Oroszország hogyan lehetne olyan szuperhatalmi szinten, mint Kína és az USA?
“Nagyhatalom, de nem eléggé sajnos“
Ha autoriter államokra vágysz, mehetsz már ma. Kínába Bibliát ne vigyél, ott nem engedik.
Az oroszok a másodikok ezen a téren és nincs szükségük arra, hogy elsők legyenek.
Az elő, Kína!
Én azt mondom, szerencsére nem jelentős hatalom az az ország, amely a saját népének nem képes méltó megélhetést és demokráciát biztosítani.
És szerencsére nem lesz soha valódi nagyhatalom az az ország, amely MINDEN nemzeti ünnepünk okozója. (ők verték le 1849-ben a forradalmat, ők voltak 1956 okozói, és aug 20-án azt a fajta államalapítást ünnepeljük, amely miatt a NYUGATI kereszténységhez tartozunk).
Ízlelgesd kérlek a szót, szerencsére.
Amúgy szentpéterváron épp milyen az idő?
4-es!
Te szándékosan, vagy csak butaságból összetéveszted Oroszországot a Szovjetunióval.
Amúgy Tel Aviv-ban épp milyen az idő?
Nem hinném kedves 5-ös, hogy összetéveszteném, lévén én megtanultam a magyar történelmet és a földrajzot + erkölcstant is, ráadásul láttam elég olyan embert, amiből kiismerem a fsszopó fajtádat.
A felmenőid épp így voltak kommonisták, ahogyan te most putyin valagát nyalod.
Kedves 7-es!
Látom a "+ erkölcstant is" magadévá tetted, így aztán könnyedén kiismered szerencsére a "fsszopó fajtámat is."
A felmenő kommunistáim pedig csókoltatnak! (Egy 6 méteres krokodillal!)
Oroszország gazdasági értelemben egy erősebb középhatalom. Az USA GDP-je bő 13-szor akkora, az EU GDP-je majdnem 9-szer akkora, mint Oroszországé (Németországé, Franciaországé és Olaszországé egyenként is nagyobb).
A térképre ránézve Oroszország hatalmas, katonai ereje óriási (egyedül az USA-é nagyobb), de a szuperhatalmi státuszhoz világméretekben is jelentős gazdaság is kellene, ez pedig nincs nekik.
A gazdaságukkal az a gond, hogy nagy mértékben nyersanyagokra (kőolaj, földgáz) támaszkodnak, aránylag kicsi hozzáadott értékkel. Első körben ezen kellene változtatni.
A magas hozzáadott értéket pedig képzett, kiművelt emberek tudnák megtermelni, ezen a téren pedig nem állnak túl jól. Nem mintha ilyenek ne lennének, mert jó alapképzésük van, és tudnak kiváló tudósokat, mérnököket, közgazdászokat kiképezni. De ezek jelentős részét a nyugat úgy elszívja, mint annak a rendje. A putyini rendszer az értelmiség többségének nem igazán fekszik. Ott is volt akadémikusvegzálás, onnan is üldöztek el nyugati egyetemet. Ezeket mind lehet csinálni, csak akkor nem kell utána csodálkozni, hogy a Szilícium-völgy San Francisco és nem Moszkva mellett van (Kalifornia GDP-je majdnem kétszer akkora, mint Oroszországé, ami jóval kevesebb, mint harmadannyi lakossal, negyvened akkora területen azért teljesítmény).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!