Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Mennyire rejt jól a boci...

Jeffrey Spender kérdése:

Mennyire rejt jól a boci terepminta, ha cserélnétek fejesekként, milyen terepmintát rendszeresítenétek a helyére?

Figyelt kérdés
2016. márc. 11. 20:46
1 2
 11/18 Pro Patria ***** válasza:

"másodszor is Tigrisekkel jutottak el Moszkváig"

- Az első Tigris harckocsikat '42 nyarától vetették be, a Moszkva alóli visszavonulás már '41 telén megtörtént.

"a belga - német erdőségekbe beásott németek február 22-ig elhúzták az ütközetet, mert Erbsenmuster-ben nyomott gyakorlóik és álcablúzjaik beleolvasztották őket az erdőségbe, ahol harcoltak, főleg Hürtgenwald - Vossenack-nál"

- Ez főleg annak volt köszönhető, hogy itt nem érvényesülhetett az amerikaiak túlereje (a szűk, alig járható utak miatt), másfelől a légifölénye sem, főleg ez utóbbi.

Ugyanez a Kárpátokban is lejátszódott. Viszont éppen erről beszéltem, az ottani hegyvidékes, erdős terephez hasonlóval nem találkozni Magyarországon, kiterjedtségben.

A véleményem most is az, amit kifejtettem.

2016. márc. 12. 21:31
 12/18 A kérdező kommentje:
Igen, a Moszkva alóli visszavonulás 41 telén volt és a Tigrisek "csak" 42 nyarán jelentek meg, de annyira eredményesek voltak, hogy megkergették a T-34-es hordákat Moszkváig, de akkor az amerikai-angol erők partraszálltak Olaszországban és oda kellett tűzoltó csapatokként vezényelni a Tigrisekkel felszerelt harckocsizókat.
2016. márc. 12. 21:46
 13/18 Pro Patria ***** válasza:

A Moszkva alatti ellentámadás után a német hadvezetés már nem irányított több műveletet a város irányába, a harcok súlya délre került át.

A szövetségesek partraszállása Szicíliában 1943 júliusában történt, a kurszki csata zajlásával egyidőben - Kurszk körülbelül 450 kilométer távolságra esik Moszkvától.

2016. márc. 12. 22:48
 14/18 anonim ***** válasza:

A bevezetés előtt álló multicam hatszín nyomású, és homok alapszínen vannak zöld, sötétzöld meg barna minták.

Az rf jelzés és a zsebek átalakítása végre egy értelmes ötlet, a jelenlegi kialakítás eléggé fos.

Egyébként baromi kíváncsi vagyok a multicam mikádóra, illetve, hogy az esővédő vízálló lesz-e vajon!

2016. márc. 13. 03:10
 15/18 A kérdező kommentje:

# Pro Patria:

Merre haladtak volna a német harckocsizók, ha Kurszknál sikerül ledózerolni a szovjeteket ?

Utolsó terepmintának kifelejtettem a Rábát, az mennyire jó alkotás volt ?

2016. márc. 13. 16:37
 16/18 Pro Patria ***** válasza:

Kurszk esetében nem került elérhető közelségbe a győzelem - az északi szakaszon mélyebb bettörést sikerült elérni (a szovjetek nem tervezett felkészültsége, erős ellenállása mellett is), délen viszont a támadás már jóval korábban elakadt. Az átkarolás tehát végig nem volt kivitelezhetőnek tűnő.

Ha mégis sikerült volna, mi lett volna a következő lépés? Ezt általában mindig az aktuális hadihelyzet szüli.

Gyökeresen nem fordult volna meg a keleti fronton vívott háború mérlege.

A Rába terepmintával is az a baj, hogy foltos, ami csak bizonyos évszakban, és környezetben, lombhullató erdő aljnövényzetében, bokrok között rejt jól, ez pedig erősen bekorlátozza a használhatóságát.

Érdekes, hogy a kérdés hatására olvasgattam fórumokat, és ott is az enyémmel hasonló véleményem vannak, abban a vitában a brit pencott-ot hozták ki "győztesnek".

2016. márc. 13. 21:35
 17/18 A kérdező kommentje:

# Pro Patria:

Mi fordította meg volna a mérleget ? Sztálingrád ? Vagy a Vaskalapács-hadművelet ?

A terepmintákkal kapcsolatban úgy gondolom, hogy mérsékelt égövre ill. sivatagba nem nagy pazarlás 2 - 2 terepmintát rendszeresíteni, mert ahogy mondtad, úgy sem lehet univerzális terepmintát vagy evőeszközt alkotni.

2016. márc. 13. 22:39
 18/18 Pro Patria ***** válasza:
Messze nem vagyok olyan szellemi helyzetben, hogy akár elméletben újravívjam a második világháborút, így nem is teszek rá kísérletet.
2016. márc. 13. 23:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!