A legendák miért szólnak arról, hogy az orosz repülők jobban manővereznek, mint az amerikaiak?
F-14-es / F-15-ös / F-16-os / F-18-as manőverező légiharcban még sosem találkozott MiG-29-essel vagy Szu-27-essel, mégis előre eldöntötték az önjelölt szakértők, hogy az amerikai gépek "szarok" az oroszok gépeihez képest.
Az már más dolog, hogy BVR-ben kóstolgatták egymást, és ott amerikai gépek voltak jobbak, de ennek nincs semmi a kérdésben vázoltakhoz, mert a kérdésem nem a BVR-ről, a látótávolságon túli, 40 - 50 km-ről történő harcról szól, hanem a manőverező légiharcról, amikor a gépágyúkkal is próbálják egymást leszedni.
Szerintem az ember képességei nagyjából hasonlóak lehetnek a világ minden táján, és csodálkoznék, hogyha a legmagasabban képzettek között komoly eltérések lennének.
Olyan, mintha azt mondanánk, hogy a brazilok jobban fociznak mint mások (lokálisan, ideiglenesen lehet igaz, de tartósan nem és genetikailag sem állná meg a helyét).
Tehát alap kérdésre válaszolva: aki ilyet állít az szerintem h*lye.
A koreai háborúban az amerikai F-86 Sabre meg a MIG-15 találkozott. Vietnamban az F-4 a MIG 21-el akadt össze.
Az utóbbinál légiharcban az amerikai gépek egyértelműen jobbak voltak. Koreában ???????
De az orosz gépek egyáltalán nem bizonyultak jobbnak.
3-as válaszoló, itt a "repülők" szó nem személyekre, hanem gépekre vonatkozott... amúgy egyetértenék veled, ha a kérdésre adtál volna választ :)
kérdező, nem tudom, miről beszélsz, a MIG 25 például egy nagy nulla manővezerés szempontjából; a tipikus amerikai erőgépek (F-15) mellett találni azért eléggé jól manőverező típusokat is (F-16 vadászbombázó); ilyen legendákról pedig én még nem hallottam soha
A NATO csatlakozásunk tálán (talán kicsit előtte) volt egy kis hivatalos barátkozós látogatás nálunk 3 db olasz F16-al.
A program végén a magyarok a határig kísérték őket 29-ekkel és hát, volt egy kis játék, meg kergetőzés... :-)
A Mig 29 lényegesen jobban teljesített légiharcban. Jobban manőverezett, jobban emelkedett, stb...
Szóval ezért ezek a típusok össze vannak ám próbálva, sőt hivatalosan is.
"Mig 29 lényegesen jobban teljesített légiharcban. Jobban manőverezett, jobban emelkedett, stb.."
Jah, egy hajtóműves gép a kéthajtóműves ellen? Mennyi is a két gép tolóerő/tömeg aránya?
Amúgy ez a melyik manőverezik jobban ez kb olyan, mint a melyik gyorsabb... Van egy határ az emberi tűrőképességben, legyen ez átlag -3g/+9g ennyit ( de még a -4g/+11g-is ) mindegyik modern vadászgép tud, lehet van eltérés az orsózó szögsebességben, vagy az emelkedőképességben, de mindegyikkel kirepülhetők a pilóta határai. Innentől meg nem halál mindegy mennyit bír papíron? Amikor nem Farnboroughban parádéznak üresen, hanem élesben megy a játék akkor a függesztett fegyverzet miatt amúgy is van állásszög/túlterhelés limit...
Legendák szólnak sok mindenről, de nézd meg az arab-izraeli háborúkat. Furcsamód ott hullott tisztességesen a szovjet technika, pedig a legenda szerint... :D
*ma használtak
szerintem erre te is rájöttél magadtól, de én sem kötekedni akarok, csak válaszoltam a kérdező helyett :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!