helyzetet, ezért elhúztak, ezen felbárotodva pedig a talibán átvette az országot és megbuktatta az amerikabarát kormányt.
kb ennyi
Bemásolom, amit már leírtam:
(A tálibok) valójában folyamatosan jelen vannak, a tálibok a fanatikus szunnita törzseknek lett a gyűjtőfogalma, miután az USA megtámogatta őket a szovjetek ellen az afganisztáni háborúban.
2001 után az USA megtámadta a tálibok uralta Afganisztánt, a WTC elleni támadás ürügyén. Aztán bejelentették, hogy győztek.
Azt szerényen elhallgatták, hogy semmilyen győzelemről nincs szó, egyszerűen kiszorították a tálibokat a városokból és stratégiai jelentőségű helyekről, a tálibok valójában folyamatosan uralták a vidéket, csak erről nem "illett" beszélni. A lakosság nagy része is a tálibok mellett van, az amerikaiakat megszállónak tekintik. Az USA kivonulásával megszűnt az erő, ami visszatartaná a tálibokat a városok visszavételétöl. Az afgán hadsereg csak papíron mutat jól, a korrupció miatt teljesen lezüllött, pont úgy, ahogy a Kuomintang a kínai polgárháborúban
Arról, hogy Afganisztán mesterséges ország-e:
Soknemzetiségű ország, de éppen Pakisztán a mesterséges ország, amit az angolok kanyarítottak le Indiáról. Pakisztánnal ellentétben Afganisztánnak azért van történelmi múltja. Durráni Birodalom, Gurida Szultánátus. Az angolok az indiai területeikhez csatolták Afganisztán felét, Pakisztán szinte egésze a Durráni Birodalom része volt. Az oroszok szintén megszálltak egyes északi területeket. Az afgánok is később megszálltak néhány területet (nem azokat, amiket elvesztettek) a még gyengébb Perzsiától nyugaton és a Buharai Kánságtól és törzsi államoktól északnyugaton.
Szia, én ma hallgattam a ZDF-et, ott egy afgán beszélt, aki az ottani nagykövetségeket segitette, kulfoldiek misszioit stb, és mondta H valszeg a csaladjaval együtt felkerultek egy listára, ami miatt muszáj elhagyniuk az országot, vagy kinyirjak őket, mert kulfoldieknek segitettek pl nyelv, ügyintézés stb.
Plusz amit még mondtak, hogy senkit nem engednek ki a repuloterrol, sem a repuloterre 1 km-es korzetben van lezárva.
Ezt német hiradasbol hallgattam. Csak érdekességképpen. Ha esetleg valamit hülyén írtam, akkor bocsassatok meg és nyugodtan javitsatok ki!:)
1850 körüli afgán térkép, ekkor még délen-délkeleten birtokolták a később az angolok által elfoglalt területeket, viszont az északi területeket még az ottani török törzsek birtokolják. Nyugaton Herát városa önnálló, perzsa befolyás alatt, később Afganisztán bekebelezi.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!