Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Megérte ez a Habsburgoknak?

Megérte ez a Habsburgoknak?

Figyelt kérdés

Mi értelme volt az 1848/49. évi Magyarország elleni agresszív föllépésnek/hadműveleteknek? Hiszen 1867-ben végül is engedni kényszerültek. Nem lett volna értelmesebb 48-ban vérszomj és gőg helyett 67-es módi szerint megalkudni és befejezni az ellenségeskedéseket, vagy odáig el sem menni?

Erős magyar támogatással később jobbak lettek volna az esélyeik a francia és porosz riválisok ellen. A Habsburg-udvar rövidlátása miatt halt meg sok ezer férfi, özvegyen és árván maradtak nők meg gyerekek ezrei. Ráadásul az uralkodó kénytelen volt megalázkodni Miklós cár előtt.

Szerintem az udvar súlyos politikai-stratégiai hibát követett el, amikor nem ismerte fel/el az új idők szavát.

2020. aug. 5. 04:56
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
86%
A kiegyezés pont azért jött létre mert mind a magyarok és mind a császáriak elfáradtak a lassan 20 éve tartó helyzettől. Kiegyezés egyik félnek se volt opció 48ban. Az osztrákok és a magyarok is engedtek a követeléseikből. A háborúkat pedig nem azért vesztették el mert nem voltak ott a magyarok, mert azok mint katonák igen is ott voltak. Azért vesztették el, mert az akkori katonai vezetés és katonai felszerelés alulmaradt, az ellenséggel szemben. Az osztrákok több katonával rendelkeztek mint a poroszok, de a poroszok sokkal merészebben és felszereltebben léptek a háborúba. Elítéljük azért mert a Habsburgok nem akarták, hogy a magyarok függetlenek legyenek, elítéljük őket mert erővel eltörték azt, hogy függetlenedjünk tőlük. Közben elítéljük azt is, hogy a szlovákok, horvátok, románok függetlenedtek tőlünk. Úgy ahogy sok magyar szerint Erdély és a Felvidék Magyarország része, úgy a Habsburgok szerint Magyarország a Habsburg Birodalom része és ezért ők mindent megtettek, hogy így is maradjon, egészen 1918-ig. Ahogy elengedték Bécsben a gyeplőt, úgy omlott össze a független Magyarország. 1848ban se lett volna sokkal nagyobb az ország, a horvátok, szlovákok és a románok mind Bécs mellett álltak.
2020. aug. 9. 13:18
 12/19 A kérdező kommentje:

11-es:

A 12 pontban szerinted szerepelt a trónfosztás? Nézzél utána.

Érdekes megközelítés, hogy a H-Birodalomnak nem számított, hogy az Mo gazdaságilag kevésbé volt fejlett és kevésbé támogatta, másrészt az sem, hogy a rebellis országban komoly megszálló haderőt kellett folyamatosan állomásoztatni. Mert amit írsz, ezt sugallja, nem nézed, hogy milyen fejlődés indult volna itt be, mennyire megtolta volna ez a Birodalom szekerét.

A románokra és más nemzetiségekre itt nem térek ki, csak annyit megjegyzek, hogy Nagy-Magyarország 1918-19-es összeomlása szerintem nem volt természetes, és elkerülhetetlen esemény.

Kisebb területi veszteségek bekövetkeztek volna, de így, ahogy ez megtörtént, nem természetes dolog, hanem sötét politikai ármány és szemétség.

2020. aug. 9. 22:48
 13/19 Alex Fly ***** válasza:

Kérdező! a területi veszteségek alatt gondolom a trianoni békeszerződést érted, nem értem miért nem merted leírni...

Szerinted ha ebben a szerződésben nem rögzítik a határokat, akkor a románok kivonultak volna a Tiszántúlról? A jugoszlávok lemondtak volna Pécsről? Sőt: a kisantant területi igényei mellett egyáltalán maradt volna Magyarország, ha a szerződés nem rögzíti a közös határokat?

2020. aug. 9. 23:04
 14/19 anonim ***** válasza:
Nem érdekelte őket az ha nem kell folyamatosan megszállás alatt tartani az országot, akkor milyen fellendülés lehetett volna. Ők azt látták, hogy van egy országrész aki függetlenedni akar. Lehet nem trónfosztani akarták a Habsburgokat, de a Bécsi központi vezetéstől függetlenedni akartak. Ezt nem akarták. Mert ha magyaroknak lehet, akkor a cseheknek is. 48ban világszerte voltak forradalmak, amiket vagy sikerült leverni, vagy se. Bécs mindent megtett azért, hogy ne kelljen a magyarokat lazább pórázra engedni. Ahhoz hogy a kiegyezés megtörténjen, kellett az hogy Bécs kudarcokat szenvedjen, mert ha nem lett volna az osztrák-olasz és porosz háború, akkor biztos nem lett volna kiegyezés se.
2020. aug. 10. 11:26
 15/19 A kérdező kommentje:

A két utolsó érvelőnek kénytelen vagyok igazat adni. Viszont volt egyszer ugyebár egy Mackensen-hadseregcsoport, amelyet másként kellett volna kezelni. S a Romám Királyi hadsereg szerintem nyúlként futott volna, ha pár helyen rajtaütnek a magyar tiszti különítmények. A Mackensen-féle erő integrálásával szerintem az etnikai határokat simán meg lehetett volna tartani. A törökök sem feküdtek le, s az antanthatalmak ráuntak a súlyos veszteségekre.

14-es: Itt felmerül a kérdés, hogy a Birodalom kétszeres kudarca után, békülés helyett esetleg jobb lett volna kivárni a harmadik, végzetes, szétesést előidéző vereséget. Vagy föllázadni 1866-ban. Erre mondjuk kevés volt az idő, a poroszok a tőlük később megszokott villámháborús-sebességgel verték tönkre a Habsburg haderőt.

2020. aug. 10. 14:25
 16/19 Alex Fly ***** válasza:
@15: "a Romám Királyi hadsereg szerintem nyúlként futott volna, ha pár helyen rajtaütnek a magyar tiszti különítmények" és nem a Tanácsköztársaság kormánya ellen vonulnak a románokkal együtt. Ha Horthy a politikai nézeteltérés helyett a valódi ellenséggel foglalkozik, akkor sok minden másképp történhetett volna...
2020. aug. 10. 14:40
 17/19 anonim ***** válasza:
Tudom hogy nem minden fekete vagy fehér, de az egész ország ott bukott amikor Károlyi felszólította a királyt, hogy mondjon le, aki ezt meg tette és Károlyi naivan bízva az amerikaiakban és az angolokban letette a fegyvert. Úgy gondolom, és egyébként ezt több történész is így látja, hogy 1918 októberben a hadsereget az országhatárok védelmére kellett volna fordítani, feladni az olasz frontot és gyorsan a keleti/északi határt erősíteni, a csehszlovák egyesülést és az erdélyi románok gyülekezéseit megtörni. Törököknek sikerült, lehet nekünk is összejött volna.
2020. aug. 10. 22:43
 18/19 A kérdező kommentje:
Ezért is nagy kár Tisza halála. Alkalmasabb vezető volt, mint Horthy.
2020. aug. 11. 05:06
 19/19 anonim ***** válasza:

18# rég kérdezted de szerintem Horthy azért nem volt olyan rossz vezető gondoljunk arra hogyha a második vh-ba nem jut a németek tudtára a titkos tárgyalások a szövetségesekkel akkor ma egy 2x nagyobb Magyarországban élnénk mivel mindenik elfogadta azokat a határokat kivéve a románok de ha ők killódnak a Bécsi döntések után a németek röhögve tarolják el a kiugrás után meg már csak a szövetségeseket kellett volna megvárni mivel Olaszország felől hamarabb ide érték volna az amcsik mint a ruszkik így lehet hogy sikerül kiküzdenünk a hidegháborúba legalább Ausztria helyzetét hogy a 2 véglet közt van . Horthy amúgy is egy nagyon magas pozícióba lévő harcedzett katona volt .

Mind ez horthynak lett volna köszönhető egyedül amit írtam hogy a németek megtudták a tervet rontotta el.

Nem mondom Tisza is jó volt de nem tudta volna létrehozni amit Horthy

2022. okt. 6. 15:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!