Miért nincsen a magyar harckocsikon ma napjainkban felségjel?
Tudom, hogy az orosz, az amerikai, az angol harckocsikon sincs. De például Németország ma is használja:
Szerintem ennek ott kell lennie. Így olyan, mintha egy ember személyi igazolvány nélkül mászkálna. Enélkül nincs besorolása. A honvédség különösen olyan hely, aminek mindenben megvan a rendje, formája, leltári helye. Nem lehet "vakon" mászkálni, jelölni kell rajta, hogy Magyarország tulajdona. Nem hiszem el, hogy emiatt nagyobb lenne az észlelhetősége, amúgy is kilométerekről befogják a modern harctéri körülmények között.
És egy felségjel egyébként is több tartalommal bír, mint mondjuk egy egyszerű rend-, vagy sorszám.
Kedves kérdező!
Van rajta felségjelzés, csak valószínűleg a tornyon kerested. Nem ott van, hanem a kerekeket borító köpenyen van a háromszög.
A repülőgépeken az úgynevezett "alacsony láthatóságú" felségjelzést alkalmaznak a magukra valamit is adó légierők. Ez annyira beleolvad a háttérbe, hogy számomra érthetetlen miért használják egyáltalán.
Igen, szürke árnyalatokkal, bár én személy szerint ostobaságnak tartom ezt, akkor, amikor a vizuális észlelés sokadrangú, már jóval a láthatósági határon túl tudnak egymásról a gépek. Fordulóharcban pedig - akármilyen színű a festése - kiüt a kék égből, már akkor is világosan felfedezhető, amikor még csak egy kis fekete pont. A felségjel szürke árnyalata ezen semmit nem befolyásol.
Felségjel pedig kell, mert ez a hivatalos forma. Lajstromszám, felségjel. Ennélkül nem beazonosítható, viselnie kell az állam jelét, mint ahogy a rendőröknek is az azonosító számot. Ez különbözteti meg a civil gépet a honvédségi, állami tulajdonútól, ez jogosítja fel olyan feladatkörre, amit polgár(i tulajdon) nem tehet, különleges jogállást ad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!