Ha annyira fontos hogy legyenek tartalékos katonák, miért nem kötelezik az embereket vagy miért nem motiválják őket?
Az első ötlet amit személy szerint nem támogatok: kötelező tartalékosnak menni. Jelenleg a "kiképzés" 25 nap és ezt követően legalább 2 évre alá kell írni a szerződést, miszerint az illető tartalékos lesz. Ezt a sorkatonasághoz hasonlóan bevezethetnék, a tanulói jogviszony megszűnése után megkapná a diák ( vagyis addigra már nem diák ) a behívót és amennyiben megfelel fizikailag, pszichikailag és egészségügyileg, elvégzi a képzést és aláírja 2 évre a tartalékos szolgálatot. Mint említettem ezt nem támogatom, hisz a sorkatonaság visszavezetése lenne, de ha annyira fontosak a tartalékosok, ez egy megoldás.
A másik, amit inkább támogatok, hogy motiválják az embereket különböző kedvezményekkel. Jelenleg csak a 60 napon túl teljesített napok vannak kifizetve, márpedig egy átlag tartalékos nem tölt el 60 napot egy évben szolgálatban, hisz mellette munkája van. Ha kapnának minden hónapban bért, csak a beosztásuknak megfelelő illetményalap 25-50%-át ( az illetményalap most 38 650 forint, ennek a 25%-a havonta 9660~9500 forint ) vagy adókedvezményt vagy valami hasonlót.
A diákok a behívó kézhez kapását követő percben úgy húznának el külföldre mint a pinty...
A támogatás nem rossz ötlet, ha bírja a költségvetés.
A nagymagyarok? Állandó jelleggel.
A lényegi mondanivalód ezek szerint a második rész, hogy miért nem motiválják őket.
A 60 napon túli dolog csak a szolgálati járandóságokra, tehát korkedvezményes 40-50-es éveikben járó nyugállományú katonákra vonatkozik. Ők a tartalékosi jogviszonyért nem közvetlenül kapják a pénzt, hanem nekik nem kell adózniuk a korábban korengedményes nyugdíjként folyósított összeg után (szolgálati járandóság).
Mindenki másnak jár a szolgálat után szinte ugyanaz az illetmény mint a szerződéseseknek meg hivatásosoknak, rendfokozat és beosztás után. Pluszban kapnak minden évben rendelkezésleállási díjat, amit most megemeltek a minimálbér 150%-ára. Pluszban még a munkáltatót is egy jókora pénzel kárpótolják az idő alatt, amíg a munkavállalójukat aktív szolgálatba helyezik. Pluszban még a felsőoktatási és OKJ-s szakképzésben résztvevőknek ösztöndíj-lehetőséget biztosítanak (most írták ki a lehetőséget), hogy még ráadásul félévente kapjanak akár 65eFt-ot is a képzés alatt.
Ezt összeadva gyakorlatilag csak úgy ömlesztik a pénzt a tartalékos katonákra, tehát egy főiskolai hallgató ha 1 hónapot van szolgálatban egy évben, akkor adott évben hazavihet kb. 500eFt-ot is összvissz. Szóval a legkevésbé sem lehet elmondani, hogy pénzel ne próbálnák őket motiválni.
Én a logikát se értem már. Erőltetik a tartalékos katonákat, de a hadseregre normálisan nem hajlandóak költeni. NATO legalább 1 évtizede veszekszik velünk sokszor, hogy épphogy költünk a hadseregre amennyi elő van írva, de néha még azt a minimumot se sikerült a hadseregre fordítanunk.
Nem lenne semmi baj a tartalékos rendszerrel, máshol működik normálisan. Ha jól tudom Svájcban is úgy van, hogy letöltöd az alapkiképzést mikor behívnak, utána 1-2 évente menned kell pár hetes kiképzésre megint. Megint, ha jól tudom a kieső munkaerő miatt ilyenkor kap pénzt az államtól ott az adott cég.
Csak ugye ez Magyarország, itt nem működik semmi se és a betörés esetén is az áldozatot hurcolják meg nem a betörőt.
Svájcot azért eléggé falsch Magyarországhoz hasonlítani. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!