A Szovjetuniót és a kommunizmust miért tekintjük a kisebbik rossznak a Harmadik Birodalommal és a nemzetszocializmussal szemben?
Papíron mindkét rendszer és nagyhatalom emberiségellenes bűnöket követett el, a gulágokban és a munkatáborokban emberek millió szenvedtek és haltak meg, sőt úgy tudom, hogy a Szovjetunióban sokkal több, mint a náci Németországban.
Még is, magamon is úgy érzem, hogy a "német oldal" jobban elítélendő, mint az "orosz oldal".
S ez az általános tapasztalatom is, hogy a médiában, vagy a fórumokon Hitler egyenlő a sátánnal, míg Sztálint csak egy kis démonnal azonosítják.
Ez annak köszönhető, hogy a Szovjetunió győztes hatalomként fejezte be a második világháborút?
S kb 70 év után is még az van az emberekben, hogy a kommunizmus nem volt annyira rossz, mint a nemzetszocializmus?
Miért? Rendben van ez így?
Leginkább a konkrét tettek alapján, mert az ideológiák papíron teljesen mások, mint a valóságban, így azokat nem firtatnám.
Sztálin meg Hitler közül választani pedig szerintem csak szubjektívan lehet. Ezt nem is befolyásolják mások.
Így maradtak a tettek. Nem értem, hogy ha mindkét hatalom miatt milliók haltak meg (civilek), akkor miért tartják egyiket jobbnak a másiknál.
Pont most olvastam egy kérdést, természetesen az USA-t vagy Kínát sosem veszik bele ebbe a kalapba.
De nem erről szólt ez a kérdés, csupán ezt a "a kommunisták azért mégse voltak olyan szörnyűek, mint a nácik" felfogást nem értem, miert ez terjedt el?
Nem feltétlenül a magyar közvélekedésre értettem a tapasztalataimat, de ha már ebben a körben mozgunk...
Valahol a Parlament mellett (rá is látni az épületre a házak között, de nem emlékszem a tér nevére) belebotlottam egy vörös csillagos, szovjet emlékműbe, ami ha nen tévedek a hősi halált halt szovjet katonák emlékére lett emelve.
Én nagyon meglepődtem ezen, amikor otthon elmeséltem, a szüleim szerint azért maradhatott ott az az emlékmű, mert azok is katonák voltak, függetlenül az ideológiától, amiért meghaltak. Ezt teljes mértékben megértem. De ha a német megszállás alatt elesett német katonáknak emeltek volna emlékművet, akkor mindenki hőbörögne az "antiszemitizmus fellángolása" miatt.
Vagy például a Dunaparti cipők folyamatosan a szélsőjobboldali érzelműek célkeresztjében álló emlékmű, de amikor utóbb a kommunizmus áldozatainak emlékére emelt kis vöröscsillagossapkát leverték, az nem keltett akkora közfelháborodást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!