Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Diktatúrák ezek a balkáni...

Diktatúrák ezek a balkáni államok?

Figyelt kérdés
Nemrég nézegettem demokrácia-indexeket Európában, és egy-két dolgon teljesen ledöbbentem. Törökországot a magyarnál fejletlenebb, az orosznal fejlettebb demokráciának lehetett látni (térképek). Az egyik felmérés még az ukrán Janukovič-éra alatt készült, amiben Boszniát, Montenegrót, Macedóniát, és Albániát annál durvább szintre sorolták, mint az ukránokat, egy szintre a törökökkel. Macedóniát ertem, Gruevski tudom mit művelt az országában tíz év alatt, de a másik három helyet nem ertem, sőt böngészve a választási eredmények között nem is tűnt autokracianak.
2020. ápr. 12. 22:45
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem mondanám diktatúrának, de visszamaradott politikai élettel rendelkező, korrupt országok, a demokráciától legalább annyira távol állnak mint a diktatúrától. A török párhuzam elég jó, ott is kb. ilyesmi van, talán egy kicsit durvább: nem nyílt diktatúra, de elég keményen Erdogán papa kezében van minden, és nem nagyon lehet neki ellent mondani nyíltan.
2020. ápr. 12. 22:50
 2/6 anonim ***** válasza:
89%
Törökországban olyan demokrácia van, hogy az állam ellenfelszólalókat egyből tartóztatják le, bevan tiltva a kurd nyelv használata és maga a kultúra.
2020. ápr. 12. 23:29
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Nem diktatúrák, csak látszat demokráciák. Mondjuk mind Törökország, mind Oroszország rosszabb nálunk. Szó szerint elviszik az ellenzéki képviselőket, újságírókat, bebörtönzések és merényletek vannak. Magyarország nincs ezen a szinten.

Ugyanakkor Magyarország is látszat demokrácia abból a szempontból, hogy a kormány 2/3-os többségével bármit elérhet, ellenzék és országgyűlés csak dísznek van. Amit a vezető fideszesek kitalálnak, meg lesz szavazva, amit nem ők találnak ki, de fideszesek, a fejesek eldöntik, amit nem a fideszesek találnak ki, az nem lesz megszavazva. Akkor se, ha ugyanaz az ötletük, mint a fideszeseknek.

2020. ápr. 13. 00:18
 4/6 anonim ***** válasza:
0%
Oroszországot leszámítva minden európai állam diktatúra. Az ilyen demokrácia-indexek csak azt mutatják, hogy mennyire hatékonyan szolgálja ki az adott ország kormánya a senki által meg nem választott, diktatorikus világkormányt.
2020. ápr. 13. 08:25
 5/6 A kérdező kommentje:
De pl. Boszniában melyik párt/politikus a góré, aki akkor szent és sérthetetlen? Nézegettem az ottani eredményeket, és azt láttam hogy senkinek se volt többsége, és nem az alakított kormányt, aki nyert
2020. ápr. 13. 09:44
 6/6 anonim ***** válasza:
A pártok többségét ugyanazok irányítják, így aztán teljesen mindegy nekik, hogy melyik bandájuk kerül kormányra akár Boszniában, akár Magyarországon, akár bármelyik európai országban.
2020. ápr. 13. 10:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!