Oskar Schindler SS tiszt is volt vagy csak párttag?
Schindler egy iparmágnás volt, semmilyen katonai egységben nem szolgált.
Ő csak "kölcsön" kapta a zsidókat mint munkaeszközöket hogy a fronton harcoló alakulatokat ellássák főleg hadianyaggal.
Rendben, akkor jól tudtam. Csak egy holokauszt előadáson azt mondta a tárlatvezető, hogy az SS kötelékében is szolgált, így elbizonytalnított, hogy nem tudtam jól. De akkor jó.
Köszönöm a válaszokat!
Az ss-nek valóban nem volt tagja, de túlzás, hogy "semmilyen katonai egységben nem szolgált": beszervezték az Abwehr-be ( a Harmadik Birodalom katonai hírszerző és elhárító szervezete )
Schindler: [link]
Abwehr: [link]
Érdekes: az, hogy "egyik feladata volt az Abwehrnél a lengyel katonai egyenruhák beszerzése, melyeket a Gleiwitzi incidens, a második világháború megkezdéséhez ürügyül szolgáló német provokáció során használtak fel", sem az angol, sem a német szócikkben nincs. Viszont a magyar megad forrást, melyet azok is használnak.
A #6-nak nagyon köszönöm a részletes leírást. Igen én is úgy tudtam, hogy csak Abwehr tiszt volt, mert valóban sehol nem említ olyan leírást, hogy az SS-nél szolgált volna és ezt ki is merem zárni akkor már.
Mindenkinek köszönöm! Ment a zöld kéz :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!