Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » 1919-ben a román hadsereg...

1919-ben a román hadsereg meddig jutott legnyugatabbra Magyarországon?

Figyelt kérdés

Csak annyi köztudott, hogy Budapestet elfoglalták és lerabolták, Horthy pedig Siófokon állomásozott.

De láttam olyan térképet és írást, ami azt mutatja, hogy észak-Dunántúlon a románok egészen Csornáig nyomultak előre...

2013. márc. 8. 10:25
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
Dédim mesélte, hogy ellopták a lovainkat a románok. (Bakonyban laktak)
2013. márc. 8. 10:42
 2/15 anonim ***** válasza:
2013. márc. 8. 11:08
 3/15 anonim ***** válasza:
Én olyat olvastam, hogy Győrbe bevonultak.
2013. márc. 8. 12:03
 4/15 anonim ***** válasza:
Nem, Győrbe biztosan nem jöttek. De az én tudásom, csak Budapestig terjednek...
2013. márc. 8. 12:30
 5/15 anonim ***** válasza:
Wiki ezt írja: "A románok folytatták az előrenyomulást Győrig, és gyakorlatilag egész Magyarországot elfoglalták, a Balaton környékének kivételével, Siófokon állomásozott ugyanis akkor az ország egyetlen nemzeti hadereje..."
2013. márc. 8. 12:34
 6/15 anonim ***** válasza:
90%
Győrig jutottak legnyugatabbra, ha jól tudom. Károlyi Mihály legnagyobb sara, hogy gondolkodás nélkül feloszlatta az egész hadsereget és teljesen védtelenül hagyta itt az országot, megfosztva minden lehetőségtől, hogy ellenálljon. Mit gondolt, hogy egy teljesen védtelen országot nem fognak szétrabolni? És ennek a majomnak van annyi szobra az országban, mint égen a csillag.
2013. márc. 9. 11:53
 7/15 A kérdező kommentje:
Sajnos. Teljesen egyetértek az utolsó hozzászólóval.
2013. márc. 9. 15:55
 8/15 mustafa33 ***** válasza:
A Magyar Vöröshadsereg legalább verte a cseheket amíg ezt a kormány hagyta. Horthynak meg az volt a fontos, hogy ezeket felakassza, nem az hogy a románt verje ki.
2013. márc. 10. 01:39
 9/15 anonim ***** válasza:

"A Magyar Vöröshadsereg legalább verte a cseheket amíg ezt a kormány hagyta. Horthynak meg az volt a fontos, hogy ezeket felakassza, nem az hogy a románt verje ki."

Tudod, egy érdekes dolgot hoztál fel. A vörösöknek pont azért lett nagy támogatottságuk, mert próbálták megvédeni az országot... vagy legalábbis kezdetben ezt hitték az emberek. Aztán miután feladták szó nélkül a Felvidéken megszerzett területeket, mindenki rájött, hogy ők nem az országot próbálják menteni, hanem a saját hatalmukat, ami igaz is volt. Ezután sorra dezertáltak a korábban lelkes katonák, még a tisztek is, szépen lerongyolódott a magyar hadsereg és nem tudott sikeres támadást véghezvinni a románok ellen. Aztán el is buktak és jött Horthy a menthetetlen helyzetbe.

2013. márc. 10. 14:28
 10/15 mustafa33 ***** válasza:
Előző, én nem a vörös banditát védtem. De az tény, hogy a hadserege Bártfáig nyomult és ha nincsenek ők, ma "Miškovecen" is tótul lenne minden és a határ a Bük és Mátra déli tövében húzódna. Annak meg érdemes utánanézni, miért kellet visszavonulniok a vörösöknek. Horthynak nem a románok hátán kellet bejönni fehérterrort csinálni, vöröskatonát akasztani, de összefogva velük kiebrudalni az idegeneket és azután rendezni a belügyeket. Az erő meglett volna, hiszen itt volt Mackensen hadserege is és használható volt. A nép is azon lett volna, csak nem volt egy erős egyesítő személyiség aki nem a saját pecsenyéjét sütögette volna.
2013. márc. 10. 20:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!