Miért kell tiltani az abortuszt? Ennyire szigorúan?
"#3 ez mennyire beteges..."
7-es, nem kell felháborodnod. Annak, amit a 3. írt semmi köze a Katolikus Egyház tanításához. A válaszoló nem túl jártas a témában, félinformációkat felnagyít vagy butaságból vagy direkt, ezt nem tudom.
"Az Egyház szerint házaspárok is csak akkor szeretkezhetnek bűntelenül, ha nem védekeznek."
Az Egyház szerint a szexualitás elsődleges célja a házastársak öröme, nem a gyerek. A gyerek egy ajándék ebből fakadóan, de egy házasság gyerek nélkül is teljes lehet. Egy meddő házaspár is élhet nemi életet, egymás örömére, még ha tudják is, hogy nem lesz gyerekük (a te logikád szerint akkor ez is bűn lenne, de természetesen ilyenről szó sincs). Az Egyház csak a termékenységre nyitott lelkületet kéri a házasfelektől, természetesen figyelembe véve azt, hogy a pártól függ, hogy mennyi gyereket tudnak felelősséggel felnevelni (szülőknek igenis van joguk, sőt kötelességük is ebben felelősen dönteni). Ilyen szempontból pedig minden eset egyedi.
"A megszakításos védekezést elfogadják ugyan, de az is bűn."
Az Egyházban nincs ilyen "elfogadják, de bűn". Valamit vagy elfogadunk vagy bűn. A megszakításos módszer nem bűn. Mint ahogy más módszerek sem, kivéve azok, ahol a megtermékenyített petesejtet direkt elpusztítják. Ennek oka meg az, hogy hitünk szerint (és ehhez feltétlenül vallásosnak sem kell lenni, mert nem keresztények is osztják ezt az álláspontot) az élet a fogantatással kezdődik. A megfogant életet elpusztítani pedig bűn, akár 10 napos, akár 20 hetes, akár 1 éves, akár 90 éves.
"Ha az aktust a férfi kezdeményezi, akkor csak ő a bűnös, mert az asszony köteles engedelmeskedni az urának. De ha a nő kezdeményez, akkor mindketten bűnösek."
Őszintén, ezt hol olvastad?? :D
Ezzel ellentétben az Egyház ezt tanítja a szexualitásról:
"Ezért a szexualitás, mely által a férfi és a nő a házastársakra sajátosan jellemző cselekedetekkel kölcsönösen odaadják magukat egymásnak, egyáltalán nem puszta biológiai tény, hanem az emberi személy legbensőbb magvát érintő valóság. A nemiség csak akkor nyilvánul meg igazán emberi módon, ha kiegészítő része annak a szeretetnek, amellyel a férfi és a nő teljes önmagát kölcsönösen és mindhalálig elkötelezi" (Katolikus Katekizmus 2361)
"A szexualitás öröm és gyönyörűség forrása: Maga a Teremtő rendelkezett úgy, hogy e feladatért (ti. a nemzésért) testben és lélekben gyönyörűséget és boldogságot találjanak. A házastársak tehát ezt a gyönyörűséget keresve és élvezve semmi rosszat nem tesznek. Elfogadják, amit a Teremtő szánt nekik. (XII. Pius pápa: Allocutio iis quae interfuerunt Contentui Unionis Catholicae Italicae inter Ostetrices)
Nem tudom, hogy feltétlenül csak törvénnyel kéne ezt szabályozni. Az abortusz egy összetett probléma.
Jelenleg Lengyelországban azt tervezik megszavazni, hogy alkotmányellenesnek mondják ki az abortuszokat, akkor is, ha a magzat betegségére hivatkozva akarják ezt elvégezni. Oké, de másfelől abortusz kb. egyidős az emberiséggel: nem gondolom, hogy kevesebb lesz, ha valamit beleírnak az alkotmányba. ugyanannyi eset lesz, csak "feketén".
Én sem vagyok abortuszpárti. Úgy gondolom inkább, hogy időben kellő felvilágosítás kéne, hogy lehetőleg minél kevesebb tizenéves piásan feküdjön össze védekezés nélkül, aztán csodálkoznak. Illetve az örökbefogadás intézménye nem tudom, hogy Lengyelországban hogy működik, de az abortusz állami szabályozása egy dolog, ha nem kínál mellé más megoldást, pl. egy jól működő zárt vagy nyitott örökbefogadási rendszer létrehozásával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!