A piszkos bomba mibe más mint az atom?
A lényegi különbség az, hogy az atombombában el kell érni a kritikus tömeget, miközben az anyagot kritikus sűrűségűre nyomják össze. Innentől nagyon rövid idő alatt a láncreakció következtében képes az anyag nagy része lebomlani, miközben hatalmas mennyiségű energia szabadul fel.
A piszkos bombában beindul ugyan a reakció, de mivel az anyag nem éri el a kritikus sűrűséget, ez a reakció szét is veti a hasadóanyagot. Ez egy lényegesen kisebb robbanást jelent, és azt, hogy a radioktív anyag szóródódhat a környezetbe.
Értem,
Olvastam valahol hogy az atombomba anyagának a mit tudom én hány tized százaléka használódik fel csak!
Ez igaz?
Mi lenne ha az egész használódna fel mekkora robbanást jelentene az? egy 50 MT atombombánál?
Az első wiki link jó.
Kisebb kiegészítés a piszkos bombának nem sok köze van a nem tudom milyen reakcióhoz amit itt emlegettek.
A piszkos bomba eleve sugárzó anyaggal van töltve amit hagyományos robbanó anyaggal robbantanak fel hogy minél nagyobb területen szétszóródjon (gyakorlatilag a bomba nem öl meg senkit viszont a sugárzás igen) itt nem az a lényeg hogy bombának hívják vagy hogy robban hanem a szétszórt sugárzó anyag a lényeg, ha én egy helikopterből merőkanállal szórom szét kobalt izotópot pont ugyan az a hatása.
Az atombomba esetében a hasadás, vagy hidrogén bomba esetében a fúzió megy végbe itt is keletkezik sugárzás ez a sugárzás aktivál más anyagokat is, viszont jóval kisebb arányban marad vissza sugárzás mint a piszkos bomba esetében pld ott van Hirosima ami ugyan romba dőlt az atomrobbanástól viszont most is élnek ott emberek.
A hagyományos atom fegyver első sorban a lökéshullámmal és a közvetlen sugárzással öl (pld hő) és nem az utána fennmaradt sugárzással.
Piszkos bomba példának fel lehet hozni Csernobilt, rengeteg sugárzó anyag került a szabadba és vannak területek ahol elég egészségtelen hosszabb távon tartózkodni.
Amire te gondolsz az nem arról szól hogy az atombomba csak x százaléka "használódik el" a robbanásban hanem arról hogy a robbanás során keletkezett energia mennyi része milyen formában jelenik meg.
lásd itt alul:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!