Szerintetek ki a világtörténelem legnagyobb hadvezére?
Nem vagyok oda érte, de szerintem ha csupán a harctéren nyújtott alakításokat vesszük, akkor vitathatatlan, hogy Napóleonnál nagyobb stratéga, aki a hadvezetés "elméleti és gyakorlati" oldalával egyaránt tisztában volt és a legjobb volt, nem született a Földön.
És azt sem árt elfelejteni, hogy ő a ranglétra legeslegalján, sőt még annál is lentebbről kezdte, mert idegen volt saját hazájában (nagyjából, mint Stilicho Rómában, aki ugyancsak remek hadvezér és igazi római volt származása ellenére) és ha nem akkor, a forradalmi Franciaország idején lép fel, akkor belőle sosem lett volna tábornok, de még százados se, mert a monarchia törvényei nem tették lehetővé, hogy nem nemesek ilyen magas rangot töltsenek be a hadseregben.
Napóleon tragédiája, hogy ő csak a harctéren volt otthon.
Nekem egyébként még kedvencem Albrecht von Wallenstein, aki saját költségén szerelt fel akkora hadsereget, amekkorát a császár sem tudott, és logisztikai zseni volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!