Egy sorkatonának járt fizetés?
Azokat kérdezem, akik voltak sorkatonák. Kaptatok fizetést annak idején a sorkötelesség alatt?
Valami létminimumot, minimálbért, közmunkabért?
Ok értem, köszi.
Azon tűnődtem, ha vissza fizetnék a sorkatonaságot, vajon mennyi zsoldot kapnánk.
Bocs hülyeséget gépeltem.
Az akartam, ha vissza állítanák a sorkatonaságot...
1991 augusztusban vonultam be, akkor volt a zsold...bocsánat, illetmény (mert ilyenkor jönnek katonáék és lehurrognak, hogy zsoldot a zsoldos kap, meg hogy nincs rang, csak rendfokozat...) 1200-Ft, amit 1992-től 1300-ra emeltek. Ez akkoriban valóban nem tartott ki hó végéig, még úgy sem, hogy nem dohányoztam, nem ittam.
Azt meg egy tiszttől hallottam, hogy tulajdonképpen az illetmény 7-8000-Ft körüli összeg (kb. az akkori minimálbér) , de ebből lejön a főzés, mosás, fűtés - szóval a rezsi.
Ezt megerősítette egy kollégám elbeszélése, akit tartalékos szolgálatra hívtak be még a 80-as években. Ők rendes fizetést kaptak, amiből szintén levonták a költségeiket (tételesen!), amikor szóvá tették, hogy miért fizetnek nyáron fűtést, azt a választ kapták, hogy hát mégsem lehet kiszúrni azokkal, akiket télen hívnak be, így a fűtés költségeit egyenlő arányban elosztják.
"Zsoldot kaptak."
Nem zsoldot te marha hanem illetményt. Zsoldot a szoldosok kapnak. Sorállomány mindig is illetményt kapott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!