Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Hogyan lehetne a vidéki...

Hogyan lehetne a vidéki munkaerőpiacon a kartellezést felszámolni?Mit gondoltok erről?

Figyelt kérdés

Akiknek nem egyértelmű, a vidéki munkaerőpiacon kartellezés folyik.

Le van osztva,hogy X munkakörben mennyi a bér.A cégek titokban megegyeznek ebben.Ez pedig tartósan alacsonyan tartja a béreket, ami a vállalatoknak jó, a munkavállalóknak viszont rossz.

A kartellezés egyébként illegális, csak ebben az esetben nehéz bizonyítani.

Én eredetileg vidéki vagyok, viszont már Budapesten élek.

Amikor még a szülővárosomban (megyeszékhely) dolgoztam, akkor figyeltem fel erre a csúnya kartellezésre.Van diplomám, beszélek nyelveket, tapasztalatom is van.A szülővárosom fejlett vidéki városnak számít, van szép nagy ipari parkja is.

Amikor váltani akartam helyben, az ugyanilyen vagy hasonló munkakörök bruttó 15-30 ezerrel adtak volna többet, mint az akkori munkahelyem.

Egy vagy két cégnél oké,de hogy mind, ahol interjúztam?Ez egyértelművé teszi a kartellgyanút, amit érdemes lenne állami szerveknek kivizsgálni.

Vidékkel ellentétben viszont, Budapesten valódi piaci verseny uralkodik.Vannak jelentős különbségek a bérekben.De, nem azért, mert itt szebbek meg jobbak az emberek, hanem Budapest méretéből adódóan, nem tudnak kartellezni a cégek.

Szerintem egyik és megoldás az lenne,hogy az álláshirdetésekbe kötelező lenne kiírni a bér intervallumot, ahogy például Ausztriában szokás.

2021. jan. 2. 18:39
 1/8 anonim ***** válasza:

Az, hogy a cégek mind ugyanabban a sávban mozognak (Br. 15-30 közötti magasabb ajánlattal) még nem elégséges bizonyíték és gyanú a kartellezésre.

A bérek kiírása pedig azért problémás, mert úgy általában a munkabér az alku tárgya és nincs semmi kivetni való abban, hogy átadod a kezdeményezést a másik félnek.

2021. jan. 2. 18:46
 2/8 anonim ***** válasza:
Persze ettől még meg lehetne csinálni, csak éppen meghirdetett béreknél is összebeszélhetnek, szóval valódi jelentőségét sem látom a felvetésednek.
2021. jan. 2. 18:47
 3/8 anonim ***** válasza:

"Szerintem egyik és megoldás az lenne,hogy az álláshirdetésekbe kötelező lenne kiírni a bér intervallumot, ahogy például Ausztriában szokás."

Szerintem pont az ellenkezőjét érnéd el ezzel. Ha kartellezés folyik, és pl. a takarítónőknek senki nem ad 150 000-nél többet, akkor miért oldaná meg a problémát az, ha te ezt az összeget az újságba is kiíratnád?

Még a leghülyébb vállalkozónak is egyértelmű lenne, hogy 150k-t a kartellezés összege és még tárgyalni sem kellene arról, hogy mennyi az annyi, hisz ott írná az újságban.

2021. jan. 2. 18:49
 4/8 A kérdező kommentje:

Attól lehetne alkudni, hogy van bér intervallum.

Nem pontos bér van kiírva, hanem intervallum, túl-ig összeg.

Például:

minőségügyi mérnököt keresünk, a bér tapasztalattól függően 450-570.

A két összeg között ugyanúgy lehetne alkudni.

A versenyszférában is létezik bércsoport, csak rugalmasabb, mint a közszférában.

2021. jan. 2. 18:52
 5/8 anonim ***** válasza:
Nem akarlak elkeseríteni de legtöbb helyen pont a városvezetés aki ezeket a korlátozásokat hozza, hogy megkönnyítsék a saját illetve a vállalkozó haverok dolgát. Nálunk is aki nettó 150-nél többet fizet annál egymásnak adják a kilincset a hatóságok mindaddig ameddig be nem zárják. Ezzel nem nagyon lehet mit kezdeni.
2021. jan. 2. 18:55
 6/8 anonim ***** válasza:

Az még a jobbik eset ha van esélyed interjúzni. Van olyan vidéki iparipark a nyugati országrészben ahol megállapodtak a legnagyobb cégek HR igazgatói hogy nem vesznek át egymástól embert.

Sőt a helyi munkaerő közvetítőkkel is olyan megállapodásuk van, hogy csak akkor kapnak megbízást az x cégtől ha az ő dolgozóival nem állnak szóba. Ezt nyíltan meg is mondják a dolgozónak. Hiába vagy esélyes egy pozícióra azt mondja a fejvadász, bocsi te az x cégnél dolgozol ezért nem fogadhatom be az önéletrajzod.

2021. jan. 2. 19:11
 7/8 anonim ***** válasza:

Van olyan cég amelyiknél az a szokás, hogy az első munkanapon tolják az orrod elé a munkaszerződést. Ebben 90 (!) nap felmondási idő szerepel ha te akarsz felmondani. Mit tudsz csinálni ? Másik munkahelyet keresel a próbaidő alatt ?

Ha tele lesz egyszer a hócipőd hogyan tudsz pályázni 90 nap felmondási idővel ?

2021. jan. 2. 19:17
 8/8 anonim ***** válasza:

Igen, ez a 90 nap sajnos egyre jobban terjed, így próbálják biztosítani maguknak a szarul fizető multik az egyébként jó helyzetben lévő, kelendő munkaerőt.

Erre egyébként az a megoldás, hogy megpróbálsz velük megegyezni rövidebb időben, ha nem engednek, akkor meg passzív sztrájkba kezdesz, szarsz bele a munkába, esetleg be sem jársz, aztán úgyis kirúgnak. Elvileg beperelhetnek károkozásért, de szerintem ezt a valóságban nem vállalják be, elég nehéz bizonyítani.

2021. jan. 2. 20:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!