Melyik ókori/középkori hatalomnak volt a legnagyobb lélekszámú hadserege?
Én a mongolokra tippelek, nem is jogtalanul.
Amikor a mongol határok az arab Hvárezmi birodalom mellé tolódtak ki, a két hatalom kereskedelmi egyezményt kötött egymással. A mai történészek számára ismeretlen okokból kifolyólag a hvárezmi szultán parancsára egy csapatnyi testőr lemészárolt egy igen nagy, 4-5000 fős mongol karavánt. Erre a nagykán annyira dühös lett, hogy Kína ostromlását kicsit hátrébb véve, egy legalább 150 000 katonányi sereget gyűjtött össze, és vezényelt a nyugati határhoz, lesújtó csapást mérve Hvárezmre.
Mit gondoltok?
Köszi a válaszokat, de én csak az ókori/középkori birodalmakra gondoltam, bár nem is baj!
Az indiaiak nem is jutottak eszembe valamiért, a 800 000 fős seregről én is hallottam pedig. Mikor Nagy Sándor legyőzte a #4-es által említett 120 000 fős sereget, az egymással hadakozó indiai államok a hírre összefogtak, és úgy alakították meg azt a roppant hadat. Az egyesült középkori Kínán én is tanakodtam, de "csak" annyit tudok, hogy az egész Nagy Falat 700 000 fős védősereggel látták el.
De az biztos, hogy a legsikeresebb birodalom az ókorban és a középkorban a Mongol birodalom volt.
A sah hadereje[szerkesztés]
Mohamed sah teljes haderejét kb. 400 000 főre becsülték, amely azonban nem egyesült, hanem a birodalom városaiban, helyőrségként állomásozott. Ennek egyik oka, hogy a sah attól tartott, hogy ha egyesíti seregeit egy tábornok irányítása alatt, akkor utóbbi könnyen ellene fordulhat és elfoglalja a trónt. Emellett a Kínába küldött követeitől úgy értesült, hogy a mongolok nem értenek az ostromokhoz, a megerősített várak és városok elleni hadviseléshez, ezért nyílt csata helyett helyőrségei védelmére helyezte a hangsúlyt. A hatalmas hvárezmi sereg türk, perzsa, arab, és más közép-ázsiai harcosok sokaságából állt, melyek a hatalmas birodalmat alkották.
tehát hvárezmi sereg
Qin győzelme
Qin Shi Huangdi
Qin i. e. 326-ban – történetében először – az ország bemutatta a hagyományos la áldozatot, ezzel jelezve, hogy magát a kínai világ részének tartja. 318-ban nagy győzelmet aratott Han, Zhao, Wei, Yan és Qi felett, állítólag 82 ezer ellenséges katonát lemészárolva. 312-ben Chu seregeit verte szét, a Chu-beli áldozatok számát a győztestől származó források 80 ezerre tették. I. e. 293-ban Hant és Weit győzte le, 240 ezres veszteséget okozva, 274-ben Wei felett diadalmaskodott, 150 ezer ellenséges katonát megölve. I. e. 260-ban Zhao 400 ezer katonáját, akik megadták magukat, a Qin seregek – ígéretüket megszegve – lemészárolták. Ezek után már nem is keltett jelentősebb feltűnést, hogy i. e. 256-ban Qin kiirtotta a hatalmát már rég elvesztett maradék Zhou-házat, s ezzel névlegesen is véget vetett a Zhou-dinasztia nyolcszáz éves uralmának.
A Mongolok Titkos Története szerint, a Dzsingisz kán uralma alatt levő népek 95 ezredet tudtak kiállítani.
A mongolokra szavaznék. Főleg Kína meghódítása után. Mert ekkor aztán a teljes kínai sereg is az övék, bónuszban. Plusz Korea, Közép-Ázsia, meghódított és hűbétes orosz fejedelemségek.
Igaz, a Dzsingisz utódai közt felosztott terület nem volt egységes, nem biztos, hogy ezt mindet egyszerre oda tudták volna vágni valakihez...
Rómának volt hogy egyszerre volt 50 légiója is.
De a Perzsáknak is több százezer katonája volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!