Tarthatna Magyarország nagyobb teljesítményű vadászrepülőt?
Vagyis engedné nekünk a NATO / USA ?
Nagyobb teljesítményű vadászrepülő alatt F-15-ösre vagy Szu-27-esre gondoltam. Természetesen csak akkor, ha hagynák az ész nélküli sikkasztást, mutyizást, mint a stadionokat vagy az 1000 milliárdos NAV-os adócsalásokat.
A kérdés azután jött fel bennem, hogy olvastam a cikket arról az Aranysasban / HTKA-n, hogy a kilencvenes években Lengyelországnak felajánlottak Szu-27-eseket az oroszok, de azokat orosz mivoltuk miatt elutasították.
Miért ne engedné? A NATO-nak épp az a baja velünk, hogy keveset költünk a Honvédségre, és elvárjuk, hogyha háború törne ki majd ők megvédenek minket, mi cserébe kiszúrjuk a szemüket egy-két békefenntartó kontingenssel.
Az USA meg így is haragudott ránk, hogy 2001-ben a használt F-16-osok helyett a JAS-39-esek mellett döntöttünk.
Jogi akadálya nincs, az EU, NATO nem tiltja.
Viszont ezek drága dolgok, anyagi, politikai okok miatt Magyarország rövid-, középtávon biztosan nem fog vadászgépeket vásárolni (helikopterek beszerzését tervezik).
Úgy tudom, hogy semmi akadálya nem lenne.
Nézzük meg Görögországot,elég rendesen fegyverkeznek, tele vannak mindenféle jó hadi eszközzel.
És a szomszéd, szintén NATO tag Törökországgal akarnak versenyezni...
Szóval senkit nem érdekel, hogy fegyverkezik.
Egyetlen akadálya a pénz lenne, ezek a kütyük nem olcsók.
Azért kérdem ezt, mert itt azt hallottam sok "szakértőtől", hogy "az F-15-ös vagy sok F-16-os miatt felborulna az egyensúly, vérszemet kapnánk és a szomszédoktól akarnánk visszavenni az elcsatolt területeket és a NATO emiatt ezen repülők tartását nem engedné".
Viszont ez hibádzik, mert Ukrajnának is vannak területi vitái más országok irányába (Románia, Lengyelország), mégis az ő Szu-27-es flottájukat segítik fenntartani a NATO-ból. Vagy a lengyelek is szeretnék Lvov-ot és környékét, mégis adtak nekik F-16-osokat stand-off fegyverekkel.
„Az USA meg így is haragudott ránk, hogy 2001-ben a használt F-16-osok helyett a JAS-39-esek mellett döntöttünk.”
Ha meg F-16 -osokat „veszünk”, akkor meg a svédek haragudnának?!
Azért kérdem ezt, mert itt azt hallottam sok "szakértőtől", hogy "az F-15-ös vagy sok F-16-os miatt felborulna az egyensúly, vérszemet kapnánk és a szomszédoktól akarnánk visszavenni az elcsatolt területeket és a NATO emiatt ezen repülők tartását nem engedné".
Azok a szakértők akiket idézőjelbe teszel az USA valós katonai szakértői voltak, miattuk nem kaphattunk anno F-16-osokat, és helyette jutott orosz 29-es. Mert az akkori helyzetben ténylegesen fontolóra vették, hogy ha megkapjuk a fejlett haditechnikát, akkor lerohanjuk a szomszéd országokat is.
Valamilyen szinten nem is volt alaptalan a dolog, elég csak a balkáni háborúkat megnézni, vagy a Szlovákok is fostak tőlünk a rendszerváltás után.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!