Az Osztrák-Magyar Monarchiának miért nem voltak gyarmatai?
Mivel tengerparti ország volt, a hajózás adott lehetett.
Úgy gondolom,ha olyan "kis" országoknak megadatott ez a lehetőség, mint Belgiumnak, Portugáliának, Hollandiának, akkor Európa 4. legerősebb államának miért nem?
"miért ne lettek volna hajós népek a magyarok vagy az osztrákok?"
Nem voltak és kész. Hogy miért, az nyilván egy bonyolult kérdés, el kellene olvasni hozzá egy könyvtárnyi gazdaságtörténetet. Valószínűleg az a magyarázata, hogy amikor a tengeri kereskedelem nagyon beindult, akkor Magyarország éppen egy fejletlen ország volt, amely a törökökkel foglalkozott, nem az indiai borskereskedelemmel. Tehát a gyarmatügy egyszerűen el lett hanyagolva itt akkor, amikor pl. Portugália szinte unalmában is kénytelen volt a fél világot behajózni, mert ott nem voltak törökök, akikkel helyette harcolgatni lehetett volna.
"nadehát ott nem is lakik senki! Én biztos az 1. napon bekattannék!:)
"
bocs de ott laknak nem olyan sokan kb.1500-an és kb.2 éve építettek valami magtár félét ha valami gond lenne akkor ne haljanak ki a haszon növények pl.kukorica,búza,rozs ilyesmiknek a magvait telepítették abba a bunkerbe amit ők "raktárnak" neveznek.
grat előző
amúgy a monarchiának volt tengerpartja, de ott elindulni elég körülményes lett volna, és már a gyarmat keresése sem volt könnyű. Szenegál mellett van egy ország, ami olyan, mint egy giliszta, kb akkora is, na az üres volt, de mire odajutunk, addigra a flottánkat megeszik a sirályok.
Szóval nem volt flottánk, és az úgymond "barátaink" (szerbek, románok, szlotákok, csehek) gndoskodtak róla, hogy haderőnket is tartsuk valahol (mondjuk otthon).
Az, hogy Poroszországnál erősebbek voltunk, az elég nagy f@szság, mivel a poroszok egy hónap alatt szétvertek minket, és elvitték III. Napóleontól szeretett Elzász-Lotaringiáját, ami azért nagy szó, mert a franciák megvertek minket (az olaszok segítségével. mármint fordítva), szóval eleve nehéz azt feltételezni, hogy erősebbek voltunk.
1866, 1861, 1860, ezek azok az évek, amelyek egyértelműsítik a németek fölényét felettünk, vagy a franciák felett.
spanyolok meg a portugálok unatkoztak, nem voltak már se mórok, se senkik.
hollandokat kár felhozni, nekik alig volt 1 négyzetméterük (holland guyana, New Amsterdam, és a csendes-óceáni szigetvilág, meg tán egy lepke Afrikában)
igazad van, elírtam, indiai óceáni szigetvilág. Bár én Indonéziát csendes-óceáninak gondolnám. De nem volt így sem félreérthető, mert a csendes-óceánon Hollandiának mindössze egy kis területe volt Tajvanból, meg a japán szigetek legkisebbikéből (azt hiszem Ryu).
De Indonézia akkor sem és most sem ért túl sokat, sokkal inkább Holland Kelet-India volt lényeges nekik.
Kedves Utolsó.
Most ez teljesen komoly volt, vagy viccelsz?
"De Indonézia akkor sem és most sem ért túl sokat, sokkal inkább Holland Kelet-India volt lényeges nekik."
Szerintem teljes képzavarban élsz, mert a Holland Kelet India mai neve Indonéz Köztársaság. Igen, ez valamikor elég jövedelmező volt az európai hollandoknak. Nézegess egy kis törit és földrajzot!
Köszöntem
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!