A katonák miért vannak kiakadva azon, hogy védeniük kell a hazát? Rengetegen leszerelnek, mert nem akarnak menni a határra.
Ja, a melegruháról nem is írtam:
Mindenkinek osztottak ki pólót, molinó alsót-felsőt, zubbonyt, polárpulcsit, polársapkát, és használt, bélelt vv overált.
Ez alsó hangon öt réteg ruha.
Ezenkívül mindenkinek engedték a plusz saját polárpulcsik használatát is, ha nem látszik ki a felsőruházat alól. Rajtam összesen hét réteg ruha volt.
Hol a rákba osztottak neked ki polárpulcsit meg polársapkát már ne is haragudj??? melyik poszton???
Mert hogy én semmi ilyet nem kaptam az is biztos....... A molinó olyan hasznos hogy még egyszer nem került elő a szekrényből......
Ja meleg ruha...
Saját aláöltözőt meg polárt lehet hordani mert mindenki tudja hogy különben megfagyna az ember.
De az tény h VV felsőt kapott mindenki mert az remekül fűt.
A kaja mennyiségével tényleg semmi gáz. Valamint a minőség sem a legrosszabb. A BHD-nál sokkal rosszabbat adnak... De lehet csak én érzem igy.
A BHD tényleg vacak, de az ÖHP vagy Szolnok teljesen rendben van.
És adtak, polárpulcsit is, sapkát is. Lehet, csak sapkát - azt biztos -, nem emlékszem, mert én egyiket sem kértem, mindegyikből hoztam sajátot.
Katonanak a nagy resze azert megy mert nincs egyeb elkepzelese arrol hogy mihez kezdjen. Sok osztalytarsam ment igy anno a seregbe. Eszuk agaban sincs harcolni, mindenki tudja h a magyar katonanak lenni a legbiztonsagosabb es legnyugisabb allas. Sosem vesznek reszt harci cselekményben.
Az elso kommentelo katonatiszt apukajutol kerdeznem, hogy ne haragudj mar, mi a locitromert kellene jol keresnie egy katonanak?!?!?! Milyen olyan tevekenyseget vegez ami fontos es nelkulozhetetlen ?!?!
Tudod kik a mindennapok igazi harcosai es igazan szar fizetesert?! Az eü dolgozok, akik 120 ezerert vakarjak ki a betegeket a sz arbol minden nap, a mentők, a tűzoltok, akik bemasznak erted a kocsironcsba vagy az aknába, a rendorok, akik ebben a torz vamzer vilagban probalnak neked rendet tartani... Na ezek megerdemelnek boven a netto 300+ fizetest. De egy katona miert?
És a Honvédségben szolgáló, aki rakja a homokzsákot a polgármesternek, hogy ne vigye el az otthonodat a víz? Vagy tűzszerészként teljesít feladatot, és azért kockáztatja az életét, hogy a gyereked ne lépjen aknára, vagy ne omoljon le egy fél panel a belvárosban? Vagy éppen most, amikor a kerítés mellett faggyoznak a vadmalacok mellett, miközben más karácsonyozik a családjával?
Bármikor lehet valami, mint ez a mostani is, amit nem lehetett előre látni. Egyszer egy vörösiszapkatasztrófa Kolontáron és Devecseren, amihez csak a Honvédségnek van megfelelő védőfelszerelése és a helyzet kezeléséhez eszközei; máskor pedig az arzénmentes ivóvizet biztosította azokban a megyékben, ahol ez akkor problémát okozott. Vagy éppen március 15-én nem alszanak napokig a hóhelyzet miatti feladatok végzésében.
Vagy egyszerűen csak azért léteznek, hogy ne legyen baj, nem azért, mert éppen baj is van.
Mennyit ér a biztonságod? Fizetsz lakásbiztosítást? Hányszor kellett igénybe venned?
Csak addig tekinted természetesnek a nyugalmat, amíg megvan.
Attól, hogy nem látod közvetlenül, a rendvédelem és a honvédelem között nincs olyan nagy hivatásbeli különbség - csak előbbivel közvetlenül érintkezel, és ezért jobban érzékeled. Utóbbit csak akkor, amikor a katonai rendészek megjelennek a köztereken is a készenléti rendőrök járőreit kipótolva, akár ünnepeken, akár máskor.
A homokzsak pakolast azt a helybeliek csinaljak, vannak faluk ahova odavezenylik BEsegiteni a katonakat. Ismerek olyan tiszai falut ahol arvizkor egy katonat sem lattak. Az en otthonomat nem viszi el a viz, ez csak a folyomenti falvak lakosait erinti. De mondom, ok maguk pakolnak zsakot a katonak nelkul is.
A gyerek ne lepjen aknara pelda kicsit santit, nincs haboru, a tuzszereszeknek maximum egy egy epitkezesen talalt 70 eves bombat kell hatastalanitaniuk... Nyilvan ezert a tuzszeresz munkaert kar egy hadsereget fenntartani.
A tobbi felsorolasod is mind mind olyan aminek a katonaknak es harcaszatnak SEMMI koze. Zsakpakolas, vegyszermentesites, evakualas...erre behivhato, onkentesek is tokeletesen megfelelnek!!
Marcius 15.-n nem is esett ho.
Remelem nem arra a sok evvel ezelotti EGYSZERI alkalomra gondolsz.... Nehogy mar az nagy aldozat legyen hogy EGYSZER nem aludnak napokig a hos harcosok.
Mindannyian szolgalatban voltunk baratom akkor, csak tudod mi karacsonykor is, szilveszterkor is, ejjel is es hetvegenkent is szolgalatban vagyunk MINDEN karacsonykor, MINDEN szilveszterkor, MINDEN hetvegen!!!
"Azert leteznek h ne legyen baj". Hagyjad mar magad. Kicsit tulertekeked a szerepedet mint katona. Mento, rendor, tuzolto. Ők a baj elháritók.
A myugalmat termeszetesnek veszem, de aruld mar el, hogy az elmult 20 evben mikor kellett a katonasagunknak itthon rendet tenni vagy beavatkozni?
Olyanrol pedig még nem hallottam hogy a KR-eseket katonai rendeszek potoljak ki :))))) Eletszerutlen is hogy majd egy civillel szemben egy rendorsegi intezkedest foganatosit egy vápos
Tenyleg nem akarom bantani a katonakat( tobb baratom is van kozuluk)csak ez kiveri nalam a biztositekot, hogy mennyire fontosnak gondoljak magukat meg milyen buszkek magukra, UGY, hogy az igazi beavatkozók, az ev 365 napjan MI vagyunk es nem ok.
16 os vagyok :)
Tenyleg nem szeretnek megserteni senkit! A katonak tudom, hogy fas za sracok,biztos vannak helyzetek, amikor kellenek es fontos a csapaterő es a tudasuk.
Csak azokrol sosem tesznek emlitest, akik minden nap az emberekert dolgoznak, mert az olyan " termeszetes", pedig nekunk ez igenis mindennapos erofeszites.
"A homokzsak pakolast azt a helybeliek csinaljak, vannak faluk ahova odavezenylik BEsegiteni a katonakat."
- Igen, civilek is. Meg 8 ezernyi katona is. Persze, ezt a számot lehet értékelni "besegítésnek" is, csak elég kényszerérettnek tűnne az ilyen maszatolás.
"Az en otthonomat nem viszi el a viz, ez csak a folyomenti falvak lakosait erinti."
- Ja, értem. A társadalom iránti felelősségérzet, tudod, nem azt jelenti, hogy "nekem jó, és ennyi". Nem az a fontos, ami neked fontos. Ehhez kicsit komplexebb gondolkodás volna szükséges.
"De mondom, ok maguk pakolnak zsakot a katonak nelkul is."
- És még helikoptereket is elvezetnének, nem?
"A gyerek ne lepjen aknara pelda kicsit santit, nincs haboru, a tuzszereszeknek maximum egy egy epitkezesen talalt 70 eves bombat kell hatastalanitaniuk..."
- Na, akkor egy kicsit művelődj:
Évente átlagosan 2500 eset van, és ebből ezer kiemelten veszélyes robbanótest - attól, hogy nem közlik le mindet a híradóban, még nem csak évi egy-kettő fordul ki a földből. Ráadásul ezek adott esetben a Duna vizében hatástalanítandóak, búvárfelszerelésben, nulla látótávolsággal, csak kézzel kitapogatva, vakon.
https://www.youtube.com/watch?v=n0qXvoLHErk
Te vállalnád ezt egy 500 kilós bombánál? Hogy lemerülsz a sötétségbe, és "majd kitapogatom" az iszapos vízben?
Éppen tavaly négyen haltak meg ebben a szolgálatban.
"A tobbi felsorolasod is mind mind olyan aminek a katonaknak es harcaszatnak SEMMI koze."
- Nem is csak harcászat a honvédelem. De láthatóan semmilyen rálátásod nincs erre, csak általános képek élnek a fejedben egy szervezetről, aminek a valósághoz semmi köze.
"Zsakpakolas, vegyszermentesites, evakualas...erre behivhato, onkentesek is tokeletesen megfelelnek!!"
- Csak épp egyedül a honvédségnek van 96M védőruhája, ami például a feladatvégzést lehetővé tette Devecseren és Kolontáron a vegyvédelmi zászlóalj számára. Ahogyan a technikákat sem lehet csak emberekkel helyettesíteni.
Azon túl, tipikus kívülálló gondolkodás, hogy ez csak annyiból áll, hogy odahívok pár srácot, és pakolni bárki tud. Ahol nincs képzettség és szervezettség, ott ez nagyon hamar összeomlik. Nem az egyenruha tesz különbség honvéd és civil között. De aki ebbe nem kerül bele, annak ezt elmagyarázni nem lehet.
"Marcius 15.-n nem is esett ho. Remelem nem arra a sok evvel ezelotti EGYSZERI alkalomra gondolsz.... Nehogy mar az nagy aldozat legyen hogy EGYSZER nem aludnak napokig a hos harcosok."
- Igen. Egyszer volt hóhelyzet március 15-én. Meg egyszer vörösiszap katasztrófa Devecseren. És egyszer az arzénvizes telepítések menetesítése is. A határzár sem volt eddig. Valami viszont _mindig_ van, ahol cselekedni kell. Éppen erről beszélek.
"Olyanrol pedig még nem hallottam hogy a KR-eseket katonai rendeszek potoljak ki :))))) Eletszerutlen is hogy majd egy civillel szemben egy rendorsegi intezkedest foganatosit egy vápos"
- Akkor ebben is művelődj még picit:
Egyébként az meglepően precíz, hogy a rendfokozatokat a két rendész neve mellett felcserélték. Dehát RTL híradó ez is, úgyhogy lépek egyet.
Olyan nagy magabiztossággal írsz, nulla ismerettel. Többedik alkalommal bukik ez ki ebben a hozzászólásban.
Megvan Bertrand Russelltől ez a szállóige, ugye?
"Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak pedig tele vannak kételyekkel."
"ez kiveri nalam a biztositekot, hogy mennyire fontosnak gondoljak magukat meg milyen buszkek magukra, UGY, hogy az igazi beavatkozók, az ev 365 napjan MI vagyunk es nem ok."
- Először, ezt a 365 napos lírai képet hagyjuk, mert nettó hülyeség. Másodszor: veled ellentétben, én szolgálatot látok el, és nem versenyzek a különböző szervezetek fontossága között. Nem arra használom ezt, hogy a pávatollakat felborzolva, megkapjam azt a sikerélményt és megbecsültséget, amit addig az élet más területén hiányoltam magamtól. Éppen ezért nem is fogalmazódnak meg tőlem ilyen sorok. Teljesítem, amit vállaltam. Nekem ennyi elég, és nem mások rovására akarom magamat érdemtelenül többnek láttatni. Ha ki akarod emelni magadat a tömegből, azt egyénileg érd el, nem valami általad tisztelthez csatlakozva, annak elismertségét ezzel magadnak is kicsippentve.
Kedves 17:42-es válaszoló:
"Csak azokrol sosem tesznek emlitest, akik minden nap az emberekert dolgoznak, mert az olyan " termeszetes", pedig nekunk ez igenis mindennapos erofeszites."
- Valójában a Honvédségről sem beszélnek, és valamilyen társadalmi elismertség is csak mostanában tapasztalható, amióta a határzár működik, eddig ez abszolút nem volt jellemző.
Azt pedig senki nem vitatja el - szerintem -, hogy a társadalom minden aktív tagja hozzátesz az ország működéséhez, és már önmagában ez megbecsülendő. De napi szinten sem ez, sem a honvédelem nincs emlegetve.
Ez azért nem az Egyesült Államok, ahol egy valóságshowban az egyik szereplőt, miután mondja róla a műsorvezető, hogy Irakban volt X hónapig, percekig tapsolják, hogy százalékos kedvezményeket kapnak éttermekben, boltokban a katonák, és hogy társadalmilag is előre engedik őket a sorban, egyéb módokon fejezik ki a hálájukat. Megjegyzem, ez a fajta túltolt hőskultusz nem is szimpatikus.
Engem eddig csak kétszer volt, hogy félig-meddig megdicsértek - a "nézdanyukatonabáááácsi" napi általános, aranyos tapasztalását nem számolva, és egyszer volt, hogy konkrétan hálával megköszönték a hivatásomat, ezek is, mint mondtam, abszolút új jelenségek mostanság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!