Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » A spanyol gyarmatokat nem...

A spanyol gyarmatokat nem próbálták más nagyhatalmak megszerezni?

Figyelt kérdés
Pontosabban mikor el kezdtek függetlenedni a spanyol gyarmatok, nem próbálták a franciák és a britek uralmuk alá hajtani egyes közép és dél amerikai országokat/területeket? Mondjuk azt tudom hogy az USA megszerezte a Fülöp szigeteket. A britek meg talán Argentína déli részén tevékenykedtek?!
2020. ápr. 18. 20:08
 1/6 A kérdező kommentje:
Hopp csak találtam infót, Portugália brazíliát próbálta meghódítani
2020. ápr. 18. 20:16
 2/6 anonim ***** válasza:
Buenos Airest többször megtámadták a britek és a franciák.
2020. ápr. 18. 20:17
 3/6 A kérdező kommentje:
Sorry el felejtettem hogy Brazília portugál gyarmat volt. Pontosabban akkor spanyol portugál perszunal unió volt.
2020. ápr. 18. 20:20
 4/6 anonim ***** válasza:

Dél-Amerikában nem volt ilyen, mivel az ottani országok a függetlenedésükre viszonylag nagy, erős, stabil országokká váltak. A britek, franciák inkább Afrika, Ázsia gyarmatosításával voltak elfoglalva. Németország, Olaszország későn vált egységessé, nagyhatalommá, csak az 1870-es években kapcsolódtak be a gyarmatosításba, főleg Afrikában. Amerika újraosztása már nem került napirendre Európában.

Változást az Amerikai Egyesült Államok felemelkedése hozott, mely a XIX. század vége felé már komoly gazdasági, katonai erőt képviselt, viszont a gyarmatosításról lemaradt. Ezt próbálták pótolni. Gyarmatosították Hawaiit és az 1898-as háborúban elvették az akkoriban már gyenge, hanyatló Spanyolország gyarmatait. Így lett amerikai gyarmat a Fülöp-szigetek, Guam és Közép-Amerikában Kuba és Puerto-Rico.

Spanyolországnak a XX. századra csak kisebb, jelentéktelen gyarmatai maradtak, melyet már ráhagytak, nem vette el őket a többi nagyhatalom. Illetve Nyugat-Szaharát elfoglalta és annektálta Marokkó, miután a spanyol gyarmatosítók hazamentek. Ez máig vitatéma, mivel a helyiek inkább független országgá szerettek volna válni, mint a másik spanyol gyarmat Egyenlítői Guinea vagy például a portugál gyarmatok.

Mellesleg a portugál gyarmatokon is volt hasonló konfliktus. Kelet-Timort a portugálok távozása után Indonézia megszállta és annektálta. Azonban 2002-ben az ENSZ nyomására kivonultak, így ott megvalósulhatott az áhított függetlenség.

2020. ápr. 18. 23:42
 5/6 A kérdező kommentje:
Áh értem köszi! Nem is tudtam hogy az USA Kubát is gyarmatositotta még ha rövid időre is.
2020. ápr. 19. 06:18
 6/6 kürasszír ***** válasza:

Kevéssé ismert tény, de a dél-amerikai spanyol gyarmatok szabadságharcát Nagy-Britannia erőteljesen támogatta.

Sok történész szerint éppen ez az erős brit támogatás tette lehetővé a függetlenségi mozgalmak győzelmét a spanyolok ellen.

Szintén kevéssé ismert tény, hogy a függetlenséget követően Dél-Amerika nagy részét (Peru, Bolívia, Chile, Argentína, de a volt portugál gyarmat Brazília is) igen szoros brit gazdasági-politikai-hatalmi függésbe került, a Brit Birodalom érdekszférája lett.

Ez az erős brit függés csak az I. világháborúval kezdett gyengülni, teljesen pedig csak a II. világháború kitörésével szűnt meg.

2020. nov. 26. 19:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!