Civil diplomával mennyire éri meg a honvédségnél elhelyezkedni?
Például mérnökinformatikusként, gépészmérnökként vagy hasonló szaktudással rendelkező személyként, akikre a honvédségnek is szüksége van.
Egyik ismerősöm mérnönkinformatikusnak tanul, tőle hallottam, hogy lehet, hogy végzés után inkább bevonul egy időre katonának, mert alapjáraton jár neki a tiszti rendfokozat, mivel értékes diplomája van, csak valami gyors átképzés kell, illetve mehet majd misszióra és a pénz se olyan rossz.
Én is hasonló ágazaton tanulok, programtervező informatikusnak, de felmerült bennem néhány kérdés:
- Ha valakinek van egy ilyen szintű végzettsége, amivel elég jól lehet keresni a világ minden táján, miért menne el közalkalmazotti bérért, vagy nem tudom a katonáknak mi is van? Vagy tényleg ennyire jó pénzt is lehet keresni?
- Nekem kicsit sántít az, hogy odamegyek és hopp, hadnagy, vagy főhadnagy vagyok. Utánanéztem, tényleg vannak ilyenek, hogy orvos dandártábornok, meg mérnök főhadnagy, de csak nem ennyire egyszerű az egész, vagy ekkora hiány van egyes szakterületekből.
"Aki nem Katonai vagy rendvédelmi szakú diplomával rendelkezik nem fog sem Őrnagyként sem századosként kezdeni. Békeidőben egyáltalán nem jellemző az hogy valaki "kopaszként" Főtiszti renfokozattal kezdje a pályafutását."
- Ritka, de bizonyos beosztásokhoz _jár_ egy meghatározott rendfokozat, így ezeknek betöltése ezt eredményezi. Ismerek egy személyt, aki tábori lelkészként lett az állomány tagja, és mint ilyen, őrnagyként szerelt fel. Mert ez volt az ajánlott beosztásához és a teológiai végzettségéhez a rendfokozat.
"A Frissen végzettek Hadnagyi vagy kiváló eredmények esetén Főhadnagyi rendfokozaton kezdenek. A Beosztásukat ehhez igazítják ahova kirendelik vagy ahova jelentkeznek."
- Valóban, de a civil életből hozott diplomákra már nem ez áll meg.
"Minden más diplomával rendelkező "Zászlós" rendfokozatot kap. (Az egy komolyabb tiszthelyettesi rendfokozat)"
- Egy másik ismerősöm meteorológus diplomával főtörzszászlósi rendfokozattal szerelt fel - ami, másoknak mondom, a tiszti állományt közvetlenül megelőző legutolsó rendfokozat -, és rá fél, vagy egy évre kapta meg az eggyel feljebbi hadnagyi rendfokozatot, vagyis ennyiben nem tisztként kezdte. Gyakorlati értelemben igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!