Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Akik a sorkatonaságot támogatj...

Akik a sorkatonaságot támogatják, ők mire alapozzák felvetésüket?

Figyelt kérdés
Sehol a világon nem volt eredményes a sorkatonaság, ezt a történelem már igazolta. Nem értem mi miért olyan dolgokat eröltetünk folyton, amik már megbuktak. Helyette miért nem előre nézünk inkább és valami új, hatékonyabb megoldáson gondolkodunk?

2018. jún. 8. 00:32
1 2 3 4 5
 31/47 anonim ***** válasza:
88%

"A hatvanéves bácsi, aki a katonasztorijait meséli, azért

teszi, mert életre szóló élmények voltak"

Mi? Hogy megtréfálták Kövidinkai őrmestert, hú, mekkora poén volt! És a dagadt Krampács? Az milyen figura volt. Életre szóló élmények.

"Mikor te hatvanéves leszel, miről fogsz mesélni? Hogy nyomkodtad az okostelefont a metrón? Hogy gizdáztál az interneten? Mást nemigen!"

Hehe. 17 éve kamionos vagyok. Pl. mikor Szibériába vittünk marhákat, mikor megállított a részeg orosz rendőr géppisztollyal a nyakában, mikor elvittek a rendőrök 2003 - ban Szerbiában egy koccanás miatt, mikor vihar volt és hánykolódott a Balti - tengeren a komp, mikor berúgtunk La Jonqueraban. Feltörték a fülkém a migránsok Belgiumban vagy mikor 8 migráns szedte le rólam Calais - ban stb. Van pár sztori. Hol van a katonaság ahhoz? Ja, és jó pénzért csináltam.

Bejártam Európát turistaként is, idén is utazunk, nemsokára. Ott a családom, kislányom, fél éve vettem új kocsit stb.

És akkor van akinek a sereg a legnagyobb élménye...Félreértés ne essék, ha lettem volna katona, akkor lennének nekem is élményeim, biztos szövődtek volna barátságok, lettek volna jópofa helyzetek. De hogy hatvanévesen is azt meséli valaki.

Mindkét nagyapám mesélte 70+ évesen is a katonaságot. De ők kint voltak a Donnál, ott tényleg volt esemény.

2018. jún. 8. 11:17
 32/47 anonim ***** válasza:
59%

"30-40 éve tök természetes volt hogy egy 21-22 éves fiatal már házas volt, lakással, autóval rendelkezett és akár gyereke is volt már."

Hol? Mert Magyarországon nem nagyon.

2018. jún. 8. 11:22
 33/47 anonim ***** válasza:
97%

Én semmilyen súlyos személyiségzavarról nem beszéltem, sőt azt is kiemeltem lehet csak passzolt xy-hoz ez a feladat. Még én is gondolkoztam azon egy időben hogy hivatásos legyek. Semmi baj azzal ha valaki szeret vagy szeretett katona lenni, ugyanúgy szeretheti valaki mint bármelyik más hivatást.Csak ne akarja hogy mindenki más is szeressen az lenni, meg ne tegyen rögtön morális és jellembéli különbséget azok között akiket soroztak meg akiket már nem mert ez egy hülyeség.

Amúgy te konkrétan le hazug cigányoztál valakit aki azt merte mondani neki nem jött be a sorkatonai szolgálat, de felháborodsz mert azt mondom motiváltabbak akik onnan várják az apai nevelést :D

Senki nem akarja megtagadni tőled az élményeidet, megértem hogy te jól érezted magad de emiatt azért ne legyen sorkatonaság.

2018. jún. 8. 11:48
 34/47 anonim ***** válasza:
86%

Tegyek még hozzá valamit: most biztos nagyon rossz embernek tűnök, hogy kigúnyoltam a katonasztorikat, de alapvetően nem ellenezném - ha nem is a sorkatonaságot - de valamiféle alapkiképzést, amit mindenki megkapna. Csak nagyon nem mindegy hogyan, miként.

Fiúknak, fiatal férfiaknak miért ártana egy kis sport, mozgás, fegyelem, fegyverismeret, rend? Jó tenne sokaknak biztos.

Csakhogy: ami nálunk volt sorkatonaság, az egy rakás szart nem ért. Most kilőttél 10 lőszert? Az mire elég már? Az égvilágon semmire. És az esetek többségében azt is lezavarták valamikor az elején. Korábban meg lehetett szerezni jogosítványokat, tudom, sok sofőr kolléga akkor szerzett C, E, D kategóriákat - de utóbb már ez sem volt.

Mindenki tudta ebben az országban mi a katonaság: kényszermunka, unalom, vacakolás, igénytelenség, sokan ott tanultak meg inni, cigizni, káromkodni stb. A hatékonysága a nullával egyenlő. Még közmondások is voltak: "a seregben ami kerek, viszik, ami szögletes, gurítják". A totális értelmetlenség.

Szóval legyen, csak legyen értelme is. Most odarángatjuk a fiatalt kényszerrel a laktanyába? Halló, úgy elmennek az országból mint a szél! A mai világban anyagi csőd mondjuk fél évig nem dolgozni. Rám pl. 29 éves koromig vadásztak, havi 300 ezer forint körül kerestem, behívtak (kijátszottam, nem vonultam be) és jött egy papír, vegyek fel egyszeri 40 ezer Ft bevonulási segélyt. Mire mentem volna vele? Már ez magában röhej: segélyezni kell a bevonulót.

A hazát védeni profik kellenek, nem kényszermunkások, akik kétszer sütöttek el fegyvert az egész idejük alatt. Legyen alapkiképzés, de csináljuk komolyan, tanuljon a fiatal valamit. De 9 hónapig, egy évig ott ücsörögni semmi értelme.

2018. jún. 8. 14:02
 35/47 árokpart ***** válasza:
89%
Hakapeszi a legnagyobb Tiszteletem! Teljesen igazad van, annyit tennék hozzá, hogy az értelmes, rendes kiképzés után járjon a könnyített eljárással engedélyezett lőfegyvertartás otthonra mint a cseheknél vagy svájcban. Mert akit kiképeztek fegyverrel az azért gesztus lenne, hogy az állam megbízna benne, hogy ha már berángatták katonának van akkora fegyelme, hogy otthon is tud a fegyverrel bánni és tudja mikor kell és mire használni szerintem.
2018. jún. 8. 14:08
 36/47 anonim ***** válasza:
100%

Akkor már mutathatod a példát azzal, hogy önként befáradsz a toborzóirodába :)

2018. jún. 8. 14:48
 37/47 anonim ***** válasza:

26-os te jó ég!

Jó szr életed lehetett,ha neked ez volt a nagy élmény,amit elmesélhettél másoknak:d

2018. jún. 8. 17:50
 38/47 anonim ***** válasza:
Én frissen bevonuló szerződéses vagyok.Nem egy rossz dolog ez,hiába van nagy szigor,mentális és fizikai terhelés,már az első héten megtanulsz pár dolgot,ami a legjobb és legszebb dolog az a bajtársiaság,bármelyik kistársamra rábíznám az életem,igazi család vagytok ott.Igaz,van,hogy berepül az a rohadt gólya,de meglehet szokni,és egy idő után nem fog. :)
2018. jún. 9. 19:42
 39/47 Mopat ***** válasza:
Régebben említettem, hogy már a K.u.K hadserege sem ért túl sokat, a maga idejében. Na, végre itt egy konkrét adat! Amikor a poroszok az 1860-as években bevezették a hátultöltős puskát, akkor Moltke generális újfajta harci eljárásokat dolgozott ki az egyenes vonalban masírozunk előre és jól lelőjük a másikat 50 méterről helyett. Ehhez viszont minden porosz katona évente kb. 100(!) lőszert kapott gyakorolni, mert bizony meg kellett tanulnia eltalálni az egyenkénti, álló vagy térdelő stb. ellenfelet. Addig meg elég volt, ha eltalált egy ellenséges századot vagy zászlóaljat. 100 lőszer/év. 1860!!! Olyan puskákkal, amik egylövetűek voltak még, vagyis hiába volt hátultöltő, semmiféle tölténytárral sem bírt...(Vagyis Moltke papa rájött, hogy a hadsereg legfőbb ereje nem a létszáma, a szép egyenruhája, meg a jobbra-balra át...) a kapszli.hu oldalon írták, a könnigratzi csatával kapcsolatos cikkben. Na, ki lőtt el száz lőszert évente a Magyar Néphadseregben? Kevesen. A dicső kommunista hadvezetés amúgy is csak az arctalan tömeg húsdarálóba való dobálását ismerte...Zömmel. A magyar hadtörténelem legnagyobb zakója lett volna bármely fegyveres konfliktus a nyugattal, főleg a 80-as években már...
2018. jún. 12. 10:36
 40/47 anonim ***** válasza:

Akkor biztos tudsz valamit mondani azokról a kritériumokról, amiket a poroszok fogalmaztak meg a Monarchia hadseregének szemléje során, amiktől már ütőképes haderőnek számított.

2018. jún. 12. 11:00
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!