Ha kitörne egy háború, és nem lennék hajlandó részt venni egy ilyen primitív dologban, mit tennének velem?
Vannak pacifisták, és vannak akik csak az erőszak erejében hisznek.
Ha szted nem hazafias cselekedet az, hogy nem vagyok hajlandó meghalni egy olyan ügyért amit erőszak nélkül is el lehetne intézni, ám legyen.
Nem vagyunk egyformák.
Én kitérek, és ki fogok térni a jövőben is az ilyen konfrontálódás elől. Egyszerűen azért, mert nincs értelme. Amíg a többség hasonlóan gondolkodik mint én, addig nem is lesz rá szükség.
Hát épp ez az: ha lehet erőszak nélkül rendezni. De nem mindent lehet. A történelmi korokban a barbár hordákkal sem nagyon lehetett megegyezni, alkudozni. 1956-ban az orosz katonák jó része azt hitte, Szuezben van, azt sem tudta mi Magyarország, jött parancsra, jött ölni, ezt még nagyszüleim mesélték. Ilyen szellemi színvonalon állókkal lehet egyezkedni? Mellesleg nem tartom hazafiatlannak, aki nem a fronton harcol az ellenség ellen, mert szükség van a hátországban is feladatokra, ők is szolgálhatják ugyanúgy a haza ügyét, de az önvédelem jogos. Nem agresszióról beszélek, hanem, ha megtámadnak, akkor védekezni kell.
És azért mert a 21. században élünk, még ugyanúgy elérhet bármi katasztrófa. A jólétben élő népek részéről talán nem, de a világ nagy része, sajnos szegénységben élő, ugyanakkor állig felfegyverzett, fanatikusok tömegeiből áll.
ma 13:07
Ez ebben a formában nem igaz.
Például a vietnami háború befejezéséhez is nagyban hozzájárult a lakosság tiltakozása, és a hippimozgalmak.
És ezzel segítettek sok sok életben maradt embernek, akik egyébként meghaltak volna abban a háborúban.
Az egyetlen vállalható álláspont a hippiké, ebben a kérdésben.
Elbeszéltek egymás mellett, mert nem egyértelmű a kérdésben szereplő háború jellege. Ha tényleg honvédelemről lenne szó, elég egyértelmű a dolog, csak egyes gyökértelen dudvák nem érik fel ésszel, hogy nem kéne ölbe tett kézzel nézni a mészárlást, nők megerőszakolását (Balkánon kb 30000 eset volt nemrég), kifosztást stb. A törvény szerint is menni kell, ha menni kell.
Idegen érdekből való katonáskodás nekem is gennyes, nem is értem miért "vagyunk" pl. Afganisztánban, de ez nem kötelező senkinek.
Pusztán teoretikusan:
És mi van akkor, ha mondjuk azért támadnak meg minket, mert mi vagyunk a "rosszak"?
Akkor is elmennétek védeni a hazát, ha pont azzal az eszmével értenétek egyet, amit az ellenség képvisel, mi több, az volna az egyetemesen elfogadott jó?
"Akkor is elmennétek védeni a hazát, ha pont azzal az eszmével értenétek egyet, amit az ellenség képvisel, mi több, az volna az egyetemesen elfogadott jó?"
IGEN! Mert én az életemet nem eszmék alapján élem! A hadsereg mindenhol hadsereg, ahol a katonák többsége nem az eszméért harcol, hanem pénzért, vagy kötelemből! És egyik eszme nevében sem tűrném el, hogy elvegye egy távonuló hadsereg mindenemet, bántsa akár egyik szerettemet is!
Mert ha nálunk rossz a politikai, vagy társadalmi rendszer, arról nem az én anyám, vagy a testvérem tehet, mint kisemberek! Mert az átvonuló hadsereg tőlük rekvirálja az élelmet, őket lövi agyon, ha nem egnedelmeskednek, ha nem mennek árkot ásni (adott esetben)! Nem a rossz politikust lövik főbe, hanem a kisembert! És ha a házamat meg kell védenem, tudod, akkor nem azon gondolkozom, hogy ott fent rossz-e vagy jó-e amit csinálnak, hanem az életemet védem! Egy idegen hatalom az országban mindig idegen hatalom.
Hát nézd, ennek addig volt értelme, amíg fennállt a Szu. mint nagyhatalom. Ergo '89 után az amcsiknak ugyanúgy semmi keresnivalója nem lett volna itt. És ez egy érdekes kérdés, ki tudja milyen lett volna egy amerikai uralom? A szovjet tudjuk mit csinált, gyárak leszerelése, Szibéria, lehetne sorolni. Ha az amerikaiak ugyanezt eljátszották volna, akkor ellenük ugyanúgy fegyveres felkelés tört volna ki.
300 évre visszavetítve, hiába segítettek az osztrákok kiverni a törököt, mégis eljött 1703, na meg jóval később1848. Talán nem véletlenül. De ez kérdés? Egyáltalán melyik nép szereti, ha egy másik hatalom van a földjén? Melyik nép szereti, ha másnak termel? Ezért jár minden népnek a függetlenség! És ezért kell elutasítani minden uralmat, ami ezt a függetlenséget fenyegeti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!