Dél-Korea mennyivel fejlettebb Észak-Koreánál?
GDP/fő 1990-es dollárban, 2009:
Dél: $19600
Észak: $1120
(Összehasonlításul Magyarország: $9500)
Vagyis a dél majdnem 20-szor fejlettebb, megközelíti Japán szintjét, észak pedig Beninnel, Dzsibutival és Elefántcsontparttal van egy szinten.
Régen Észak-Koreának sokkal jobban ment, ekkor elég jó infrastruktúrát építettek ki, és ez máig tart valamelyest, úgyhogy ezért Észak-Korea "fejlettebbnek" néz ki, mint egy átlagos közép-afrikai ország: több autópályája, vasútvonala, jobban kiépített városai vannak, de ezek lepusztult állapotúak.
Észak-Koreát egyébként kb. 1974-ben hagyta le a fejlődésben Dél (ekkor $2700 körül volt a GDP-je), addig gazdaságilag Észak volt erősebb, a többi mutatójában (élettartam, egészségügy, oktatás) pedig a 80-as évekig állta a versenyt Észak-Korea.
'Észak-Koreában sokkal jobb az élet, mint Dél-Koreában. Csak nektek is átmosták az agyatokat a szemét imperialisták. Ahogy nálunk is sokkal jobb volt a Rákosi, meg a Kádár-rendszerben mint ma. Kérdezzétek csak meg Mari nénit, meg Józsi bácsit az MSZP gyűléseken.'
Az első kijelentés nevetséges: ha tényleg jobb lenne az élet, már fél Dél-Korea régen átszökött volna az északi részre.
2, senkinek nem mosták át az agyát az imperialisták. Nekem pláne nem.
3, Kádár még csak-csak, na de a Sztálin v*lagát nyaló Rákosi? Szerintem te csak viccelsz. Egy sztálinista idióta nem lehet jobb senkinél.
Ja, és nem Józsit meg Mari nénit kérdezném, mert ők nem lát(hat)ták a rendszer valódi arcát.
Inkább bízok a történészek ítéletében, az objektivitásra való törekvésben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!