Hogy hivjak a Magyar titkos szolgálatot?
Van Alkotmány Védelmi Hivatal(nem tudom mit csinálnak) , Nemzetbiztonsági Szakszolgálat(ők megfigyelnek) meg az Információs Hivatal (ők a kémek meg a kémelhárítók).
A titkos dolgot meg papíron minősített adatnak hívják, amihez társul egy bűncselekmény, valami minősített adattal visszaélés vagy mi a neve.
Több fokozat van, tehát titkos meg szigorúan titkos stb.
Úgy tudom a rendőrök vesznek elő.
Szerintem nincs konkrét titkosszolgálat, mint a CIA vagy az FSZB.
Az ÁVH meg nem titkosszolgálat volt, hanem a Gestapo kommunista testvére.Az állam belső ellenségeit üldözte.
Amit pedig mindenki kihagy:
KNBSZ.
Polgári/rendvédelmi
IH - Információs hivatal. Hírszerzés.
AH - Alkotmányvédelmi hivatal. (előtte NBH - Nemzetbiztonsági hivatal) Nemzetbiztonság.
NBSZ - Nemzetbiztonsági szakszolgálat. A titkos információgyűjtés technikai feladatait végzik el az összes többi hivatalnak/szolgálatnak, és a rendőrségnek.
Katonai
KNBSZ - Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat
KFH - Katonai Felderítő Hivatal. Katonai hírszerzés.
KBH - Katonai Biztonsági hivatal. Katonai elhárítás.
A KFH és a KBH is a KNBSZ-hez tartozik.
Hivatalosan ezek számítanak titkosszolgálatoknak.
Továbbá van még:
NVSZ - Nemzeti Védelmi Szolgálat. A rendvédelem, a titkosszolgálat és a polgári tisztviselők belső ellenőrei. Az itt zajló korrupció felderítése és elhárítása.
NBF - Nemzeti Biztonsági felügyelet. Kényes elektronikus adatok kezelése és/vagy azok ellenőrzése. Mint a neve is mutatja, ez inkább felügyelet.
... és most viccen kívül mondom, hogy több összevonás is történt. Azaz régebben sokkal több ilyen jellegű szervezet volt.
Előttem szóló szépen összeszedte, DE:
a KNBSZ a KBH és a KFH megszűnését követően alakult.
A rendvédelmi szervek közül többen(így pl az NVSZ, TEK, Rendőrség, sőt a NAV is bizonyos esetekben jogosult "titkosszolgálati eszközt alamazni, azonban nem minősülnek titkosszolgálatnak).
Jelenleg Magyarországon titkosszolgálatnak (hivatalosan nemzetbiztonsági szolgálatok) csak az Információs Hivatal, az Alkotmányvédelmi hivatal, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat tartozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!