Hogyan lehetne a vidéki munkaerőpiacon a kartellezést felszámolni?Mit gondoltok erről?
Akiknek nem egyértelmű, a vidéki munkaerőpiacon kartellezés folyik.
Le van osztva,hogy X munkakörben mennyi a bér.A cégek titokban megegyeznek ebben.Ez pedig tartósan alacsonyan tartja a béreket, ami a vállalatoknak jó, a munkavállalóknak viszont rossz.
A kartellezés egyébként illegális, csak ebben az esetben nehéz bizonyítani.
Én eredetileg vidéki vagyok, viszont már Budapesten élek.
Amikor még a szülővárosomban (megyeszékhely) dolgoztam, akkor figyeltem fel erre a csúnya kartellezésre.Van diplomám, beszélek nyelveket, tapasztalatom is van.A szülővárosom fejlett vidéki városnak számít, van szép nagy ipari parkja is.
Amikor váltani akartam helyben, az ugyanilyen vagy hasonló munkakörök bruttó 15-30 ezerrel adtak volna többet, mint az akkori munkahelyem.
Egy vagy két cégnél oké,de hogy mind, ahol interjúztam?Ez egyértelművé teszi a kartellgyanút, amit érdemes lenne állami szerveknek kivizsgálni.
Vidékkel ellentétben viszont, Budapesten valódi piaci verseny uralkodik.Vannak jelentős különbségek a bérekben.De, nem azért, mert itt szebbek meg jobbak az emberek, hanem Budapest méretéből adódóan, nem tudnak kartellezni a cégek.
Szerintem egyik és megoldás az lenne,hogy az álláshirdetésekbe kötelező lenne kiírni a bér intervallumot, ahogy például Ausztriában szokás.
Az, hogy a cégek mind ugyanabban a sávban mozognak (Br. 15-30 közötti magasabb ajánlattal) még nem elégséges bizonyíték és gyanú a kartellezésre.
A bérek kiírása pedig azért problémás, mert úgy általában a munkabér az alku tárgya és nincs semmi kivetni való abban, hogy átadod a kezdeményezést a másik félnek.
"Szerintem egyik és megoldás az lenne,hogy az álláshirdetésekbe kötelező lenne kiírni a bér intervallumot, ahogy például Ausztriában szokás."
Szerintem pont az ellenkezőjét érnéd el ezzel. Ha kartellezés folyik, és pl. a takarítónőknek senki nem ad 150 000-nél többet, akkor miért oldaná meg a problémát az, ha te ezt az összeget az újságba is kiíratnád?
Még a leghülyébb vállalkozónak is egyértelmű lenne, hogy 150k-t a kartellezés összege és még tárgyalni sem kellene arról, hogy mennyi az annyi, hisz ott írná az újságban.
Attól lehetne alkudni, hogy van bér intervallum.
Nem pontos bér van kiírva, hanem intervallum, túl-ig összeg.
Például:
minőségügyi mérnököt keresünk, a bér tapasztalattól függően 450-570.
A két összeg között ugyanúgy lehetne alkudni.
A versenyszférában is létezik bércsoport, csak rugalmasabb, mint a közszférában.
Az még a jobbik eset ha van esélyed interjúzni. Van olyan vidéki iparipark a nyugati országrészben ahol megállapodtak a legnagyobb cégek HR igazgatói hogy nem vesznek át egymástól embert.
Sőt a helyi munkaerő közvetítőkkel is olyan megállapodásuk van, hogy csak akkor kapnak megbízást az x cégtől ha az ő dolgozóival nem állnak szóba. Ezt nyíltan meg is mondják a dolgozónak. Hiába vagy esélyes egy pozícióra azt mondja a fejvadász, bocsi te az x cégnél dolgozol ezért nem fogadhatom be az önéletrajzod.
Van olyan cég amelyiknél az a szokás, hogy az első munkanapon tolják az orrod elé a munkaszerződést. Ebben 90 (!) nap felmondási idő szerepel ha te akarsz felmondani. Mit tudsz csinálni ? Másik munkahelyet keresel a próbaidő alatt ?
Ha tele lesz egyszer a hócipőd hogyan tudsz pályázni 90 nap felmondási idővel ?
Igen, ez a 90 nap sajnos egyre jobban terjed, így próbálják biztosítani maguknak a szarul fizető multik az egyébként jó helyzetben lévő, kelendő munkaerőt.
Erre egyébként az a megoldás, hogy megpróbálsz velük megegyezni rövidebb időben, ha nem engednek, akkor meg passzív sztrájkba kezdesz, szarsz bele a munkába, esetleg be sem jársz, aztán úgyis kirúgnak. Elvileg beperelhetnek károkozásért, de szerintem ezt a valóságban nem vállalják be, elég nehéz bizonyítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!