Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Szerintetek milyen helikoptert...

Szerintetek milyen helikoptert kellene beszerezni a Mi-8/17 és a Mi-24-esek helyére?

Figyelt kérdés

Nyilván ebben a kérdésben mindig a politika dönt, de ha csak a racionálisan közelítjük meg a dolgot, akkor mi a jó megoldás?

Az én tippem a Mi-171-es. A típuselőd több évtizedig szolgált a honvédségben, sőt még néphadseregben is. Kb. fele annyiba kerül, mint egy blackhawk. Gondolom fenntartása se annyira költséges. Annyira sokoldalúan felszerelhető, hogy képes akár egy harci, akár egy szállítóhelikopter szerepét is betölteni. Így egy típus tudja kiváltani mind a Mi-8/17-est és a Mi-24-est.

2013. febr. 4. 12:17
 1/10 szántóvető ***** válasza:
az a kérdés hogy vehetünk-e NATO-tagországként orosz gépet?
2013. febr. 4. 12:51
 2/10 anonim ***** válasza:

Teljes mértékben azért nem tudna kiváltani egy harcihelikoptert, és így mégtöbb feladat hárulna a pilótákra. Reálisan nézve sajnos nem sok esély van a Mi-24es flotta fennmaradására vagy modernizálására.

Legjobb megoldás tényleg az lehetne, ha orosz gépeket tudnánk üzemben tartani, mert több éves (évtizedes) tapasztalatok vannak a géppel. Az mondjuk mindig relatív hogy melyik az olcsóbb, mert mostanában az oroszok is drágán adják a gépeket, mivel hatalmas üzletük van benne.

Bár ehhez leginkább ki kellene írni egy helikopter tendert, és akkor kiderülne hogy kb ki milyen típust tudna ajánlani, de még mindig a Mi-8/17-es felújított változatait tartom a legesélyesebbnek, esetleg hasonló kategóriájú Eurocopter típust, ha sikerül jó áron beszerezni.

Annak aki nevetni akar kicsit, annak itt egy index cikk, amely a hozzáértést politikai nézetekkel helyettesíti:

[link]

2013. febr. 4. 13:06
 3/10 szántóvető ***** válasza:
ezek csillagászati összegek,ennyi pénze se nekem,se neked,de még a magyar államnak sincs.
2013. febr. 4. 13:38
 4/10 A kérdező kommentje:
Lehet, hogy drága, de akkor is aktuális. Pl: a Mi-24 flotta üzemideje 2012-12-31-én lejárt, és azóta már nem is szállhatnak fel, ha jól tudom.
2013. febr. 4. 13:47
 5/10 anonim ***** válasza:

Az indexes cikket viccnek szántam, gőzöm nincs honnan szülték mellé az összegeket, tekintve hogy még a helikopterek leírását se jól guglizták ki. :)

Viszont a szállítóhelikopter flotta felújítása mindenképp szükséges, tekintve hogy alig van repülőképes példány, és a Mi-8/17-eseket harcászati célok mellett lehet használni polgári célokra is, nagyobb terhek daruzásához, vagy árvizeknél, egyéb katasztrófáknál. Ez is egy olyan képesség, amire nem utólag kell rájönni hogy hoppá, nekünk nincs.

És tény hogy nincs szükségünk apache szintű harci helikopterre, és valószínűleg a Mi-24-eseknek is búcsút inthetünk, de legalább a szállító kapacitást fent kellene tartani egy bizonyos szinten.

2013. febr. 4. 13:48
 6/10 szántóvető ***** válasza:
igazatok van.
2013. febr. 4. 14:07
 7/10 anonim ***** válasza:
Semmilyet.
2013. febr. 4. 19:36
 8/10 anonim válasza:
Mi-24 helyett Mi-35/Mi-28, Mi-17 helyett Pawe Low
2013. febr. 20. 20:24
 9/10 anonim ***** válasza:

Mi-8 helyett Mi-171 lenne a legoptimálisabb, de ha nem lehet mert orosz, akkor a szóba került típusok közül a Blackhawk lenne a legjobb, az Augusta meg a többi az nem jó, az UH-1 ről már ne is beszéljünk.

Mi-24 helyett Mi-35. Nincs jobb ettől, az AH-64 Apache pedig drága.

2013. jún. 29. 00:01
 10/10 A kérdező kommentje:

Kedves kérdező!

Teljesen egyetértek veled. Én is mindenképpen a Mi-171-est választanám, de persze sikeres tender után.

2013. júl. 1. 09:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!