Támogatnátok, hogy az EU enyhítsen a szankciókon és az Oroszország által megszállt, vitatott területek is hasonló elbírálást kapjanak, mint az Izrael által megszállt területek?
Az EU nem fogadja el Abházia, Dél-Oszétia függetlenségét és a Krím-félsziget megszállását, Oroszországhoz csatolását sem, ezen területek ellen szigorú kereskedelmi embargó, elszigetelés van érvényben. Hasonló a helyzet Kelet-Ukrajnában. Az EU-s cégeknek, állampolgároknak tilos ezeken a vitatott hovatartozású területeken turistáskodni, üzletelni, befektetni, beruházni, termékeket importálni innen. Brüsszel így az elszigeteléssel próbálja gazdaságilag ellehetetleníteni ezen területek életképességét, nyomást gyakorolni a helyiekre és elérni a politika változásokat, számára kívánatos rendezést.
Az EU Izrael hódításait sem fogadja el, nem ismeri el Kelet-Jeruzsálem és a Golán-fennsík izraeli bekebelezését és Ciszjordánia megszállását, a zsidó telepépítéseket, terjeszkedéseket is ellenzi, viszont nem léptetett életbe érdemi szankciókat, ott sokkal toleránsabb a brüsszeli politika. Az EU polgároknak nem tilos a megszállt területekre utazni, üzletelni, áruk is érkezhetek onnan az EU-ba. Annyi kitétel van, hogy a termékeken fel kell tüntetni címkével, hogy "izraeli megszállt területen készült", így a forgalmazók, fogyasztók ennek ismeretében dönthetnek arról, hogy megveszik-e, támogatják-e az ottani gazdaságot vagy sem, mivel ez nem elfogadható számukra. Véleményem szerint ez a megközelítés átültethető lenne Oroszország, Abházia, Donyeck, Luhanszk kapcsán is. Az EU így nem csak a ciszjordániai, golán-fennsíkon élő emberek megélhetését, a szegénység enyhítését tudná segíteni, hanem a posztszovjet térség sanyarú sorsú konfliktustérségeiben, Abháziában, Dél-Oszétiában, Krími Köztársaságban, a kelet-ukrajnai Donyec-medencében élők helyzete is javulhatna talán valamelyest.
A kérdés felmerülhet Észak-Ciprus kapcsán is mely szintén el van szigetelve a világtól, csak ők nem Izraelnek vagy Oroszországnak, hanem Törökországnak vannak teljesen kiszolgáltatva.
Még egy párhuzam is eszembe jutott a kettős mércére, csak itt Izrael nem a pozitív, kedvezményezett oldalon áll a brüsszeli politikában, inkább negatív a helyzet.
Marokkó is jogtalanul szállta meg, annektálta Nyugat-Szaharát a történelmi érvekre alapozva, mint ahogy Izrael tartja megszállva, annektálva Júdeát, Szemárát, Kelet-Jeruzsálemet. Ahogy Nyugat-Szahara, úgy Ciszjordánia, Palesztina sem volt soha független állam, de sok ország elismeri ezt a jogot és az államiságukat is elismeri (Palesztinát Magyarország is elismerte). Mindkét helyen a megszállók betelepítésekkel jelentősen átalakították az etnikai viszonyokat, hosszú távra, örökre berendezkedtek a marokkói, illetve az izraeli zsidó telepesek a megszállt területeken.
De mintha Marokkó, Nyugat-Szahara esetében már hajlana rá lassan az USA, EU, hogy hivatalosan elfogadják, elismerik a status quot és a marokkói hódításokat, addig Izrael, Palesztina esetében erre csak az USA hajlandó, az EU részéről nem látszik semmi ilyen szándék, még Kelet-Jeruzsálemet sem hajlandók elismerni Brüsszelben izraeliként.
Kellemes meglepetes volt olvasni az objektiv hozzaszolasodat kerdezo.
Le a kalappal
Ezelott mar azt vartam hogy elkezded a " ya aba abdillah, nahno ummet hezbolla " kezdetu kis dalocskabol idezni :)
Én végig objektív voltam, csak ugye a politika olyan dolog, hogy sokan szeretik figyelmen kívül hagyni a tényeket, ha az nem illik bele az elképzeléseikbe, elvárásaikba. De nem csak a politika vitatható, hanem gyakran a politikával átitatott jog, jogászok, bírák is.
Felvetettem, képviseltem nemzetközi jogi megközelítést is, de ezeket a szabályokat is sokszor egészen máshogy közelítik meg a felek, szabadon értelmezik vagy éppen szigorúan betartatnák -ahogy az érdekek kívánják- így egy bíróság is olyan megosztott lehet, mint egy parlament a vitás helyzetekben.
"Én végig objektív voltam "
Ez kulon meger egy elismerest :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!