Melyik ország fog várhatóan csatlakozni 5 éven belül az EU-hoz és melyik fogja 5 éven belül bevezetni az Eurót?
Szerbiának vannak valós esélyei, de nem hiszem hogy 5 éven belül csatlakoznának is, inkább tartom valószínűnek, hogy 5 éven belül lesz konkrét csatlakozási dátum és megkezdődjenek már az előkészületek, jogharmonizáció stb. De persze ha úgy alakulnak a körülmények, akkor akár bele is férhet a belépésük.
Az euróval most nem tudni mi lesz. A mostani belső válság és a rá hozott intézkedések, tervek okozhatják azt is, hogy javul az eurozóna helyzete és többen szeretnének majd belépni, euróra váltani - de nagyobb a valószínűsége, hogy elmélyül a szakadék az eurozóna tagállamai között és nem eurót fog használni újabb tagállam, hanem kilép valaki (akár többen is) - vagy kiléptetik erővel a többiek - és kevesebben lesznek az eurozónában, hogy megőrizzék az euró meg a zóna stabilitását. Ezt most nagyon nem lehet látni.
#3 A hiba benned van, hogy elhitted a reklámot, komolyan vetted a kirakatot és közben nem figyeltél arra hogy mit adnak el neked.
Az Európai Unió egy GAZDASÁGI KÖZÖSSÉG és nem valamiféle politikai vagy eszmei közösség.
Egyenjogú, szuverén tagállamok közössége, aminek célja nem az hogy egyforma értékeket képviseljenek, hogy egyforma politikájuk legyen - hanem hogy ne legyenek belső határok a munkaerő és a kereskedelem előtt.
A szuverén tagállamok szuverenitását pedig pontosan az adja, hogy NEM az EU fogja megszabni, hogy milyen politikusok, milyen elvek és értékek vezéreljék azt az országot, hanem mindig a választáson a saját választóik döntsenek róla. Éppen úgy semmi köze egy magyarnak ahhoz, hogy ki nyeri a francia vagy holland választásokat, mint nekik a mienkhez - és így ahhoz sincsen köze, hogy hogyan fog dönteni az ország akár a melegjogokról, akár a társasági adó nagyságáról.
A kontinenst nem fogja előre vinni, ha létre akarsz hozni egy újabb Szovjetúniót, hanem az, ha a tagállamok önmaguk jól, erősen tudnak létezni és KÖZÖSEN együttműködni, hogy minden tagállamban megfelelően alakulhassanak a GAZDASÁGI eredmények.
Majd az ország választópolgárai meg eldöntik, hogy hogyan és miképpen akarják a gazdaságon kívüli dolgaikat végezni. Akinek meg nem tetszik az egyik ország politikája, az vagy megpróbálja belülről megváltoztatni úgy, hogy olyan erőket juttat kormányra a választáson, akik neki tetszően végzik a dolgokat - vagy elmegy oda az unión belül, ahol már most jobb számára a környezet.
Vissza kellene térned a valóságba és megismerni azt hogy miért jött létre az unió, mi volt a csatlakozásunk célja és hogy mi az amit a csatlakozáskor vállaltunk. Mert egyetlen másodpercig sem azt, hogy helyettünk mások dönthessenek az értékeinkről, elveinkről, törvényeinkről vagy politikai modelljeinkről. Kizárólag gazdasági közösség volt amibe beléptünk és csakis olyan jogokat adtunk át ennek a közösségnek, ami a gazdasági életünket szabályozza.
Nevessetek ki de szerintem nem lesz már olyan ország amelyik bevezeti az eurót rövid távon
Az eddigi EU országok közül egyedül Romániában van tervben az euró bevezetése azonban szerintem nekik még kelleni fog jó pár év ahhoz,hogy minden követelménynek megfeleljenek
A többi eurózónán kívüli országban gyakorlatilag nem is téma
Szerbia nem fog egyhamar csatlakozni, az ott kialakult autokrata állami berendezkedés miatt, lassan inkább már egy puha diktatúra, jogállamiságot tekintve nagyjából Oroszország szintjén van. Az országok hozzáállását kiindulva szerintem Észak-Macedónia a legesélyesebb, eleve nagyon pro-EU kormányuk van, a 10 év Gruevski után kezd lassan felépülni a demokrácia, a csatlakozási tárgyalások pedig év elején megkezdődtek. Albánia egy kicsit hátrébb van, de előrébb mint Szerbia. Törökország Erdoğan alatt gyakorlatilag esélytelen, kb. mint Szerbia, bár szerintem Törökország valamivel még mindig demokratikusabb mint Szerbia. Amennyiben 2023-ban Imamoğlu megnyeri az elnökválasztást (szerencsére erre van esély), felgyorsulhatnak a folyamatok. Montenegróval nem vagyok tisztában. Bosznia és Koszovó még nagyon távol van tőle, akik papíron már elkezdtek közeledni, de nem nyújtották be a jelentkezést, az Ukrajna és Grúzia. Mindkettő kormánya elég Pro-EU, de a demokráciát mindenképp meg kellene szilárdítani hozzá. Szerintem ők legkorábban 20 év múlva csatlakoznak.
Összegzés:
Én kb így tippelném:
Szerbia: amint Vučić elhúz, bár a szerbek hozzáállásából ítélve inkább soha
Macedónia, Albánia : 2025-30 között
Koszovó, BiH: 2030 után
Ukrajna, Grúzia: 2035-40 után
Törökország: Erdogan után
Jelenleg Horvátország,Bulgária és Dánia van benne az ERM-ben ami az euró előszobájának is tekinthető de még nincs konkrét dátum az euró bevezetéséről
Románia nincs benne de úgy tudom be akarják idővel vezetni,aztán kiderül mennyire gondolják komolyan
Lengyelországban,Magyarországon,Csehországban és Svédországban pedig úgy tudom semmilyen szinten sincs napirenden
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!