Milyen volt sorkatonának lenni Magyarországon az 1980-2000-es években?
Figyelt kérdés
Aki átélte ezt. Milyen volt?
Volt benne valami, ami tetszett, ami jó volt?
A szabadidő hogyan volt? Az egész napotok percre pontosan be volt osztva? Hogy voltak eltávok, hazautazások vagy kimenők a városba?
2018. jan. 9. 11:28
11/32 anonim válasza:
Úgyis lehet nevezni.:)Tudod olyan volt amelyiknek nem volt fából a tusa hanem ki lehetett hajtani fémből volt.Egy tárban 30 lőszer volt.Ha valaki őrségbe ment akkor 3 tárat kellett betárazni,egy maradt nála kettő meg az őrszobán elzárva,ha támadás éri az őrséget tartaléknak.Az ügyeletes tisztek gyakran szórakoztak azzal,hogy mozgatták az őrséget.Volt egy olyan ,hogy ha a ÜTI jelzett akkor ugrani kellett azoknak akik az őrszobán voltak és nem az őrhelyen. Kézben a géppisztoly és futás az ÜTI szobára,voltak szintidők.Ez arra az esetre volt ha támadás éri az Ügyeletes tisztet.Voltak szabályok ha nem volt nyitva az ajtó amikor az őrség odafutott.Ablakokat be kellett törni ,ajtót berúgni... Persze az ÜTI előre kinyitott mindent ,mert csak szórakozott,gyakorlatoztatta az őrséget.Ha elfelejtette akkor teljesíteni kellett az előírtakat,állítólag voltak ebből problémák...,nálunk nem volt ilyen.
12/32 anonim válasza:
Aha igazad van,AMD-65 volt,most már emlékszem.:)
13/32 anonim válasza:
Voltam őrségben egy párszor Verpeléten,ott egy hatalmas harckocsizó dandár volt,de 1990-ben bezárták.Eger adta az őrséget,minden a helyén volt a Laktanyában,de ember már nem volt.Olyan volt,mint egy kihalt város.Múltkor láttam a neten egy videót a Laktanyáról a szívem megszakadt.Teljesen szétverve ,lerabolva,gazzal benőve az egész Laktanya a 18 év alatt visszavette a természet azt ami az övé.Hihetetlen,hogy mi van ott,pedig pedáns rend és hatalmas élet volt ott évtizedeken keresztül.
15/32 A kérdező kommentje:
Én egy kicsit sajnálom, hogy kimaradtam ebből az életkoromnál fogva. Meg biztos rossz volt alapból, mindenki ezt meséli, de mégiscsak egy élmény volt (ha rossz is). Persze, hivatásosnak ma is lehet menni, de az már más (arra nem vágynék).
2018. jan. 9. 16:28
16/32 anonim válasza:
Így utólag már más,meg az agy a rosszat elfelejti.Az élmény az elkísér egy életen át.Azért megérte.Sajnos volt olyan barátom akit koporsóban hoztak haza,azért erről is tudni kell...olyan természetű volt aki nehezebben viselte el a szívatást és a megaláztatást.A szülei gyakorlatilag beleőrültek,sosem felejtem el.Egyetem előtt állt,okos gyerek volt.Őrségben fejbe lőtte magát.És sok ilyen volt,csak a rendszerváltás előtt ezt nem hozták nyilvánosságra,titkosították.
17/32 anonim válasza:
'És sok ilyen volt,csak a rendszerváltás előtt ezt nem hozták nyilvánosságra,titkosították.'
Feltételezem azért, mert nem vetett volna jó fényt a Néphadseregre.
18/32 A kérdező kommentje:
Az ehetetlen kaját is hallottam máshonnan is. Egy ismerősöm mondta, hogy mikor otthon lehetett eltávon és az anyukája csinált neki rendes ebédet, vacsorát, utána egyszerűen kihányta, mert a gyomra nem fogadta be, annyira átállt a szervezete arra az ehetetlen moslékra, amit ott adtak neki.
2018. jan. 9. 16:43
19/32 anonim válasza:
Igen,meg az egy más világ volt.Titkos volt minden ilyen dolog.Küldtek egy levelet a szülőknek,hogy fiuk xy szolgálatteljesítése közben életét vesztette ,és ennyi.Okokat körülményeket általában nem vizsgálták ki,vagy csak felületesen,szülőknek sosem mondták meg.Rendeztek egy dísztemetést és ennyi.A rendszerváltás után sok-sok család próbálta utólag megtudni azt ,hogy valójában mi történt a gyermekükkel.
20/32 A kérdező kommentje:
Hát igen, ez is a történet egyik oldala. Fiatalok értelmetlen halála. :S
2018. jan. 9. 16:51
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!