Az Osztrák-Magyar Monarchiának miért nem voltak gyarmatai?
Mivel tengerparti ország volt, a hajózás adott lehetett.
Úgy gondolom,ha olyan "kis" országoknak megadatott ez a lehetőség, mint Belgiumnak, Portugáliának, Hollandiának, akkor Európa 4. legerősebb államának miért nem?
Monarchia későn futott,
Neki csak a füle jutott.
Épp ez az, hogy a nagy gyarmatosítások az 1870-es 80-as években játszódtak le, de az előtt az Osztrák- Magyar Monarchia/Habsburg Birodalom erősebb volt, mint akár Poroszország. Épp ezért a Monarchiának a gyarmatosítások elején jóval több esélye volt gyarmatokat szerezni, mint a többi nemzetnek- eltekinte Angliától, Franciországtól.
A Ferenc-József földet pedig nem gyarmatszerzés céljából szerezte a Monarchia, hanem ez egy expedíció volt. Vagy talán félreértettem, és a kedves Válaszolók csak iróniából tették hozzá a Ferenc József földet?
Épeszű nagyhatalom nem hódítgat az Északi sarktól pár fokra!:)
Azért még jöjjenek a hozzászólások!
Elolvastam a wikipédiás cikket a Ferencjoska földről.
Egyáltalán csinált valamit a Monarchia azon a szigetcsoporton azon kívül, hogy felfedezte?
De amugy miért ne lettek volna hajós népek a magyarok vagy az osztrákok? Ugye itt volt a Duna a folyami hajózásra, meg egy csomó expedíció ment Afrikába, meg Ázsiába.
nadehát ott nem is lakik senki! Én biztos az 1. napon bekattannék!:)
Forrás?
14:04
"az előtt az Osztrák- Magyar Monarchia/Habsburg Birodalom erősebb volt, mint akár Poroszország."
Nyilván ezért lépte le Poroszo. Ausztriát az 1866-os háborúban 1 hónap alatt.
Az, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia ilyen-olyan-amolyan erős és fejlett volt, egy egyszerű mítosz, amit valamiért az utóbbi pár évben felkaptak egyesek. Semmi köze a valósághoz. Az OMM nem volt Poroszországgal egyenrangú nagyhatalom. Olyan szintű középhatalom volt, mint Olaszország.
A Monarchia nem volt elég erős ország, a tengeren még gyengébb volt, nem volt tengeri/hajós hagyománya, nem volt hozzá közel gyarmatosítható terület. Ezért nem lettek gyarmatai. Hozzáteszem: nem kár érte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!