A btr-80/a a mostani idők háborúiban jól teljesítene?
"hát afganisztánban majdhogynem csődöt mondott, helyettte hummvet, meg mravot használ a honvédség"
Én kinn voltam misszióban 2004-ben, mi is használtuk a BTR-eket. Semmi gond nem lett volna velük, ha egy agyament hülye nem a hagyományos, átmeneti/téli gumiabroncsokkal szerelve küldi ki őket, hanem rendes sivatagi abroncsokkal. Sajnos ez a puhábbik téli, ami rajtuk volt, gyakorlatilag leolvadt a kerekekről. Volt olyan, hogy 2hetente kaptunk full garnitúrákat, de azér is a télit küldték a hülyék :D:D
Hihetetlen egy logisztikai szuperzseni az MH.
"hanem rendes sivatagi abroncsokkal."
Sivatagban használható nyári abronccsal, ezt akartam írni.
"hogy 100 méteren belülről, jó szögből puskalőszerrel át lehet lőni a páncélt."
A Bradley-t, meg a régebbi m113-ast is át lehet. 7.62x39-cel. Szóval ez nem újdonság. Viszont a BTR profilja egészen alacsony, és jól "játszottak" a páncéllemez dőlésszögével is, szóval azért elég bonyolult úgy eltalálni, hogy átmenjen a gépkarabélylőszer. Kb 500-ból 1x szerintem, reális harctéri alkalmazás során.
"Puskalőszert írtam, nem gépkarabélyt"
Puskalőszerrel viszont nem tesztelnek páncélvédettséget itthon. Gépkarabélylőszerrel (aminek a hivatalos neve valóban közteslőszer) pisztolylőszerrel meg könnyű/támogató géppuskalőszerrel tesztelik a gyalogsági szállító harcjárműveket.
Mondom még1x jellemzően ezt az eredményt kapjuk más, a BTR-ek korából származó járműveknél is. Az m113-at hasonlóképpen át lehet lőni (jó nagy szerencsével) gépkarabéllyal 100 méteren belül. A Bradley-t is. A Stryker-t már nem, de az friss cucc.
"3-as, de akkor most miért nem szimplán sivatagi abroncsokat vittek ki, és miért kell helyette hummveet meg mravot bérelni? vagy ez már megint valakinek az érdeke az én adómból?"
Szia! Hidd el, mi is töprengtünk rajta, hogy miért nem bírtak megvenni / legyártatni más keverékű gumit, ami alkalmas lett volna a sivatagi misszióra, de a mai napig nem jöttünk rá. Pedig mi természetesen jeleztük az alegységparancsnokunknak, az meg továbbította a vezénylőknek, hogy mi a problema.
Helyette folyamatosan kaptuk a hagyományos, mérsékelt/hideg gumiabroncsokat.
Az MRAP-okat meg a Hummikat meg más szerepkörbe kaptuk, az előbbivel a kiemelten IED-veszélyeztetett területekre volt szabad menni, az utóbbit pedig gépjárműves őrjárat alkalmából használtuk. A BTR-80-at pedig csapatmozgásoknál, vagy más kirendeltségekkel összevonva támogató szerepkörben alkalmaztuk. Én akkor nem voltam kint, de 2006-ban a német kontingensnek is segítettünk Kabul mellett valahol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!