Milyen lett volna a trianoni döntés?
Annyi mindent olvastam főleg károlyiról először is az lenne a kérdésem hogyha az 1,2 millió katonát nem szerelteti le akkor belehetett volna védeni a szent Istváni határokat
musztafa kemál atatürknek pl ez sikerült és én úgy tudom hogy német csapatok is állomásoztak akkor magyarország területén mackensen fel is ajánlotta a segítségét viszont olvastam olyat is hogy a cseszlovák haderő összesen 100000 -ret tudott volna mozgósítani míg románia kb 120000-ret a szerbek csupán csak 25000-ret az antant pedig nem tervezett ellenünk katonai intervenciót ezt ti hogyan látjátok vagy legalább az etnikai határokat meglehetett volna védeni de az 1,2 milliós katonasággal szerintem meg lehetett volna védeni a Szent Istváni határokat.
Igen! /Bár történelem mi lett volna ha/
De gondolj a rongyos gárdára, és a Balassagyarmatiakra. Negyed annyian sem voltak mint a megszállók, mégis legyőzték az ellenséget.
Egyébként katonailag biztos, hogy vissza tudtuk volna verni a betörő ellenséget, ha nem szerelik le.
De a politika szempontjából ügyes húzás volt Magyarország feltálalása a martalócoknak.
De nem tudjuk a világpolitika mit válaszolt volna erre, az érdekes kérdés.
Ezt nehéz megmondani anélkül, hogy átnézném a kiegészítő kerületek parancsnokságainak akkor aktuális adatait, honnan mennyi katona volt behíva és hová beosztva. De ez egy doktorátusi munka terjedelme lenne. Ezt ne várd tőlem hirtelen ☺. A teljes létszámból ki vonni a nemzetiségek bizonyos hányadát mint megbízhatatlant, azután a veszteségeket, a hazatérő egységek erejét és felszereltségét..... mert ha nincs az a értelmetlen és a katonáknak, tisztikarnak felfoghatatlan leszerelési parancs, akkor más állapotban térnek haza az egységek és más a legénység morálja, nem lett volna lezüllesztve...
Szóval hasraütésel azt mondom a használható haderő az akkori létszám 2/3-a lehetett volna. Ez elég lett volna a történelmi Erdély megtartására, kárpátaljára is, felvidék pedig legalább az Alacsony Tátráig. Onnantól északra pedig a lengyeleknek volt területi követelménye etnikai alapon. Délen legalább a Ferenc József csatornaig, és a Dráva vonaláig. És a német sereggel még lehet hogy az egész délvidék megmarad a mai román részekkel is, és Muraköz.
értem és még az lenne az utolsó kérdésem ha sikerült volna ezeket az általad felsorolt területi megtartásokat vagy esetleg az egész szent istváni határokat bevédeni és egybe maradtunk volna szerinted tudtuk volna asszimilálni teljes egészében a szlovákokat,románokat,ruténeket,németeket(szász,sváb...stb),szerbeket,szlovéneket,osztrákokat...?én olvastam olyan elemzést is egy statisztika hogy az általam felsorolt kissebbségek száma ugyan úgy nőtt volna konkréten megbecsülték hogy mennyi lett volna a számuk és olyat is halottam hogy ezt a fajta államformát a magyar állam nem tudta volna fenntartani vagy autonóm tartományokra osztotta volna vagy kantonizálás svájci mintára vagy dunai szövetség vagy széleskörű kulturális autonómia vagy egy idő után bekövetkezett volna ugyan ugy egy trianon csak számunkra kedvezőbben a kissebbségek becsült száma ugyan ugy milliós nagyságrendű lenne ez eggyik probléma hogy a kissebbségek összefüggő homogén néprajzi területen éltek tehát magyar ott abszolút nem.a másik probléma hogy mi a francia modellt alkalmaztuk ez viszont magyarországra nem volt alkalmazható szerintem.ha megnézzük a külhoni magyarokat székelyföld,délszlovákia... őket sem tudták asszimilálni mert összefüggő homogén néprajzi területen éltek és élnek mai napig.katonailag meg én azt olvastam julier fernectől hogy a katonák kb 1/3 lett volna alkalmas
a bevetésre ez kb 3-400000 meg több történésztől is ezt a fajta nagyságrendű számot halottam továbbá gond volt a felszereltség hiányvolt szinte mindenből egyszóval kivéreztünk állítólag arra alkalmas lett volna a katonaságunk ha ez az istenverte nem szerelteti le őket hogy legalább de ez sem biztos az etnikai határokat tudtuk volna meg védeni,viszont hogy négy éves háborút szerintem nem tudtunk volna vívni az antant ellen az is biztos.ha ezekre ahogy látod és tudsz mindegyikre válaszolni azt előre is köszönöm.
Ha nincs az leszerelési parancs, a katonák teljes felszerelésel érkeznek haza, legalább is a többsége. Sokszor olyan jugó egységeknek adták átt a felszerelést, akiket egy óra alat elseprik, ha az a parancs. Ne feledjük nem mi voltunk a vert hadsereg. Mi mélyen az ellenség területén adtuk fel parancsra. Azok akik 1/3, vagy kevesebre becsülik, azok a visszatért csapatok állapotából indulnak ki. De ha rendben jönnek vissza, az erő a duplája és nem lett volna felszerelési hiány. És ez csak a parncson múlik. Olvasd el Veres Péter mit ír erről (a későbbi miniszter) ő ezt mint közlegény írja úgy ahogy megélte és látta, közlegény szemmel, ahogy a többi egyszerű közkatona is. Szerintem éppen ezért hiteles, és okoskodás mentes.
Az Erdélyi keveredés már akkor is megvolt, de a többi területen meg lehetett még húzni az etnikai határt (ezért bízott az a vörösgrófmajom Wilsonban). Ma már nem, mert az új országok tudatos telepítési politikával erőszakosan változtatták meg az etnikai arányokat.
A régi rendet nem lehetett volna sokáig megtartani, főleg nem azzal az önáltató romantikus hittel, ami néha mág hat, amiből azok a mesék vannak, hogy a tótok nem is akartak elszakadni meg egyébb álmodozás. Igenis ők el akartak szakadni, ők már fel voltak "ébresztve" azaz heccelve a nemzetébresztőik által, de az az ébresztés abból állt, hogy holmi Balatonig terjedő Nagymorva birodalomról, meg ilyesmikről álmodtak nekik. A közös jövő csakis valamilyen föderáció vagy confederacio lehetett volna hosszú távon, de akkor olyan belső határokkal amilyeneket kialkudtak volna "birodalmon" belül, vagy elszakadás olyan határokkal ami megfelelt volna az etnikai határoknak. A Törökök is feladtak területeket, de az etnikai határukból a saját kárukra ott sem engedtek, ahol a lakosság kevert volt és a törökök aránya volt a kisebb. Ezt katonai erővel mi is elértük volna. Még a reális helyzetben is, ha a vöröshadsereggel való leszámolást Horthyék későbbre hagyják és ő nem a románok hátán jön Budapestre.
értem köszi a válaszokat a tudatos betelapítést valoban hajtottak végre pl:nagyvárad,losonc de így sem tudták eltörölni a magyar tömböket pl:maros,hargita,kovászna az un székelyföld,ma dél szlovákia még mindíg többségben a magyar
...stb.köszönöm az adatokat amit írtál de számolnunk kellett volna az antantal és törökorszáh 4 éves háborút folytatott az angolokkal és görögökkel mi szerintem nem bírtuk volna ki ennyi ideig én szerintem de nem biztos lehet hogy ránkeröltették vola ezt a békediktátumot mig igy is egyszoval elszigeteltek volna minket,megfolytottak volna minket nemzetközileg ráadásul nem volt törökország érdekelt ugy mint magyarország szét szedése törökök geopolitikailag kis ázsia nagyon jo helyen fekszik az országuk mi viszont sajnos nem magyarországot megakarták mindenképpen semmisíteni fdéltek a németektöl és az oroszoktol ez sajnos hatalmi érdek volt magyarország szétszedése egyszoval ellensulyozni akartak azzal hogy kissállamokat hoznak létre magyarország kárára és magyarország kontra ausztria legyengítésére teljesen
Dél szlovákia többségében már nem magyar. A két népszámlálás előtt még mondhatni szinmagyar falvakban már csak a csallóközben van 60-70% magyar, máshol már csak 50% alatt. Városi rangban lévő településeken pedig talán ha 5-ben van 50% felett.
A törököktől is nagyon akarták a területeket főleg a brittek és franciák mégpedig saját részre, gyarmatnak ami délen sikerült is a britteknek, Az egész európai részt és Anatólia felét a görögök akarták és próbálták megszálni. Ezt nem engedték. A keleti végére pedig a franciák ácsingóztak, valahogy az örményekkel de ott sem sikerült elvenni mindent. A mai nyugati antant utód filmeken, meg a propagandában a vérengző t♫8rökök bántják az ártatlan görögöt (hogy mélyen török területről hajtották a helén seregeket, azt nem mondják)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!