Miért Gripeneket vett a HM az F-16-osok / MiG-29M Fulcrum-ok helyett?
"egy Gripen előnyt élvez a MiGjeinkkel szemben, amik nem irányított bombák, és UB blokkok hordozására képes csak."
ERzt te honnan vetted??? :-)
A MIG-ek R73 tipusú levegő-levegő rakétákat tudnak hordozni, MINDEGYIK MIG-nek voltak ilyen rakétái. (Én a MIG21-et tanultam még a főiskolán, repülőstisztként végeztem Szolnokon.) Ilyen rakéták nélkül nem lehetne elfogó-vadász gép.
Teljes mértékben igazad van, de félreértettél :)
Én a 29-es földi csapásmérő képességére gondoltam, amiben tudtommal csak szabadesésű bombák, és UB blokkok szerepelnek....szerepköre is mind mondtad elfogó vadászgép, míg a Gripen földi csapásmérésre is alkalmas (kérdés hogy ezt mi mennyire használjuk ki).
De mondom, amint írtam azt szigorúan a földi célok támadására írtam :)
"Valószínűleg a Gripen kevesebbe került az F-16-osnál."
Alapállapotban valóban kevesebbe került. De utána Nato-kompatibilissá kellett tenni, így viszont jóval drágább volt.
A lényeg, hogy lehetett mutogatni, hogy a gépek beszerzése olcsóbb volt, mintha F16-osokat vettek volna. Hogy erre utólag még mennyit kellett ráfizetni, azzal persze nem dicsekszenek kedves honatyáink.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!