A Waffen SS katonái elmebetegek voltak vagy háborúban az ember tényleg képes szörnyeteggé válni?
Tudom, hogy minden oldalon történtek különféle atrocitások, amelyek a civileket sújtották, de a Waffen SS mégis csak különösen hírhedt volt erről.
Ott van a Tullei vagy az Oradouri mészárlás, ezekről olvasva nem tudom elhinni, hogy ember ilyeneket tehet. Ráadásul nem is egy, hanem több, egy egész zászlóalj.
Ilyenkor az egyébként jóravaló emberek is képesek ilyesmit parancsra, szemrebbenés nélkül teljesíteni vagy csak elvetemült bűnözők?
Nekem nem fér a fejembe, hogy hogyan lehet nyugodt szívvel 99 ártatlan embert felakasztani a lámpaoszlopokra vagy a nőket és gyerekekre robbantani egy templomot.
"Valahogy én is így gondolom. Nemhogy megtenni még végignézni sem bírnám ahogy annyi embert így megölnek a szemem előtt."
Azt te csak hiszed Tündérke. Azt élveznéd a legjobban ha levághatod mint egy csirkét.
Nem véletlen, hogy rengeteg pszichológiai kísérletet ihlettek a nácik, ott van pl. a híres Milgram-kísérlet. Az is abból indult ki, hogy Eichmann a kihallgatása során annyit tudott mondani, hogy "parancsra tette". Milgram úgy gondolta, hogy egy ilyen eset a "fejlettebb Amerikában", ahol az emberek nem voltak kitéve a mindennapi propagandának, nem fordulhat elő, létrehizott egy kísérleti helyzetet, amiben az embereknek áramot kellett vezetni egy másik személybe, mindezt egy hatalmat képviselő ember "parancsára". Ha érdekel részletesebben, hogy milyen kísérleti helyzetek voltak, milyen eredményekkel, gugliban pillanatok alatt ki lehet keresni. A lényeg az, hogy ha jól emlékszem, az első szituációban az emberek kb. 60%-a ment el a halálos áramütésig. Teljesen normális, hétköznapi emberek voltak. Később megismételték többféleképpen a helyzetet, nyilván voltak olyan szituációk, amiknél alig mentek el a halálos dózisig, de az eredeti felállásban sikerült. Az eredetit is megismételték több kultúrában, nőkkel, fiatalokkal, és akkor is hasonló eredményeket kaptak.
Nem olyan régen megismételték a kísérletet, ha jól emlékszem, és most már jóval kevesebben mennek el a halálos dózisig, de nyilván változott a világ, az emberek hozzáállása, a kísérletről is sokan hallottak, stb.
De az elég biztosan kijelenthető, hogy az akkori helyzetben bizony teljesen normális emberek is képesek voltak gyilkológéppé válni, még ha ez ma már nehezen elképzelhető is.
Ehhez nem elmebetegnek, csak gonosznak, szadistának vagy pszichopatának kell lenni, vagy normális embernek, akit fenyegetnek, átmosták az agyát vagy be van pöccenve. Az Oradour-i esetnél az egy hetes út egy hónapig tartott, vagy ilyesmi, a francia partizánok miatt, majd Oradourban állítólag megölték az egység egyik tagját. Maga a náci ideológia is elég radikális és kemény volt, és volt benne némi logika, hogy tényleg vannak kulturáltabb népek, és a német valóban talán az (egyik) legjobb bizonyos értelemben. Precízek, becsületesek, törvénytisztelőek, stb.
Dachauban az amerikai átlagkatonák több mint 500 német hadifoglyot mészároltak le, és több ilyen vérengzés volt, számtalan kisebb esettel együtt, amikor lelőttek hadifoglyokat, főleg Waffen SS-eseket vagy tankszemélyzetet (mert feketében voltak, és azt hitték, Waffen SS-esek). Annál is inkább, mert hozzád hasonlóan elhitték, hogy a németek gonoszak, és épp a Waffen SS lőtt le minden hadifoglyot, ami nem volt igaz, de ők épp ezért lőttek le sok Waffen SS-est. Akik egyébként egyszerűen a legjobb katonák voltak, a háború végére 1 millióan voltak, és nem volt egyenlő az SS-el, nem vagy csak egyes tagjaik őriztek koncentrációs táborokat. (Volt is egy nagyon durva divízió, ami sok durva dolgot elvégzett, szadistákból, bűnözőkből, elítéltekből, akik a partizánokkal is foglalkoztak.
Amúgy az amerikai és brit légierő csak németországban szándékosan meggyilkolt egymillió embert a háború utolsó hónapjaiban (pl. Drezda, 1945. február 13.). Ők elmebetegek voltak? Nem, csak hülyék, szemetek és agymosottak.
Az van hogy ha az ember egy jó ideig olyan helyen van ahol bármikor meghalhat ő ś egyik pillanatban beszélget valakivel a másik pillanatban már az agyvelejét törölgeti az arcáról stb. Egy bizonyos ponton a gyilkolás már mindennapi rutinná válik.
De ezt amerikai stb beszámolókból is lehet olvasni hogy miket csináltak. Mint pl.: Hullákat használtak kanapének stb. De még az öbölháborúban is előfordultak ilyenek.Pedig az közel sem volt olyan hosszú és véres. Ezt a wikileakses botrány is bizonyítja ahol kiszivárgott több száz kivégzés stb.
Igen, igazatok van. Kicsit én is hajlamos voltam elhinni az agymosást, miszerint tényleg a Waffen SS olyan szörnyű volt, holott ha utánajár az ember a dolgoknak rájön, hogy egyáltalán. Voltak az övéiknél valóban durvább dolgok is.
Köszönöm a részletes válaszokat, annyiból valóban tisztelem és felnézek rájuk én is, hogy elit, bátor katonák voltak. Ahogy olvastam, láttam tökéletes külsővel és egészségi állapottal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!