Mennyire lehetséges egy gépkarabélyt 7,62-es űrméretről átállítani, átszerelni 5,56-osra vagy 5,45-ösre?
Ha jól tudom, ki kell cserélni a csövet, meg talán a zárat meg esetleg pár alkatrészt, aztán vagy adagol a gyári tárral, vagy be tudja fogadni az új lőszerhez való tárat, esetleg kisebb módosításokkal, vagy nem. Attól függ, mennyire hasonlóak a lőszer méretei. 9x19 mm-re átalakított PPS-41-et pl. a pont a minap láttam. A gyári csiga-és szekrénytáraival működik.
HK416-ost 7,62x39-re átalakítani szerintem lehetséges volna, ha lehet csinálni egy olyan tárat, amiből képes enni. 7,62x51-re nem menne, mert a hosszabb lőszerhez hosszabb tár, ahhoz meg hosszabb tárfészek kéne. Persze lehet, hogy tévedek, nem vagyok fegyverműszerész.
Ahogy az előttem szóló írta:
cső, zár, tár cseréje, azonban a nagyobb űrméret nagyobb súly és felesleges méretet jelent a kisebb eszköznél.
Egyébként ha jól tudom az FN SCARL gyárilag úgy készült, hogy a harctéren átalakítható legyen a NATO 5.56-ról orosz 43M 7.62 lőszerre.
Költséghatékonysági okok miatt jó ez az átalakíthatóság, olcsóbb egy 5,56x45-os M416-ost átszerelni 7,62x51-es M417-esre, mint használni felváltva egy M416-ost és egy M14-est.
Vannak olyan szituációk, ahova elégséges az 5,56x45 / 5,45x39, és vannak olyanok is, ahova 7,62x51/39 kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!