Egy, az időszámítás kezdete utáni első századból való római gladiátor le tudna győzni egy 12. századból való keresztes lovagot?
Le. Elég csak lerántania lóról, és a kereszteslovag meg sem tud mozdulni a páncéljától, ott marad fekve.
És ezt minden szarkazmus nélkül mondom.
A lovagok nagyon jól képzett harcosok voltak, 1 lovag 5 verbuvált(átlag ember) katona erejével felért a csatában.
Szerintem a gladiátor gyorsan meghalna.
# 1/2 Időpont ma 16:48
Voltak gyalogosok is :-)
"Voltak gyalogosok is :-)"
Lovag, mint gyalogos? Nos ez fölöttébb érdekes.
Mesélj egy kicsit, hadd tanuljunk valamit!
Az Lovag nem lovas.
Így hát...
A Lovag ló nélkül is lovag agyaskám.-D
Ugy hogy igaza van annak aki azt írta hogy a Lovag nem feltétlen lovon harcol.
"Szerintem a gladiátor gyorsan meghalna."
Talán. De ha mégsem, akkor nagy valószínűséggel övé a végső győzelem.
"A Lovag ló nélkül is lovag agyaskám.-D
Ugy hogy igaza van annak aki azt írta hogy a Lovag nem feltétlen lovon harcol."
Agyaskád neked az anyukád, aki nem tanított illemre. Otthon bunkózzál vele, ha nálatok ez a családi szokás.
A törikönyvedet meg vedd elő sürgősen. Nem voltak ló nélküli lovagok. Ma persze vannak a díszlovagrenbek, de régen nem így volt.
Hogy ne lettek volna gyalogos lovagok?!
Mármint oké, a lovagok elsősorban a nehéz lovas szerepben voltak a leghatékonyabbak, de évtizedes harci és harcászati oktatásuk nem engedhette meg, hogy ne tudjanak gyalogosan is harcolni.
A páncélzat pedig nagyon egyénfüggő volt. Nem minden lovag volt pénzzel tömött zsák, azaz nem mindegyikük engedhette meg magának a mázsás páncélzatot. Egyáltalán nem volt szokatlan, ha egy lovag láncinget viselt, vagy könnyebb vértezetet.
Egyébiránt pedig az Azincourt-i csata (francia oldalról a haditervet szemlélve) is azt mutatja, hogy bár a lovagok főprofilja a lovas támadás volt, gyalogosan is harcnak indították őket.
Sziasztok. Meglepett a probléma iránti felfokozott érdeklődés. Úgy vélem, hogy a lovag ló nélkül is lovag, de abban az időben a lovagok nyilt csatában jellemzően lovon, nehéz páncélban harcoltak. Várvédelem esetén nyilván nem. Ennek ellenére egy képzett lovag gyalog is megállta a helyét.
A gladiátorok szintén képzett gyilkosok voltak. Mindenféle praktikával felvértezve. Mondjuk én lovas gladiátorról még nem hallottam, de ki tudja, a rómaiaknál tényleg volt minden.
Szóval, szerintem az apród kora óta harcra nevelt lovag úr, és gladiátoriskolában folyton trenírozott gladiátor összecsapását nehéz lenne megjósolni. Vélhetően nem a fegyverzet és az évszázad, hanem az egyén kvalitása és a szerencse döntene.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!