Külföldi állampolgár jelentkezhet-e fizetett katonának Magyarországon? Én erdélyi Magyar vagyok és nemsokára megkapom a Magyar állampolgárságot csak az eskütételre várok.
Hát tartalékosna szerintem igen. Itt azt írja, hogy magyar állampolgárság.
Régebben olyan volt ahol külön kiemelték, hogy kizárólagos magyar állampolgárság.
Bemész egy magyarországi toborzóirodába és megkérdezed. Max ha más nincs lemondasz a románról.
Semmi. Ha azonnal elveszti a román, szlovák, szerb, ukrán...stb állampolgárságát. Nem tartom fairnek a szülőhazájával szemben, még ha ez jelenleg egy trianoni utódállam is- és ezért megértem a környező államok felháborodását - hogy pl. egy román állampolgárságú magyar, aki most már magyar állampolgár is Magyarországra jön és a Magyar Honvédségbe jelentkezik.
Azt meg különösen szomorúnak tartom, hogy az én szüleim és nagyszüleim, akik felépítették ezt az országot, becsületesen fizették a TB-t azt lássák, hogy nem elég, hogy egy határontúli magyar dönt az ő sorsáról is, most már a választásokon, hanem átjön ide és élvezi az egyébként nem túl fejlett magyar egészségügyi ellátórendszert.
Belemehetünk a nyelvtannáci adok-kapokba, de nincs értelme, te például következetesen rosszul használod a vesszőket - ti. az "és" elé vesszőt kell rakni, ha tagmondatokat választ szét (leszámítva egy-két ritka kivételt), a "stb" után pontot illene rakni... komolyan ezt akarod? Egyébként a kisbetűvel arra akartam utalni, hogy a hangsúly a magyar hadseregen van, és nem a Magyar Honvédségen mint intézményen.
Visszatérve az eredeti kérdésre, még mindig nem értem a problémádat. Ő a honfitársunk, aki a történelem viharai miatt olyan országba született, ahol valószínűleg soha nem is szeretett élni. Most, hogy lehetősége van rá, el akar jönni, és megvalósítani az álmát, azt, hogy a népe hadseregében szolgálhasson. Én áldásomat adom rá Magyarország adófizető állampolgáraként. Nyilván neked az ilyesmi nem sokat mond ("haza", "közösség", esetleg "nemzet"), számolod otthon a forintokat, hogy vajon emiatt a derék úr miatt hány deka felvágottal vehetsz kevesebbet a boltban... nos, engem a legkevésbé sem érdekel. Rengeteg adót fizetek, és ha ebből támogatják a határon túli honfitársaimat, annak csak örülni tudok.
"Ő a honfitársunk, aki a történelem viharai miatt olyan országba született"
Ennyi, nincs tovább. Ettől függetlenül egy másik országba született. Ha idejön katonának, azonnal meg kell vonni a román, szlovák, szerb...stb állampolgárságát. Erre megvan a lehetőség, ugyanis már van neki másik. Ezzel számomra megkérdőjeleződik a hazája iránti hűsége.
És leírtam mi a problémám. Az, hogy megint azt érzem, hogy a magyar kormányzat többre tartja őket, mint az itt élő magyarokat. Akik ugyanúgy túlélték a II. Világháborút, a kommunizmust, felneveltek 4 gyereket és így tovább. És azt kapják, hogy több százezer olyan ember akiknek semmi közük ehhez az országnak azon kívül, hogy a terület amin élnek egykor ide tartozott, dönteni fognak az ő sorsukról.
Jelen helyzetben úgy állunk, hogy ez ugyanolyan mint a cigányok szavazatvásárlása. De éljen a Fidesz, mert egy régi adósságot törlesztett...
Mellesleg van egy olyan érzésem, hogy nem lennél ilyen megértő, ha egy izraeli magyar állampolgár akarna a Honvédségbe belépni.
Már az előző kommentedben is a náci kártyát próbáltad előhúzni, most az "izraelizéssel" ismételten. Hadd kérdezzem már meg, mégis hogy sikerült összehoznod ezt a logikai láncot, hogy én szélsőjobbos vagyok? Azért, mert alapvetően nyitott vagyok a határon túli magyarokkal szemben, és támogatom a törekvéseiket? Ebből neked automatikusan következik, hogy Izrael-, ne adj' Isten, zsidóellenes, "mélymagyar", esetleg náci volnék? Ha igen, akkor súlyos zavar uralkodik a fejedben, érdemes lenne kétszer is megfontolni, hogy nem kéne-e "read-only" módban használnod az internetet.
Ez főleg azért igazán zavar, mert a családom másik ága zsidó (nagyapám bátyja zsidó nőt vett feleségül), és ha valami lecsúszott náci hülyegyerek próbálná sértegetni őket, akkor valószínűleg én lennék az első, aki arcba rúgná. Úgyhogy a kis célzásaidat tartsd meg magadnak, nagyon nem vagyok kíváncsi rá. (Kérdésedre amúgy a válasz: örülnék, ha izraeli magyarok szolgálnának, főleg akkor, ha van IDF-es múltjuk. Volt szerencsém ex-IDF-essel találkoznom és beszélgetnem, nálunk kevés keményebb katonát hordott hátán a Föld. Lehet, hogy jót tenne a Honvédségnek.)
A kis intermezzo után engedd meg, hogy válaszoljak.
"Ezzel számomra megkérdőjeleződik a hazája iránti hűsége."
Igen, mivel valószínűleg soha nem érzett semmit a "hazája" iránt, mert neki Magyarország a hazája. Miért is kellett volna hűségesnek lennie hozzá, vagy akár felesküdnie rá?
"És azt kapják, hogy több százezer olyan ember akiknek semmi közük ehhez az országnak azon kívül, hogy a terület amin élnek egykor ide tartozott, dönteni fognak az ő sorsukról. "
Szerinted így van. Szerintem ezeknek az embereknek ugyanúgy közük van ehhez az országhoz. Ez Magyarország, ők pedig magyarok. Innentől kezdve részemről teljesen mindegy, hogy van-e állampolgársága vagy sincs, csíksomlyói vagy jeruzsálemi - a honfitársam.
Borzasztó szegény életed lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!