Ha nagyfater 1925-ben született, hogy, hogy nem harcolt a II. vh-ban?
Az én nagypapám 1924-ben született és levente volt. A levente kb olyasmi, mint a cserkészek, a hitlerjugend vagy az úttörők.
És nem harcolt, de 1944-ben kivitték Németországba dolgozni és Drezda bombázása után pl tömegsírokat ásattak velük '45 elején.
Ő főiskolát végzett, könyvelő volt egész életében. A te nagypapád mivel foglalkozott? Talán még az jut eszembe, hogy gyárban dolgozhatott és emiatt.
1: Pont ez a lényeg, hogy kb minden 16-50 éves férfit elvittek akkor katonának, vagy valamilyen módon harcolni, hozzájárulni a háborús erőfeszítésekhez. Ezért írta ki a kérdést a kérdező.
1.
Szerinted ez úgy volt, hogy voltak a katonák és mikor kitört a háború, azok mentek a frontra?
A második magyar hadseregről nem hallottál még?
A helyzet az, hogy voltak akkor is kivételek, olyan munkaköre volt, pl. vasutas, bányász, hadiiparban dolgozó stb. vagy valamilyen okból felmentést kapott, egészségi okból stb.
Nekem mindkét nagyfaterom kint volt a fronton, '17 és '21 - es születésűek.
4.
Ja és még egy: voltak akik harcoltak, de egyszerűen nem akartak beszélni róla, annyi szart láttak kint, hogy el akarták felejteni egy életre és nem hozták szóba soha. Ilyenek is voltak.
4.
És volt-e már gyerekük a nagyapáidnak? Arra gondoltam, hogy talán -okosan- tervezték, hogy ha már el kell veszíteni valakiket, akkor már maradjon utód, a jövő miatt. Nem tudom. de logikus lenne, nem?
6.
Nem, anyám, apám a háború után született.
Ám volt egy nagybátyám - pár éve meghalt szegény - a nagyfaterom katona volt valahol, de még Magyarországon állomásoztak. Ott, ahol táboroztak, meglátogatta őt nagyanyám. Valahova vonult a sereg, és akkoriban még sok "országos jármű" - szekér - szolgált a honvédség soraiban.
Nos, a családi sztori szerint az egyik ilyen szekér "fedélzetén", vonulás közeben fogant fent nevezett nagybátyám. '45 - ben született.
Az hogy háború van, nem jelenti azt hogy besorozzák és a frontra küldik a férfi lakosság 100%-át.
Elég csak arra gondolni, mennyi ember kellett a hadigépezet ellátásához, termelés, találmányok szintjén. Vagy folyamatosan építeni kellett az országot amit bombáztak, vezetni a vonatokat, építeni az utakat, fenntartani a rendet, stb.
Ráadásul sok ember "értékesebb" attól hogy golyófogó legyen a harcokban.
A 2. világháborúban az akkor 10-12 milliós Magyarország (az 1938-41-es területváltozásokkal együtt) kb 1 millió katonát állított harcba. Ez bizony a 18-40 éves férfi lakosság hatalmas többsége volt.
Az én 1924-es nagyapám is csak levente volt, de mégis elküldték őt Németországba munkára és kiképzésre '44-ben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!