Megérte ez a Habsburgoknak?
Mi értelme volt az 1848/49. évi Magyarország elleni agresszív föllépésnek/hadműveleteknek? Hiszen 1867-ben végül is engedni kényszerültek. Nem lett volna értelmesebb 48-ban vérszomj és gőg helyett 67-es módi szerint megalkudni és befejezni az ellenségeskedéseket, vagy odáig el sem menni?
Erős magyar támogatással később jobbak lettek volna az esélyeik a francia és porosz riválisok ellen. A Habsburg-udvar rövidlátása miatt halt meg sok ezer férfi, özvegyen és árván maradtak nők meg gyerekek ezrei. Ráadásul az uralkodó kénytelen volt megalázkodni Miklós cár előtt.
Szerintem az udvar súlyos politikai-stratégiai hibát követett el, amikor nem ismerte fel/el az új idők szavát.
11-es:
A 12 pontban szerinted szerepelt a trónfosztás? Nézzél utána.
Érdekes megközelítés, hogy a H-Birodalomnak nem számított, hogy az Mo gazdaságilag kevésbé volt fejlett és kevésbé támogatta, másrészt az sem, hogy a rebellis országban komoly megszálló haderőt kellett folyamatosan állomásoztatni. Mert amit írsz, ezt sugallja, nem nézed, hogy milyen fejlődés indult volna itt be, mennyire megtolta volna ez a Birodalom szekerét.
A románokra és más nemzetiségekre itt nem térek ki, csak annyit megjegyzek, hogy Nagy-Magyarország 1918-19-es összeomlása szerintem nem volt természetes, és elkerülhetetlen esemény.
Kisebb területi veszteségek bekövetkeztek volna, de így, ahogy ez megtörtént, nem természetes dolog, hanem sötét politikai ármány és szemétség.
Kérdező! a területi veszteségek alatt gondolom a trianoni békeszerződést érted, nem értem miért nem merted leírni...
Szerinted ha ebben a szerződésben nem rögzítik a határokat, akkor a románok kivonultak volna a Tiszántúlról? A jugoszlávok lemondtak volna Pécsről? Sőt: a kisantant területi igényei mellett egyáltalán maradt volna Magyarország, ha a szerződés nem rögzíti a közös határokat?
A két utolsó érvelőnek kénytelen vagyok igazat adni. Viszont volt egyszer ugyebár egy Mackensen-hadseregcsoport, amelyet másként kellett volna kezelni. S a Romám Királyi hadsereg szerintem nyúlként futott volna, ha pár helyen rajtaütnek a magyar tiszti különítmények. A Mackensen-féle erő integrálásával szerintem az etnikai határokat simán meg lehetett volna tartani. A törökök sem feküdtek le, s az antanthatalmak ráuntak a súlyos veszteségekre.
14-es: Itt felmerül a kérdés, hogy a Birodalom kétszeres kudarca után, békülés helyett esetleg jobb lett volna kivárni a harmadik, végzetes, szétesést előidéző vereséget. Vagy föllázadni 1866-ban. Erre mondjuk kevés volt az idő, a poroszok a tőlük később megszokott villámháborús-sebességgel verték tönkre a Habsburg haderőt.
18# rég kérdezted de szerintem Horthy azért nem volt olyan rossz vezető gondoljunk arra hogyha a második vh-ba nem jut a németek tudtára a titkos tárgyalások a szövetségesekkel akkor ma egy 2x nagyobb Magyarországban élnénk mivel mindenik elfogadta azokat a határokat kivéve a románok de ha ők killódnak a Bécsi döntések után a németek röhögve tarolják el a kiugrás után meg már csak a szövetségeseket kellett volna megvárni mivel Olaszország felől hamarabb ide érték volna az amcsik mint a ruszkik így lehet hogy sikerül kiküzdenünk a hidegháborúba legalább Ausztria helyzetét hogy a 2 véglet közt van . Horthy amúgy is egy nagyon magas pozícióba lévő harcedzett katona volt .
Mind ez horthynak lett volna köszönhető egyedül amit írtam hogy a németek megtudták a tervet rontotta el.
Nem mondom Tisza is jó volt de nem tudta volna létrehozni amit Horthy
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!