Meg szeretnék kérni egy hozzáértőt, hogy magyarázza el, mit jelentenek a kumulatív gránát és szendvicspáncélzat kifejezések. A neten nem találtam magyar nyelvű magyarázatot, a vonatkozó angol szaknyelvet meg nem igazán ismerem.
A kumulativ granat olyan kivitelezesre utal amely egy pontba gyujti ossze a robbanas erejet,ugy mukodik mint egy tolcser-van is benne egy forditott tolcserszeru resz aminek hatasara a robbanas ereje csak elore fele tud kiszabadulni. A szendvicspancelzat pedig ha jol tudom ket pancelreteg koze toltott robbanoszer,mikor ebbe becsapodik egy masik granat atuti az elso reteget,ekkor felrobban a toltes es ellenlokeshullamot hoz letre igy gyengitve a becsapodo granat erejet. latahtod itt a kumulativ granat belso "tolcsereit" [link]
2012. dec. 10. 14:12
3/9 anonim válasza:
Tessek megegy kep,ezen erthetobb a kumulativ mukodesi elv [link]
2012. dec. 10. 14:14
4/9 anonim válasza:
Ez pedig egy t-72 szendvicspancelzattal szerelve [link] t-72,szendvics pancelzattal szerelve
2012. dec. 10. 14:17
5/9 anonim válasza:
"szendvicspancelzat pedig ha jol tudom ket pancelreteg koze toltott robbanoszer,"
Vagy/és a páncélrétegek között lévő hőelvezető anyag, ami semlegesíti a komulatív-hatást.
2012. dec. 10. 14:18
6/9 Gugu Gabor válasza:
Komulativ gránát ahogy fent is írták arról szól hogy a robbanás erejét össze gyűjti és egy pontban koncentrálja (gyakorlatilag egy ponton égeti át a páncélt)
A szendvics páncélzat pedig annyi hogy két vagy több acél lemez közé egy vagy több másik anyag kerül pld kerámia ez így együtt erősebb mint az ugyan ilyen vastag sima acél páncélzat.
A robbanó anyag az már egy másik történet reaktív páncélzatnak nevezik (azok a dobozok a fent linkelt képen)
2012. dec. 10. 15:47
7/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. A reaktív páncélzatot már ismertem, ennek a szendvicspáncélzatnak a mibenléte azonban kész rejtély volt a számomra.
2012. dec. 10. 16:12
8/9 anonim válasza:
"A robbanó anyag az már egy másik történet reaktív páncélzatnak nevezik (azok a dobozok a fent linkelt képen)"
Igazad van, összemostam a kettőt.
2012. dec. 11. 19:22
9/9 anonim válasza:
a komulativ töltetben hajtòanyag, robbanòanyag ès rèz tölcsèr van. a becsapòdàskor a hõ ès nyomàs hatàsàra a rèz kùp v. tölcsèr megolvad elplazmàsodik ès egy kis szòròdàsi felületre öszpontosul ez az olvadt rèz nagy nyomàssal àtègeti az acèl lapokat , àltalàban reaktiv pàncèllal vèdekeznek ellene
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!