Mitől "pingel" a szonározott tengeralattjáró?
mert a szonár hang hullámokból áll
kiadja ezt a ping hangot és ez verődik vissza
van az aktiv és a passziv szonár
az aktiv az amit akérdező kérdezet és ha jól tudom hanghullámokat bocsát ki a hajó és azt hallgatják , h milyen hang jön vissza , a passziv pedig az amikkor csak hallgatóznak ezt szerelik fel a tengeralattjárókra .
amit a tengeralattjárókon hallani az a ping ping hang az az aktiv szonár .
én igy tudom , ha tévedsen akk irjátok le a helyes választ .
15/F
Az elsőnek:Ezet eddig is tudtuk,hogy a szonár hangot bocsájt ki,de mivel ultrahang,nem hallható.
Harmadiknak:Képi jellé alakítja át a hajón ,ami beméri a tengeralattjárót,de nem ez volt a kérdés,hanem ,hogy ezt hogyan hallják lenn?Hallják a képet?!?
Negyedik:Ez is egyértelmű:a visszaverődő hangok a távolságot és a tárgyat leképezi,de miért hallja a legénység?
Ötödik:igen,van a passzív,ami méri a tengeralattjáró zaját,pl a hajócsavarok kavitációját,a motorzajt,a torpedókilövést stb,az aktív pedig egy hajó által kibocsájtott hang visszaverődése,kb mint az orvosi ultrahangnál.
De még mindig nem értem,hogyan hallhatja ezt az aktív ultrahangot az U-bootok legénysége,hiszen nem denevérek,nem hallható frekvenciatartományban van ez,mégis a legtöbb filmben-szerintem hitelesen- úgy ábrázolják,hogy a matrózok szabad füllel hallják ezt,és a pingelés gyakoriságából tudják,hogy milyen messze van a pingelő hajó.Ötletek?
A filmek célja szórakoztatás, ezért gyakran elrugaszkodnak a valóságtól. ( pl. amerikai filmben szinte mindig felrobban a felborult autó ) Nem biztos, hogy a valóságban is így működik, ilyen hangot ad a szonár, de a filmekben jól mutat. Ettől lehet valós, de nem sokan jártunk katonai tengeralattjárón, hogy megbizonyosodjunk róla. Láttam több filmet amerikai tengeralattjárókról az NG csatornán, de ott nem volt ilyen hangja a szonárnak.
Technikailag nem túl bonyolult dolog egy rezgést más frekvencia tartományba (hallható tartományba) áthelyezni, és a készülék nem csak a monitoron jeleníti meg a válaszjelet, hanem hallható formában is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!